PİRHA-6 Şubat 2023’te meydana gelen Maraş merkezli depremin üzerinden yaklaşık 24 ay geçti. 11 ili etkileyen depremin yıkıma neden olduğu kentlerdeki yüz binlerce kişi kalıcı konutlara yerleşmenin umuduyla üçüncü kışı da konteynerlerde geçiriyor. Bir yılda biteceği söylenen evlerin hala tamamlanmadığını söyleyen yurttaşlar, “Depremde insanlar sadece 4 ay boyunca konuşuldu 4 ay sonra da unutuldu. Pazarcık’ın tekrar düzelmesi 20 seneyi alacak” diyerek mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istediler.
Depremin merkezi olan Pazarcık’ta 2 yılın ardından süren sorunlar devam ediyor. Esnaflar konteyner dükkanlarda işlerini sürdürmeye çalışıyor. 2 yıldır devam eden inşaatlar yüzünden esnaflar hala dükkanlarına geçemedi.
Pazarcık’ta yaşanan sorunların başında konutların çoğunluğunun teslim edilmemesi ve binlerce insanın hala konteyner kentlerde yaşamaya mecbur bırakılması geliyor. Bazı yurttaşlar TOKİ’lere yerleşmiş olsa da şehir merkezine uzak olması ticari ve sosyal alanda yaşanan eksiklerden kaynaklı problem yaşadıkları önemli sorunlar arasında. İlçe merkezde yerinde dönüşüm çalışmaları sürerken yurttaşlar, çalışmaların biran önce tamamlanmasını istiyor.
“1 YILDIR BİTİRİLECEĞİ SÖYLENEN İNŞAATLAR HALA TESLİM EDİLMEMİŞ”
Depremin merkez üssü olan Pazarcık’ta halk, sokaklarda devam eden kazılara, inşası devam edip teslim edilmeyen dükkanlara, konutların teslim edilmemesi hakkında konuştu.
30 yıldır kebapçılık işiyle uğraşan Bilal Ağnar, konteynerde iki yıldır kebapçılık yapmak zorunda kaldığını ifade ederek kimsenin esnafla ilgilenmediğini söyledi. Ağnar, şunları söyledi:
“Ne belediye olarak ne hükümet olarak kimsenin ilgilendiği yok. Bir yıldır bitirileceği söylenen inşaatların 4’üncü etabı bile bitmedi. TOKİ’lerin yapmış oldukları konutların birçok eksiği var, insanlar tamirci bulup kendi cebinden ödeyerek yapıyor. Merkez üssü Pazarcık bu şekildeyse diğer şehirleri düşünemiyorum. İnsanların kendi yerinde ev yapılmasına izin verilmiyordu, son birkaç aydır izin verildi.”
Seçim dönemleri dışında kimselerin kendileriyle ilgilenmediğini ifade eden Ümit Avlık, depremden sonra da bir şeylerin değişmediğini, yönetenlerin kendi bildiğini yaptığını söyledi.
Avlık, konteynerlerde bir çok sournun yaşandığını aktararak, “Elektrik sıkıntısı var, su sıkıntısı var. Oralarda sokak lambaları yanmıyor. Herhangi bir hırsız girse kimsenin haberi olmaz. Eğer bir yere konteyner kuruyorsan oranın eksiklerini, ihtiyaçlarını da çözümlemek zorundasın ama kimse vatandaşla ilgilenmiyor” diye konuştu.
“DEPREM 4 AY BOYUNCA KONUŞULDU, SONRA UNUTULDU”
Sokakta kestane satarak geçimini sağlayan Mikail Bozgeyik, deprem süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Depremde insanlar sadece 4 ay boyunca konuşuldu 4 ay sonra da unutuldu. Pazarcık’ın tekrar düzelmesi 20 seneyi alacak. Daha birçok yerde yıkılmamış binalar var. Depremin korkusu hala üzerimizde yaşıyorken hala yıkılmamış binalar var.”
Deprem evi hasar alan Nazmiye Bayık, kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini ve kendi imkanlarıyla evlerini tadilat ettiğini ifade etti. Konuşmasında yaşadığı sorunlara değinen Bayık, “Bir ay önce eşim ölünce maaşım yarıya düştü. Aldığım maaş geçimimi sağlamıyor. Evde işsiz bir oğlum var. Evim de hala çatlaklıklar var. Bir defa eve geldiler normal dediler bir daha da gelmediler.”
Yaşlı annesine bakmak durumunda kalan İbrahim Kızakoğlu da, “Evimiz yok, müteahitler işçilerin parasını ödemediği için evlerimiz hala yapılmamış. Yaşlı bir annem var. Çok mağduruz” diyerek mağduriyetinin giderilmesini istedi.
“EV ÇIKTI NASIL PARA ÖDEYECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM”
Gelir kaynağı olmadığı için geçinemediğini belirten Mıstık Beliktaş ise, “Deprem oldu, evim yıkıldı. Emekliliğim yok, param yok. TOKİ çıktı ama nasıl para ödeyeceğim diye düşünüyorum. İlgililer bana yardımcı olsunlar. Benim yatıracak param yok, ne yapayım cadde de mi kalayım. Eğer yapabiliyorlarsa bana bir çözüm bulsunlar” ifadelerine yer verdi.
Kamber YILDIZ-Cihan BERK/MARAŞ-PAZARCIK
Yoruma kapalı.