Alevi Haber Ajansi

Azikanlı kadınlar: Tütünümüzü satamadığımız zaman geçinemiyoruz-video

PİRHA-Adıyaman Merkez’e bağlı Azikan köyünde kadınlar tütün kurutma ve depolarda saklama işini anlattı. Pir Haber Ajansı’na konuşan Fatma akın ve Gulê Akın tütünün kurutulma ve saklanma sürecinin de meşakatli olduğunu dile getirirken geçen yıldan kalma tütün yapraklarının önünde durarak hayıflanıyorlar.

Tütünün ekilmesiyle başlayan süreç 8-9 aylık meşakkatli emek gerektiren bir süreç.

Adıyaman’ın Azikan köyünde yaşayan Gülê Akın ve Fatma Akın tütün ekiminden sonraki süreçte tütün ekiminin zorluklarından bahsediyor. Geçim kaynaklarının tütün olduğunu belirten Gülê Akın tütünün yeşerip büyümesinden sonra kurutma işlemine geçtiklerini anlatıyor.

“BİZ BU DAĞLARIN GÖZLERİNİN İÇİNDE YAŞIYORUZ”

Tütünün bir kısmını kendi ihtiyaçları için kaldırdıklarını, geri kalanını ise alan olursa sattıklarını, ancak her zaman alıcı bulamadıklarını belirten Gulê Akın “Biz bu dağların gözlerinin içinde yaşıyoruz. Bizim buraların karı, kışı zahmetlidir. Tek geçim kaynağımız var o da tütündür. Satamadığımız zaman geçinmemiz zor oluyor” diyor.

Geçim sıkıntılarından yola çıkarak günümüz yaşam koşullarını geçmiş ile kıyaslayarak anlatmaya çalışıyor derdini. Koçerlik yaptığı zamanlara özlemle dikkat çekiyor. “Eskiden biz hayvan beslerdik. Koçerlik yapardık. Yaylalara çıkar çadır açardık. Dedelerimiz gelirdi hayvanlarımız olduğu için onlar geldiğinde kurban keserdik. Dedelerimiz Üryan Xızır (Hızır) Ocağı’ndan gelirdi. Kekê ailesi, Kotır dede ailesiyle birlikte gelip bizim buraya kalırlardı. Şu karşıki evde kalırlardı, bizim komşularımızdı. Kekê dedelerin evi de şu yakınlardaydı” diyen Gulê nine “Hepsi virane oldu, göç edip gittiler” diyerek iç geçiriyor.

DOĞAL YAŞAMIN DİRENEN TEMSİLCİLERİ KADINLAR

Gulê nine giyim kuşamıyla, günlük yaşamda kullandığı eşyalar ile adeta doğal yaşamın direnen temsilcilerinden biri gibi duruyor. Topraklarına has giysileri içinde bulunduğu mekanla kullandığı eşyalarla doğrudan uyum içinde. Destar Türkçe adıyla El değirmeni’ni kuruyor. Ne yapıyorsun diye sorduğumuz soruya “Şu an bulgur öğütüyorum. Çocuklarım, eşim aç kalmasın diye hazırlık yapıyorum. Onlara yemek yapacağım. Biz her zaman bulguru bu el değirmeni ile öğütüyoruz. Ayrıca çoğu zaman buğdayımızı da bununla öğütüyoruz” diye cevap veriyor.

AKIN SATAMADIĞI TÜTÜNE HAYIFLANIYOR

Satamadıkları tütün yapraklarının önünde duran ve bize ekim aşamasından kurutma ve satma aşamasına kadar olan süreci kısaca özetleyen Fatma Akın ise şunları belirtiyor:”

Mayıs ayında ekim işini yapıyoruz. Bu ekim işi 15 hazirana kadar sürüyor. Ondan sonra, çapalıyoruz, suluyoruz, fazlalıklarını, ayrıksı otları alıyoruz. Beli bir süre sonra bıçakla çatlatma işini yapıyoruz. Dışarıda kurutma kamları var görürsünüz. Orada kurutmaya alıyoruz. Sonra içerideki kurutma kamlarına alıp kurutuyoruz. Bizim tütün bu sene bu zamana kadar kaldı.”

HABER MERKEZİ

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak