PİRHA – DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, Malatya’da yaşanan zirai don sebebiyle kayısı üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için meclis araştırması açılmasını talep etti. Fırat, “Kar yağışı sonucu yaşanan zirai don, bölge ekonomisi ve üreticiler açısından büyük kayıplara yol açmış olup bölge acilen Afet Bölgesi ilan edilmelidir” diye belirtti.
Malatya’da 12 Nisan gecesi hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düşüp kar yağması nedeniyle tarımsal ürünler zarar gördü. Zirai don sebebiyle kent genelindeki tüm kayısı ağaçları olumsuz etkilendi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına araştırma önergesi sunarak Malatya ilindeki kayısı üreticilerinin tarımsal zararlarının tespit edilmesini talep etti. Celal Fırat, kayısı üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ve bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini de belirtti.
“BÖLGE ACİLEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİDİR”
Milletvekili Celal Fırat, Meclis Araştırma teklifinin ‘Gerekçe’ bölümünde şu ifadelere yer verdi:
“Son dönemde Türkiye’nin farklı bölgelerinde ardı ardına yaşanan zirai don afeti tarım alanlarında ciddi hasar yaratmış durumdadır. Bazı bölgelerde gece hava sıcaklığının eksi 14-15’leri görmesi tarım alanlarında ciddi hasar yaratmıştır.
Malatya’da etkili olan kar yağışının ardından yaşanan zirai don milyonlarca kayısı ağacına zarar vermiştir. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da etkili olan kar yağışının ardından yaşanan zirai don, kent ekonomisinin de belkemiği olan kayısıyı vurmuştur. Malatya Ticaret Borsasının (MTB) açıklamasına göre yıllık 500 milyon dolar üzerinde gelir elde edilen kayısının tamamının kaybedildiği ifade edilmektedir.
Malatya ekonomisinin temel dayanaklarından biri olan kayısı üretiminin büyük oranda zarar görmesi hem üreticilerin geçim kaynaklarını hem de ülke ihracat gelirlerini tehdit etmektedir.
Malatya ilinde ani sıcaklık düşüşü ve kar yağışı sonucu yaşanan zirai don, bölge ekonomisi ve üreticiler açısından büyük kayıplara yol açmış olup bölge acilen Afet Bölgesi ilan edilmelidir.
Bu çerçevede, yaşanan afetin boyutlarının tam olarak belirlenmesi, mağdur üreticilerin desteklenmesi, bölgenin afet bölgesi ilan edilerek tarımsal sigorta, kredi borçları ve diğer mali yükümlülükler konusunda düzenlemeler yapılması ile benzer afetlerin etkilerini azaltacak önleyici tarım politikalarının geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurularak, Malatya’da meydana gelen zirai don afetinin etkilerinin araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.