Alevi Haber Ajansi

Dersim’deki kurumlardan AKP’nin sempozyumuna tepki: Dersim halkını asimile etmenin bir parçası

PİRHA-Eğitim-Sen Dersim Şube Sekreteri İlhan Öner, EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin ve DEM Parti Dersim İl Eş Başkanı Esma Ataş, AKP iktidarının Munzur Üniversitesi’nde yapmayı planladığı “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu”na tepki göstererek, “Sempozyumun, Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren Dersim’in Kürt Kızılbaş kimliğine karşı yürütülen Türkleştirme ve Sünnileştirme politikalarının bir uzantısıdır” dediler. 

AKP hükümetinin Dersim’deki asimilasyon faaliyetleri çeşitli yöntemlerle sürüyor. Tunceli Valiliği’nin koordinasyonuyla, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Munzur Üniversitesi işbirliğiyle, 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde Munzur Üniversitesi’nde “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” gerçekleşecek.

Eğitim-Sen Dersim Şube Sekreteri İlhan Öner, EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin ve DEM Parti Dersim İl Eş Başkanı Esma Ataş, yapılacak sempozyuma tepki gösterdi.

“ASİMİLASYONCU ULUS-DEVLET ANLAYIŞININ SON ÖRNEĞİDİR”

Eğitim-Sen Dersim Şube Sekreteri İlhan Öner, “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli başlıklı sempozyumun, Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren Dersim’in Kürt Kızılbaş kimliğine karşı yürütülen Türkleştirme ve Sünnileştirme politikalarının bir uzantısı olduğunu ifade etti.

 Öner, “Bu sempozyum, Dersim halkının inanç ve kimliğine yönelik asimilasyoncu ulus-devlet anlayışının son örneğidir. Alevilikte manevi bir anlam taşıyan “Horasan” kavramı üzerinden Dersim’i kuşatma çabası, devletin Dersim’e uyguladığı baskı politikalarının devamıdır. Bu amaca hizmet etmek için, resmi ideolojiyi savunan bir grup akademisyen ve araştırmacı, bilim kisvesi altında bu ideolojik sempozyumu düzenlemektedir. Üstelik, bu sempozyumda yer alan bazı “Dersimli” ve “Alevi” akademisyenler, tarihsel gerçeklere sırtını dönerek, bu sürecin bir parçası haline gelmiştir. Dün Horasan’ı demokrasi güçlerine karşı kullananlar, bugün bu masada yer alarak taraflarını net bir şekilde ortaya koymuşlardır” dedi.

“DERSİM’İ KÜLTÜREL OLARAK ASİMİLE ETMENİN BİR PARÇASI”

Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu’nun Dersim’i kültürel olarak asimile etme çabasının bir ürünü olduğunu belirten EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, “Munzur Üniversitesi, Tunceli Valiliği, Türk Tarih Kurumu ve iktidarla ilişkisi açık olan Alevi-Bektaşi Cemevi Başkanlığı el ele vererek Dersim’e devletin egemen bakış anlayışını yüklemeye çalışmakta. Ele alınan konulara bakıldığında bile yıllardır devletin söylediği ve propaganda ettiği, Dersim’in Kürt Alevi kimliğini, Türk-İslam anlayışına sokma gayreti içerisinde olduğu görülüyor. Böylece Dersim’in Türk olduğu, Aleviliğin bir Türk inancı olduğu yalanı, bir kez daha tekrar edilecektir. Yani sempozyumun asıl amacının, yıllardır sürdürülen asimilasyon politikalarının tekrarından başka bir anlam taşımıyor. Horasana dair yıllardır yapılan bu propaganda son yıllarda yapılan çeşitli araştırmalarla da geçersiz hale getirilmiş olsa da, böyle politikaların zaman içinde devam edeceğinin göstergesidir. Geçmişte, ülkede bulunan farklı inanç ve kimlikteki halkları yok saymak için çeşitli teoriler nasıl ileri sürüldüyse, AKP döneminde de bu politikalar devam ettiriliyor. Son olarak Alevi kurumlarını, dedelerini Kültür Bakanlığı’na bağlayıp devletin Alevisi yaratma çabası da bunlardan biridir” diye belirtti.

“DERSİM’İN DAĞLARINA ANADOLU’NUN HORASAN’I YAZILINCA DERSİM NE ANADOLU OLUYOR NE DE HORASAN”

Dersim’in inanç ve kimliğini asimile etme çabasına karşı Dersim halkının sahip olduğu tarihsel bilincini daha fazla korumasının önemli olduğunu söyleyen Tekin, “O nedenle böyle sempozyumlara, hele de kimliğini, dilini, inancını yok sayan bu tür organizasyonlara karşı tutum gösterecektir ve 100 yıldır denenen ama başaramayan anlayışın yine denense de başaramayacağı açıktır. Özellikle valilik eliyle son dönemde bu anlayış, Dersim’ de yaygınlaştırılmaya çalışıyor. Şu an görevde olan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, kente geldiğinde yaptığı ilk iş olarak Pertek’e ‘Anadolu’nun Horasanı Tunceli’ yazısını yazdırdı. Anlaşılan o ki, özel olarak ‘git oraya ve bizim bu bakış açımızı empoze et’ dediler. O da ilk iş olarak bunu yaptı. Şimdi de bunu çeşitli şekillerde devam ettiriyorlar. Ama Dersim’in dağlarına Anadolu’nun Horasan’ı yazılınca Dersim, ne Anadolu oluyor ne de Horasan. Hep denedikleri ama başaramadıkları yollardan vazgeçmiyorlar” diye konuştu.

“KİRLİ ELLERİNİZİ VE POLİTİKANIZI DERSİM ÜZERİNDEN ÇEKİN!”

DEM Parti Dersim İl Eş Başkanı Esma Ataş, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Tunceli Valiliği ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın ortak hareket ederek Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu’nu gerçekleştirmesi Dersim’in inancını, kültürünü asimile etme politikalarının devamıdır. Yıllardır bu kentte yaşayan ve buraya hâkim olan akil insanlarımız var. Tunceli Valiliği mi bize kültürümüzü inancımızı öğretecek? ‘Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu’, Türk ulus devletinin Kürt-Alevi kimliği üzerinde oynadığı oyunların bir parçasıdır. Dersim’in tarihsel gerçeklerini görmezlikten gelenler, bu coğrafyada yapılan soykırımla yüzleşmeyenler ve günümüzde de her türlü zulmü bu halka reva görenler şimdi de sempozyum adı altında asimile etmesinler. Bu kent ağacıyla, taşıyla, kurduyla, kuşuyla bir bütün olarak bu halk için kutsaldır, kirli ellerinizi ve politikalarınızı bu kentin üzerinden çekin.”

Cihan BERK/DERSİM

İLGİLİ HABERLER
-Fırat Meclis’ten seslendi: Tunceli Sempozyumu Dersim’in inancına, diline saldırı girişimidir-VİDEO
-Kordu: ‘Tunceli sempozyumu’ Devletin Dersim’i Türkleştirme, Sünnileştirme çabası-VİDEO
-Kete’den ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Dersim’deki Ra Heq inancını tüketme planıdır-VİDEO
-Kurumlardan ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Kırmanciye topraklarımızı anlam kaybına uğratma amaçlı
-Afişe adını yazdılar; Ali Önal Dede’den tepki: Tunceli Sempozyumu’na katılmıyorum
–>DAM’dan ‘Tunceli Sempozyumu’ tepkisi: Dersim halkının yeni bir tarih anlatımına ihtiyacı yok!
-‘Munzur Üniversitesi, Cemevi Başkanlığı ve Dedeler Meclisi; Dersim’in inancını, kimliğini yok etmek istiyor!’
-Özcan’dan ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: İktidarın Alevilere yönelik politikasının devamı-VİDEO
-FEDA’dan AKP’nin ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Devletin uğursuz faaliyeti; Aleviliğe saldırısı
-DAD Genel Sekreteri Benler: Dersim, dışarıdan giydirilmek istenen gömlekleri hep yırtıp atmıştır-VİDEO

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak