Alevi Haber Ajansi

‘Nedim Yılmaz’ın hukuki olmayan kararlarla tahliyesi engellenmekte’-VİDEO

PİRHA- Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutuklu Nedim Yılmaz’ın yaşadığı sorunları dile getirdi. Yapılan açıklamada, “Nedim Yılmaz, 30 yıldır cezaevinde olmasına ve koşullu salıverilme tarihi gelmesine rağmen ve İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 5 kezdir soyut ve subjektif, hukuki olmayan kararlarla tahliyesi engellenmektedir” denildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 528. Hafta basın açıklamasında hapishanelerde hasta mahpusların yaşamış olduğu sorunları gündeme getirdi.

Sakarya Meydanı’nda yapılan açıklamada “Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Yapılan açıklamada hapishanelerde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpusun olduğu bilgisi verildi. Açıklama metnini İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen okudu.

2024 yılı içerisinde tespit edebildiği kadarıyla en az 37 mahpus yaşamını yitirmiş ve bunların 23’ünün hastalıkları nedeniyle vefat ettiğini belirten Çevirmen, “Oysa hapishanelerde meydana gelen tüm ölümler, önlenebilir ölümlerdir. Hasta mahpusların sağlık haklarının önündeki engeller ağır insan hakkı ihlallerini de beraberinde getirmektedir” dedi.

“YILMAZ’IN ŞİDDETLİ AĞRILARI NEFES DARLIĞINA NEDEN OLMAKTA”

Bu hafta, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan Nedim Yılmaz’ın durumunu aktaran Nuray Çevirmen, şunları söyledi:

“13.02.2024 tarihli endoskopi raporunda “Eroziv gastrit ve özofagus ülser erozyon (bu hastalık gittikçe artmakta) olduğu tespit edilmiştir. 30.04.2024 tarihinde yapılan kolonoskopide de aktif kanamalı kalın bağırsak enfeksiyonu tespit edilmiş ve bu kolonoskopide alınan biyopsi raporunda da “Mikroskobik Bulgular: 2 cm çapta 3 adet biyopsi materyali incelendi, tanımı bir kasetle takibe alındı, takip içeriği; “Histokimya PAS ile minimal goblet hücre kaybı olduğu bu bulguların Ülser Aktif Kolit ile uyumlu noktalar içermekle beraber yeterli değil, tıbbi takibi biyopsi ile önerilir” şeklinde not düşülmüştür. Patolojik tanım olarak da Nonspesifik Aktif Kolit tanısı konulmuştur.

2012 yılından bu yana 6 ayda bir beyin cerrahide MR takibinin yapılmaktadır. Beyincikte sarkma var ve bu sarkma beyne hava veren damar üzerinde baskı oluşturduğundan, beyin yeterli hava ve oksijen alamamakta ve bu yüzden de beyinde toksik oluşmaktadır. Bu da baş ağrısı, baş dönmesi,boyundan omuzlara, göğüs ve sırta, bel ve ayaklara kadar şiddetli ağrılara neden olmakta ve ayrıca nefes darlığına neden olmaktadır. 2024 MR raporunda Kranial MR çekilmiş ve Ventriküler Asimetri (beyin içerisinde sıvının dolaştığı alanların sağlı-sollu karşılaştırmalı bakıldığında farklı büyüklük ve şekilde gözükmesidir) olarak rapor edilmiştir. Kronik faranjit hastasıdır, bunun yanı sıra bronşit hastasıdır ve bu hastalık iç akıntılı ve kronik durumdadır. Kronik kas ve eklem ağrıları var.”

“İDARE VE GÖZLEM KURULU TARAFINDAN HUKUKİ OLMAYAN KARARLARLA TAHLİYESİ ENGELLENMEKTE”

Nedim Yılmaz’ın 30 yıldır cezaevinde olmasına ve koşullu salıverilme tarihi gelmesine rağmen ve İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 5 kezdir soyut ve subjektif, hukuki olmayan kararlarla tahliyesinin engellendiğini belirten Çevirmen şunları kaydetti:

“Beyindeki hastalık için daha önce beyin cerrahisi doktorları tarafından “ameliyat olmasının gerektiği, bunun da ancak dışarıda ve rahat olanaklı koşullarda olmasının gerektiği” söylenmiş; yine doktorlar tarafından aktif kolit hastalığı için de “bu hastalığın çok geç iyileştiği, dışarıda tam donanımlı bir hastaneye yatırılarak ancak sağlıklı koşullarda tedavisinin mümkün olabileceği” yönünde beyanları bulunmaktadır. Ancak ağır hastalıklarına ve cezaevinde tedavisi mümkün olmamasına rağmen Bolu İzzet Baysal Üniversitesi tarafından 2024 yılı içinde iki kez verilen raporda “Hastanın mevcut hastalığı, cezaevi koşullarında hayatını devam ettirmeye engel değildir” şeklinde karar verilmiştir. Nedim Yılmaz, 30 yıldır cezaevinde olmasına ve koşullu salıverilme tarihi gelmesine rağmen ve İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 5 kezdir soyut ve subjektif, hukuki olmayan kararlarla tahliyesi engellenmektedir.”

“NEDİM YILMAZ’IN TAHLİYESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Nedim Yılmaz’ın dışarıda sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması için acil olarak tahliyesini talep eden Çevirmen, “İdare ve Gözlem Kurulunun da özgürlüğü engelleyen kararlarından vazgeçmesini talep ediyoruz” diye ekledi.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak