Alevi Haber Ajansi

Öker’e verilen cezaya Alevilerden tepki

PİRHA – AABK Onursal Başkanı Turgut Öker’e 22 Aralık 2015’te Maraş Katliamı’nı protesto sırasında yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan davada, 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Öker’e verilen bu hapis cezasına sosyal medya üzerinden bir çok Alevi kurum başkanı, yazarlar ve halktan büyük tepki geldi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker, 22 Aralık 2015’te Maraş Katliamı’nı protesto sırasında yaptığı konuşmada Recep Tayip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Öker’e verilen hapis cezasına Aleviler tepki gösterdi.

Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Tuncer Baş, sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajda, “Alevilerin ve Aleviliğin yılmaz savunucusu Turgut Öker Maraş katliamı anmasında yaptığı bir konuşmadan dolayı 11 ay 20 gün ceza almıştır. Yolun yolumuz, davan davamızdır” dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Hüseyin Mat ise “Sarayın emrinde olan yargının kararını tanımıyoruz” diye tepki gösterdi.

“Maraş Katliamı’nda hayatını kaybeden şehitlerimizi anma programında yaptığı konuşmadan dolayı Turgut Öker’in  11 ay 20 gün hapis cezası aldığını söyleyen Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, “Bizim vicdanımızda verdiğiniz cezalar hükümsüzdür“dedi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Kurucu Başkanı Ali Kenanoğlu ise Öker’in Tayip Erdoğan’a Yezit dediği için 11 ay 20 gün hapis cezası aldığına dikkat çekerek, “Bir Alevi’ye Yezit dediğinizde hakaret olur ama Yezit’i Halife kabul eden bir İslam inancına sahip kişiye Yezit demek neden hakaret oluyor ki” diye sorarak, “Biz size Yezit demeye devam edeceğiz ta ki siz o Yezit’likten vazgeçene kadar” dedi.

Yazar Ali Yıldırım ise, Bedel ödemek, yol eri olmak, Turgut yoldaş olmak… ” diye başlayan mesajda, verilen kararda önemli noktaları olduğuna dikkat çekerek; “Verilen kararın gerekçesi Yezit’e Yezit denmiş olması, Maraş katliamının kınanmasıdır. Cezalandırılan budur. Cezanın verildiği yer anlamlıdır. Bu toprakların gördüğü en vahşi katliamlardan birinin yaşandığı yerde ceza verilmiştir. Cezanın referanduma birkaç gün kala verilmiş olması da bir mesajdır. Hayır kararını ifade eden Alevi toplumuna yeni bir gözdağı anlamındadır” dedi.

Yıldırım, “Bütün tarihsel süreç bize göstermiştir ki baskı zulüm ve zorbalığa karşı duruş ve mücadele bir bedel ödemeyi gerektirmektedir. Aleviler, varoluşları boyunca insanlık için bu bedeli gözlerini kırpmadan ödemişlerdir.
Hiçbir ceza yol erini yoldan döndüremez” diye belirtti. 

NE OLMUŞTU?

 3 Nisan 2017 Pazartesi görülen üçüncü duruşmasında mahkeme hapis cezası kararı verdi. Kahramanmaraş Adliyesi’nde görülen davada,  karara gerekçe olarak “Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret” gösterildi. Turgut Öker, 22 Aralık 2015’te Maraş’ta, valiliğin izin vermediği mitingle ilgili yaptığı konuşmada sarf ettiği, “Yezit, faşist diktatör Erdoğan neye ulaştı? Onun buradaki paçavra valisi ne elde etti bu yasakla? Aleviliği mi ortadan kaldırdı?” ve “Yezit Tayyip Erdoğan’ın atası Yavuz bile ortadan kaldıramadıysa, onun da atası Yezit de Kerbela’da aynı yolda giden Hüseyin’i yok edemediyse, bugünün Kızılbaşlarını da, Alevileri de hiçbir güç ortadan kaldıramaz” karara gerekçe olarak gösterildi. Öker’e yaptığı konuşma nedeniyle, 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Semra ACAR

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak