Alevi Haber Ajansi

Zazaca üzerine söyleşi yapıldı-VİDEO

PİRHA-Vate Yayınları yöneticisi ve Kirmancki (Zazaca) üzerine araştırmalarıyla bilinen Yazar Deniz Gündüz’ün anlatımıyla yapılan dil üzerine söyleşi Kafe 26 Atölye’de gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kaybolma tehlikesiyle yüzyüze olan 18 dil bulunmaktadır. Bu dillerden biri de Kirmancki yani Zazacadır. Ne yazık ki bu konudaki çabalar yeterli değil. Bu konuda emek harcayan ve dilin yaşaması için çeşitli çalışmalar yürüten emekçilerin emeğine ilgi de yeterli değil.

Zazalar hangi bölgelerde yaşarlar? Coğrafik şartların dillere etkisi olmuş mudur? Zazaca hangi dillerle etkileşime geçmiştir? Zazalar ve dilleri üzerine neler söylenebilir? Gibi sorulara cevap arananan söyleşide bir grup insan Vate Yayınları yöneticisi ve Kirmancki (Zazaca) üzerine araştırmalarıyla bilinen Yazar Deniz Gündüz’ü dinledi.

“RİSK EMEKLE AZALTILABİLİR”

Kafe 26A’da gerçekleşen söyleşi öncelikle Deniz Gündüz’ün Kirmancki üzerine yaptığı sunumla başladı. Sunumda Zazaların genel olarak hangi bölgelerde yaşadığı, yayılım süreçleri ve diğer diller ile etkileşimlerinin nasıl olduğu üzerine duruldu. Sunumda hem yazımsal hem de görsel olarak Kirmancki (Zazaca)’nın tarihi ve günümüze kadar geliş serüveni dile getirildi.
Gündüz, UNESCO’nun kaybolma riski içine aldığı Zazacanın son yıllarda anadiline duyarlı olan kesimlerin çıkardığı dergi, kitap, gazetelerin yanısıra kurdukları radyo ve televizyonlarla bu riski azalttıklarının altını çizdi. Nüfus olarak Zazaların Türkiye sınırları içinde yaşadığını belirten Gündüz daha sonra dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı. (T.K)

HABERİN VİDEOSU

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak