Alevi Haber Ajansi

İHD: Açlık grevi taleplerine kulak verin-VİDEO

PİRHA-Bu haftaki “F Oturma” eyleminde, cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekilerek, bedenlerini ölüme yatıran tutukluların üç temel talebinin derhal karşılanması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Galatasaray Meydanı’nda hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturuma” eyleminin 263’üncüsünü gerçekleştirdi.

Hasta tutukluların fotoğraflarının bulunduğu eylemde, “Tecrit öldürür F Tipi Hapishaneler kapatılsın”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, “Fahri Işık serbest bırakılsın” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartları açılarak hasta tutukluların fotoğrafları taşındı. Oturma eyleminde sık sık “Susma suça ortak olma”, “İnsan haklarıyla insandır” ve “Tecrit işkencesine son” sloganları atıldı. Bu hafta özofagus kanseri olan hasta tutuklu Fahri Işık’ın sağlık durumuna dikkat çekilerek, serbest bırakılması istendi.

“BAŞVURULAR DİKKATE ALINMALIDIR”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, açlık grevlerindeki tutukluların durumuna dikkat çekti. Duvarların arkasındaki sessiz çığlığın sesi olamaya çalıştıklarını dile getiren Efe, “Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine hasta mahpusların yaşadığı sıkıntıları ve hak gasplarını göstermeye çalıştık. Ülkemizde Temmuz’dan beri Olağanüstü Hal diye adlandırılan faşizan tutum hapishanelerin içerisinde de uygulanmaktadır. Mahpusların hemen hemen tüm hakları gasp edilmiş, adeta morg sayılan yerlerde yok olmaya bırakılmışlardır” dedi.

Efe, cezaevlerinde başlatılan ve her geçen gün ölüm sınırına biraz daha yaklaşan açlık grevindeki tutukluları da hatırlattı. Tek bir can kaybının bile yaşanmasını istemediklerini dile getiren Efe, “Diyalog ve çözüm yollarının açılması için, hapishanelerde 3 temel talep ile ölüme yatan mahpusların taleplerin karşılanması, sakatlıkların ve ölümlerin engellenmesi için, yaptığımız başvurular dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

“CEZAEVLERİ İŞKENCEHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Bu haftaki basın metnini İHD Hapishane Komisyonu’ndan Meryem Bor okudu. Referandum sürecinde sona yaklaşılırken muhalif sesler üzerindeki baskıların da had safhaya çıkmış olduğuna dikkat çeken Bor, “Hapishanelerin durumu ise dışarıdaki durumdan çok daha kötüdür” dedi.

263’üncü haftada kanser hastası Fahri Işık’ın durumunu aktaran Bor, şunları söyledi: “Van T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 8 aydır hükümlü olarak bulunan Fahri Işık’a yaklaşık 2 yıl önce özefagus kanseri yani yemek borusu kanseri teşhisi konulmuştur ve Fahri Işık ameliyat olmuştur, hastane raporunda özür oranı yüzde 84 olarak belirtilmiştir. Zorlu bir tedavi sürecinden geçmiştir. Gerek hastalığı gerekse tedavi süreci nedeniyle kilo kaybetmiş ve bağışıklık sistemi zayıflamıştır. Tedavisi tam olarak bitmeden hakkında bulunan hüküm nedeniyle hapishaneye götürülmüştür. Bu nedenle tedavisi aksamaktadır.”

“ÖLÜME TERK EDİLİYORLAR”

Başta Fahri Işık olmak üzere hasta tutukluların İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 25. maddesinde ve Anayasa’nın 56. maddesinde tanımlanan sağlık ve tedavi haklarının ihlal edilmekte olduğunu söyleyen Bor, hasta tutukluların cezaevlerinde ölüme terk edildiğini söyledi. Bor, tüm hasta tutukluların serbest bırakılması gerektiğini belirterek, “Hasta mahpusların sesi olmaya ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin ve hukuksuzluğun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Haberin Videosu

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak