Alevi Haber Ajansi

Millioğulları: Hijyen sorunu AKP’nin çözümsüzlüğünü gösteriyor-VİDEO

PİRHA-Malatya Eğitim Sen Şubesi Başkanı Nevzat Millioğulları, depremin ardından okullardaki öğrenci sayısını azaldığını ve mevcut okullardaki ders sürelerinin arttığını, bununla birlikte eğitim seviyelerinde azalma olduğunu belirtti. Millioğulları, çocukların depremin ardından korktuklarını ve ebeveynlerini bırakmak istemediklerini söyledi.

Yeni eğitim yılıyla birlikte okullar açıldı. Depremin etkili olduğu Malatya’da 182 bin öğrence eğitim alıyorken depremden sonra bu sayı 150 binlere düştü. Benzer düşüş öğretmen sayısında da yaşandı. Deprem öncesi öğretmen sayısı 12 bin civarındayken şu anda bu rakam 10 binlere düştü.

Tahrip olan şehirde öğretmenler ve öğrenciler hem okulların hasarlı olmasından hem de barınma sorunu yaşadıkları için başka şehirlere göç etmek durumunda kaldı.

“BİRÇOK ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ BAŞKA ŞEHİRLERE GÖÇ ETTİ”

Malatya Eğitim Sen Başkanı Nevzat Millioğulları, 6 Şubat depremiyle birlikte öğrenci ve öğretmenlerin şehri terk ettiğini kaydederek, “Malatya’da mevcut eğitim kurumu sayısı 851, bunların 654 tanesi devlet okulu, 111 tanesi özel okulu, geriye kalanı da kuran kursudur. Toplamda okuyan öğrenci sayısı yüz elli dokuz bin on altı. Daha önce 182 bindi. Şu an 25 bin öğrenci yok. Daha önce 12 bin küsür öğretmen vardı şu an 10 bin 924 öğretmen var. Depremden sonra birçok öğretmen şehri terk etti. Şu anda hali hazırda birçok okul sayısı birleştirildi. Şu anda ikili eğitim yapıldığı ve ortaokul ve ilkokullar bir araya geldiği için küçük çocuklar ve büyük çocuklarla bir uyum sakıncasını doğuruyor. İkili eğitimde mecbur ders saat süreleri 30 dakikadan 35 dakikaya çıkarılıyor. Bu şekilde çocukların eğitim hakkından kısmak durumunda kalınıyor, teneffüslerin süresi azaltılıyor” diye konuştu.

“HİJYEN SORUNU AKP’NİN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR”

Okullardaki hijyen sorununa da değinen Millioğulları, şunları dile getirdi:

“Deprem sonrası depremden kaynaklı değil ama hükümetin almış olduğu tasarruf teşviklerinden dolayı kaynaklı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da çok baskın olmamasından ötürü bir temizlikçi ve hijyen sorunu başladı. Okullardaki hijyen sorunu problemli. Kendi çalıştığım okul üzerinden değerlendirirsek daha yeni yeni hijyen sorunu oturtuluyor ama çevre temizliği kaba temizliği gibi sorunlar var ve onlar yerine oturamıyor. Bu da çocuklar için aileler için sağlık problemi yaratıyor.

AKP’nin geldiği bu durum aslında siyasi iktidarın çıkmazını ve çözümsüzlüğünü gösteriyor. Ülkede toplumsal huzursuzluk var ve toplumda bir talep de doğması gerekirken, değişim istemesi gerekirken ne yazık ki anlam veremediğimiz bir şekilde anlamsız, cılız bir ses çıkıyor, bu cılız sesler de muhalif sendikalardan çıkıyor.”

Depremin çocukların psikolojisi üzerinde etki bıraktığını söyleyen Millioğulları, “Çocuklar depremin ardından bir korku yaşıyor ve ailesini bırakmak istemiyor ve güven problemi yaşıyorlar” ifadelerine yer verdi.

“BECERİYE DÖNÜŞMEYEN BİLGİNİN SAMAN YIĞININDAN FARKI YOK”

Eğitim Sen Başkanı Millioğulları, eğitimdeki kalitesinin düştüğünü aktararak, “Geleceğiniz dediğiniz çocuklara bir öğün yemek veremiyorsanız, bir bardak temiz su veremiyorsanız baştan zaten geleceği kaybediyorsunuz. Eğer Türkiye bu sorunu yaşıyorsa, hala açlıkla boğuşuyorsa, 2018’den bu yana ekonomik krizin içinden çıkamıyorsa bunun en büyük nedeni siz bilgiyi doğru aktaramıyorsunuz, çocuklara septik düşündüremiyorsunuz ve aktardığınız bilgiyi tecrübeye çeviremiyorsunuz. Beceriye dönüşmeyen bilginin saman yığınından bir farkı yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı 22 yılda 18 defa müfredatı değiştirmiş. Her iki yılda müfredatla oynayamazsınız. Biz gerçekçi bir eğitim hazırlayamıyoruz. AKP iktidarının ideolojik hedefleri doğrultusunda hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Millioğulları, yeni eğitim modeli olan Maarif Eğitim modeli hakkında da konuştu. Maarif model ile iktidarın kendi ideolojine göre insan yetiştirmeyi hedeflediğini vurgulayan Millioğulları, “22 yılda sokaktaki suç oranlarının istatistiklerine baktıkları zaman hiç de öyle bir şey çıkmıyor. Din derslerinin veriliyor olması sokaktaki şiddet oranına etki etki etmediğini 22 yılda suç oranlarının arttığını istatiksel olarak artış gösterdi. Buna baktığımızda bir yerde hata yapıldığını fark ediyorsunuz” diye ifade etti.

Kamber YILDIZ/MALATYA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak