Alevi Haber Ajansi

Önlü: Alevilerin inanç mekanları, mezarlıkları bombalanıyor

PİRHA-HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, 07 Haziran 2015 genel seçimleri sonrası özellikle Kürtlerin ve Alevilerin inanç merkezlerine, kutsal mekânlarına, mezarlıklarına ve cenazelerine yönelik saldırıları, belediyelere atanan kayyumlar ve valiliklerin uygulamaları sonucu ortaya çıkan hak ihlallerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, bölgede yaşanan ağır hak ihlallerine ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması üzerine soru önergesi verdi.

Önergede 07 Haziran 2015 genel seçimleri sonrası özellikle Kürtlerin ve Alevilerin inanç merkezlerine, kutsal mekânlarına, mezarlıklarına ve cenazelerine yönelik saldırılar, bölge illerinde hukuka ve anayasaya aykırı bir şekilde, belediyelere atanan kayyumlar ve valiliklerin uygulamaları sonucu, cenazelerin alınması, defnedilmesi süreçlerinde yaşanan ağır insan hakları ihlalleri, yaşanan çatışmalardan kaynaklı hayatını kaybeden örgüt mensuplarının ailelerine cenazelerin verilmemesi, verilen cenazelere ise cenaze aracı tahsis edilmemesi ve dini vecibelerinin yerine getirilmemesi doğrultusunda, imamların, cemevi dedelerinin tehdit edilmesinin gerekçeleri soruldu.

“İNANÇ MERKEZLERİNE, KUTSAL MEKANLARA, MEZARLIKLARA SALDIRILAR ARTMIŞTIR”

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.” denilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Sunulan önergenin tamamı şöyle:

07 Haziran 2015 genel seçimleri sonrası özellikle Kürtlerin ve Alevilerin inanç merkezlerine, kutsal mekânlarına, mezarlıklarına ve cenazelerine yönelik saldırılar artmıştır.

Bu zaman zarfında Kürtlerin, Alevilerin, insanlığın da ortak mirası, olarak kabul edilen, inanç mekânları, mezarlıkları bombalanmış, cenazelerine işkenceler uygulanmıştır.

“KAYYUMLAR AĞIR İNSAN HAKKI SUÇU İŞLİYOR”

Bölge illerinde, hukuka ve anayasaya aykırı bir şekilde, belediyelere atanan kayyumlar ve valiliklerin uygulamaları sonucu, cenazelerin alınması, defnedilmesi süreçlerinde ağır insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır.

Bu uygulamaların en bariz örneğini 21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır Newroz alanında polislerce öldürülen Kemal KURKUT’un cenazesinin alınması için araç vermeyen, cenazenin yıkanması esnasında suyu kesen, mezar alanı için sit alanı denilerek istenilen yere defnedilmesi engelleyen AKP’li Battalgazi Belediyesinin uygulanmasında görülmüştür.

“AİLELERE CENAZELERİ VERİLMEMEKTEDİR”

Yine yaşanan çatışmalardan kaynaklı hayatını kaybeden örgüt mensuplarının aileleri cenazeleri alamadıklarını, verilen cenazelere ise cenaze aracı tahsis edilmediğini, bu kişiler için dini vecibelerinin yerine getirilmemesi doğrultusunda, imamlar, cemevi dedelerinin tehdit edildiğini, cenaze törenlerine katılanlar hakkında soruşturma açıldığını ve bu yönüyle defin işlemlerinde ciddi mağduriyetler yaşadıklarını dile getirmektedirler.

Son olarak 07 Kasım 2016 tarihinde  Dersim merkez ve Hozat ilçesi arasındaki Çet Deresine yönelik yapılan hava bombardımanında yaşamını yitiren 11 kişinin cenazesi ailelerine verilmemiştir. Bombardımanda yaşamını yitiren Murat GÜN’ün babası Kemal GÜN’ün başlattığı süresiz açlık grevi Dersim’deki Seyid Rıza Meydanı’nda günlerdir devam etmektedir. Oğlunun cenazesinin verilmesi için açlık grevinde olan baba Gün’e “Kabahatler Kanunu” gerekçesiyle toplu şekilde grevde olduğu her gün için 227 TL para cezası kesilmektedir.

ÖNLÜ CEVABINI ALMAK ÜZERE ŞU SORULARI SORDU

  1. Cenaze defin işlemlerinde, yapmak zorunda olduğu birçok görev ve sorumluluğu yerine getirmediği için hakkında soruşturma açılan belediye var mıdır? Varsa soruşturma açılan belediye sayısı kaçtır?
  2. Çatışmalarda hayatını kaybeden örgüt mensuplarına belediyeler tarafından araç verilmemesinin hukuksal gerekçesi var mıdır?
  3. Dersim Belediyesine kayyum atandıktan sonra kayyuma bağlı hangi birim cenaze defin işlemlerinden görevli ve sorumludur? Bu birimin görev ve sorumlulukları nelerdir?
  4. Çatışmalarda yaşamını yitiren örgüt mensuplarının dini vecibelerinin yerine getirilmemesi için imamları ve Cemevi dedelerini, soruşturma açacakları yönünde tehdit eden Vali ve kayyum hakkında şimdiye kadar açılmış kaç soruşturma vardır? Şayet yoksa soruşturma açmama gerekçeniz nedir?
  5. Basında yer alan iddialara göre, Dersim belediyesine atanan kayyum, il genelinde dini vecibeleri gerçekleştiren dedeleri, çatışmalarda yaşamını yitiren örgüt mensuplarının dini vecibelerini yerine getirdikleri takdirde haklarında soruşturma açılacağı yönünde tehdit etmiştir. Bu iddialar doğru ise, Dersim belediyesine atanan kayyum hakkında gerekli idari ve hukuki soruşturma açılacak mıdır?
  6. Yine Dersim belediyesine kayyum atanması sonrası, çatışmalarda yaşamını yitirenlerin yakınları, belediyenin görev ve sorumlulukları dâhilinde olan cenaze aracı talep etme, cenazenin defin için mezar yeri istemesinin reddedilmesinin sebebi nedir?
  7. Dersim ve bölge illerinde, katıldıkları cenaze törenlerinden dolayı haklarında soruşturma açılan kişi sayısı kaçtır? Yine sadece cenaze törenlerine katıldıklarından dolayı kaç kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır?
  8. Cemevlerinde, çatışmalı ortamda yaşamını yitirenlerin dini vecibeleri yerine getirilirken, kolluk kuvvetleri tarafından kamerayla çekim yapılmasının insani ve hukuki dayanağı nedir?
  9. Dersim’in Çet Deresi’ne düzenlenen bombardımanda yaşamını yitiren oğlunun cenazesine ulaşmak için anayasanın verdiği düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında silahsız ve saldırısız olarak günlerdir haklı talebini açlık grevi yaparak dile getiren baba Kemal GÜN’e, kesilen idari para cezasının verilmesinin, insan hakları boyutuyla düşünüldüğünde insani ve hukuki dayanağı nedir?
  10. Cenaze törenlerine katılım neye göre ve hangi gerekçeyle suç unsuru sayılmaktadır?
  11. Bölge illerinde, çatışmalı ortamda yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine kendi şahsi araçlarıyla ulaşımı sağladıkları için kaç kişi hakkında soruşturma açılmış ve para cezası kesilmiştir? Dersim genelinde bu sayı kaçtır?
  12. 21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır Newroz alanında polislerce öldürülen Kemal KURKUT’un cenazesinin alınması için araç vermeyen, cenazenin yıkanması esnasında suyu kesen, mezar alanı için sit alanı denilerek istenilen yere defnedilmesini engelleyen, AKP’li Battalgazi Belediyesi hakkında gerekli idari ve hukuki soruşturma başlatılmış mıdır?
  13. 07 Haziran 2015 genel seçimleri sonrası, Kürtlerin, Alevilerin, insanlığın da ortak mirası, olarak kabul edilen, inanç mekânları, mezarlıkları bombalanmış, cenazelerine işkence uygulanmıştır. Bu durumun Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf olduğu Cenevre Sözleşmesi ve Roma statüsündeki karşılığı nedir?
  14. Yine Kürtlerin, Alevilerin, inanç mekânlarının, mezarlıklarının  bombalanması, cenazelerine işkence yapılmasınınTürk Ceza Kanunu kapsamında karşılığı nedir?
Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak