Alevi Haber Ajansi

İnancın taşıyıcıları pirler ve analarla Alevilik teolojisi ve kozmolojisi konuşuldu

PİRHA-Almanya’nın Dortmund kentinde Rıza Şehri Akademisi tarafından organize edilen Alevi Ansiklopedisi Sempozyumu ikinci gününde devam etti.

İkinci oturumda , inancın taşıyıcıları pirler ve analarla Alevilik-teolojisi ve kozmolojisi üzerine konuşuldu.

Bu oturumda Aleviliğin tanrı[ça], evren, varoluş, ölüm, yaşam algısı; insanı mükemmelleştirme derdi (İnsane kamil/insani kamil), barışçıl, şiddet karşıtı, cinsiyetçi olmayan insan ve toplum çabası/talebi; korkuya dayanmayan, sevgiyi önceleyen, hayat ve hayatı var eden çevre, yani kutsal mekan/coğrafyanın (kutsal ana beden) algılanma biçimi, karşılıklı uyum içinde yaşamanın kaldelerini koyan teolojik zemin, inancın taşıyıcıları olan Analar/kadınlar ve erkekler/Pirlerin bakış açısı konuşuldu.

Dr. Dilşa Deniz’in moderasyonunda gerçekleşen oturuma Pir Ali Koçak , Pir Rıza Yağmur, Sinemilli Ocağı’ndan Saffet Taş Genç konuşmacı olarak katıldı.

Pir Ali Koçak geleneksel yaşanan Aleviliğe  ve kavramlara değinerek, “Büyüklerimiz ateşi anlatıyorlardı. Yolumuzu anlatırken Şahmaran da önemli bir figürdür. Edeb, rızalık, ikrar, niyaz gelir. Edep olmazsa Alevilik olmaz. Hakk cümle alemdir.” dedi.

Didar Ana katılamadığı için mesajını Pir Celal Cenan okudu.

Sinemilli Ocağı’ndan Saffet Taş Genç ise 80’ler sonrasında kentte yaşanan Aleviliğe değindi. Genç, büyüklerinden öğrendiğini anlatarak, “Pis Kürt kavramını duyduğumda 10 yaşındaydım. Farklı coğrafyalarda kaldığım için oralardaki yaşamları gözlemlemek benim için bir avantaj oldu. Benim dedem söyleyerek değil, göstererek anlattı bize Aleviliği. Edep kavramlarını öğretti bize. Pir ve Ana kavramlarının şehirleşme ile birlikte giderek yok oluyor. Mubabbet cemlerinde biz çok şeyler öğrendik. Deyişlerden özellikle çok şey öğrendik ”dedi.

Pir Yağmur, “Yağmur kırk yıl bu kazanda piştim hala çiş dediler” sözleri ile başladı. Pir Yağmur, “Bizi diğer canlılardan ayıran özellik insan oluşumuzdur. Üç dünyamız var; Akıl-irade, vicdan ve nefs dünyamız. Her dilin kendi lisanı ile aktardığı bir tanrı ismi var” dedi.

Son 50 yıldır Alevi toplumunun ritüellerini gerçek anlamda yaşamadığına dikkat çeken Pir Yağmur, kültürün ve kimliğin asimile edildiğine işaret etti.

PİRHA-Dortmund/ALMANYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak