Alevi Haber Ajansi

Kordu: ‘Tunceli sempozyumu’ Devletin Dersim’i Türkleştirme, Sünnileştirme çabası-VİDEO

PİRHA-DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu”nu gündeme getirdi. Devletin Dersim’i Türkleştirme ve Sünnileştirme politikası yürüttüğünü söyleyen Kordu, “16-17 Ekim’de Dersim’de düzenlenecek ‘Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli’ konulu sempozyum inkâr politikasının tam da kendisidir” dedi.

AKP hükümetinin Dersim’deki asimilasyon faaliyetleri çeşitli yöntemlerle sürüyor. Tunceli Valiliği’nin koordinasyonuyla, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Munzur Üniversitesi işbirliğiyle, 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde Munzur Üniversitesi’nde “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” gerçekleşecek.

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu”nu gündeme getirdi.

“DERSİM’DE YAPILACAK SEMPOZYUM İNKÂR POLİTİKASININ TAM DA KENDİSİDİR”

Türkiye’nin 100 yıllık inkârcı anlayışıyla özel savaş politikalarının uygulandığını belirten Ayten Kordu, “Dersim’de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tunceli Valiliği, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Munzur Üniversitesi ele ele vermiş Dersim’de hiç sorun yokmuş gibi oturmuşlar hep beraber nasıl Dersim’i Türkleştirip, Sünnileştiririzin peşine düşerek bir çalışma yürütüyorlar. Bu kurumlar hep beraber 16-17 Ekim’de Dersim’de düzenleyecekleri ‘Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli’ konulu sempozyum inkâr politikasının tam da kendisidir. Horasan sempozyumu ile yapılmak istenen şeyin Dersim’de hiçbir zaman karşılığı olmamıştır, olmayacaktır” dedi.

“DERSİM HİÇBİR ZAMAN BOYUN EĞMEDİ”

Horasan’ın çok çeşitli halkların yaşadığı bir coğrafya olduğunu ifade eden Kordu, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“Dersim hiçbir zaman bu zulme boyun eğmedi, hakikatini, kimliği, dilini tüm saldırılara rağmen korudu. Dersim Rea Haq, kızılbaş, Kürt ve Alevi coğrafyasıdır. Bu hakikatini de sonuna kadar savunacaktır. 1938 Dersim Katliamı’ndan beri zulme boyun eğmeyen halkın çocuklarıyız biz, yine bu politikalara da biat etmeyeceğiz. Horasan üzerinden yapılmak istenen siyaset tarzına da halklarımızla beraber dilimizi, inancımızı, kimliğimizi eşitlik, özgürlük ve adalet isteyen tüm kesimlerle birlikte yürüteceğiz. İnancımıza sahip çıkacağız.”

Ayten Kordu, sözlerini ana dili olan Kırmancki konuşarak bitirdi.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak