Alevi Haber Ajansi

‘Borcumuz yok; Ovacık’ın acilen bir koruma imar planına ihtiyacı var’-VİDEO

PİRHA-Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, daha yaşanabilir bir Ovacık yaratmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Ovacık’ın acilen bir koruma imar planına ihtiyacı var, biz parça parça imar çalışması yapıyoruz” dedi. Önümüzdeki süreçte Ovacık’ta kültür-sanat başta olmak üzere eğitim, spor ve atölye alanlarında birçok çalışma başlatacaklarını söyleyen Sarıgül, “Ovacık için önemli olan atık su arıtma tesisi projesi tamamlanıp faaliyete girdi, daha önce kanalizasyonlar Munzur’a akıyordu” diye konuştu. 

Mustafa Sarıgül, 31 Mart yerel seçimlerde Ovacık’ta CHP’den aday olup % 33 oyla belediye başkanı seçildi. Sarıgül, 2019 yılındaki yerel seçimlerde de yine Ovacık Belediye başkanı seçilmişti.

Yerel seçimlerin ardından 5 ay geçti. Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Ovacık’ın sorunları, şimdiye kadar yaptıkları projeler ve bundan sonra yapacaklarıyla ilgili konuştuk.

“GEÇMİŞ DÖNEMDEN YENİ DÖNEME DEVREDEN HERHANGİ BİR BORCUMUZ YOK”

2019 yılından beri Ovacık Belediye Başkanlığı yaptığını ifade eden Mustafa Sarıgül, “Bizim belediyemizin geçmiş 5 yıldan yeni döneme devreden herhangi bir borcu yok. Ancak yeni dönemde iktidarın tasarruf adı altında kısıtlamaya gitmesinden kaynaklı hizmet etme noktasında çok büyük bir sıkıntıya girdik. Belediyemizden emekli olacak insanları da düşündüğümüzde emekli ikramiyelerini hesapladığımızda biz de ödeme noktasında zorlanmaya başladık. Şu anda işçi maaşlarında bir sorun yok ancak bu ekonomik gidişat böyle gitmeye devam ederse işçi maaşlarında zorlanacağımız kesindir. Şu anda ilimizde de Türkiye’nin birçok yerinde de belediyeler işçi maaşlarını dahi ödeyemez halde. Biz en azından personel maaşlarını ödemeye çalışıyoruz. Çünkü personel maaş alamayınca belediyedeki rutin işler de yürümüyor. Ovacık’ın diğer ilçelerden farklı olarak kışın kar temizliği belediye için %100 maliyet söz konusu. Bizim sadece bir kar sezonunda kepçe ve mazot giderimiz 2 milyon TL’ye yakın bir harcama yani belediye bütçesinin %10’una denk geliyor. O yüzden biz özellikle akaryakıt konusunda çok zorluk çekiyoruz. Sürekli bir kaynak yaratma derdindeyiz, henüz metropol belediyelerden bir destek almadık ama çabalarımız devam edecek” dedi.

“DAHA ÖNCE KANALİZASYONLAR MUNZUR’A AKIYORDU, ATIK SU ARITMA TESİSİ YAPTIK”

Ovacık için önemli olan atık su arıtma tesisi projesinin tamamlandığını belirten Mustafa Sarıgül, “Atık su arıtma tesisi yaptık bugün 80 milyon TL bir değeri var. Ancak biz arıtma tesisine 12 milyon TL borçlandık, borçlanmayı taksitler halinde ödüyoruz. Şimdiye kadar ödeme noktasında bir sorun yaşamadık ancak arıtma tesisi faaliyete girdiğinden dolayı elektrik ve personel gideri olmak üzere aylık 300 bin TL gideri oluştu. Ekonomik olarak bizim için zorlu bir tesis ancak biz her şeye rağmen arıtma tesisini işletmek istiyoruz çünkü kanalizasyonlar daha önce Munzur’a akıyordu. Ayrıca su kenarındaki işletmelerin atıklarının da atık su arıtma tesisine bağlanması noktasında çalışma yapacağız” diye ifade etti.

“OVACIK’IN ACİLEN KORUMA İMAR PLANINA İHTİYACI VAR”

Türkiye’de üretim krizi olduğunu vurgulayan Sarıgül, şöyle devam etti:

“Ülkede şeklen üretim yapılıyor deniliyor ancak ülkede üretim sıfır noktasına kadar düşmüş durumda. Çünkü üretim maliyetleri çok yüksek, iktidarın tarımsal ve hayvancılık politikalarından dolayı. Ovacık’ın diğer ilçelere göre turizm konusunda bir çekiciliği var. Ovacık’ta turizm konusunda bir tesisleşme var ancak bu tesisleşme ilçede bir kriz yaratacak. Ovacık’ın acilen bir koruma imar planına ihtiyacı var, biz parça parça imar çalışması yapıyoruz. Ovacık’ın imar çalışmasını bitirdikten sonra imar sahamızın dışında olsa bile suya kıyısı olan yerlerde koruma imar planı yapıp, bu 5 yıl içerisinde çarpık yapılaşma ve dengesiz turizm yapılaşmasına bir düzen vermek istiyoruz.”

“KIŞ AYLARI İÇİN SOKAK HAYVANLARININ BARINMA ALANLARI YOK”

3 yıldır sokak hayvanları için kısırlaştırma çalışmaları yaptıklarını söyleyen Sarıgül, “Bu yıl daha profesyonel çalışıyoruz, haftanın iki günü kısırlaştırma çalışması yapıyoruz. Gençlerin kurduğu koru sev yaşat oluşumu da hayvanlara yiyecek veriyor. Kış aylarında sokak hayvanlarının barınma alanları yok ve kış aylarında sokak hayvanları donarak ölebiliyorlar. İlçemizde 4-5 noktada sokak hayvanların korunabileceği ve beslenebileceği bir alan yaratırsak kış ayları için çok iyi olur. Hayvanların uyutulmasına şiddetle karşıyız. Elimizden geldiğince besleyecek, kısırlaştıracak, bakımlarını yapacağız ve birlikte yaşamaya çalışacağız” diye konuştu.

“EVLERE İÇİLEBİLİR SU GETİRMEK İSTİYORUZ”

İşçi parası gibi ekonomik sebeplerle iş insanlarından yardım talebinde bulunmadıklarını dile getiren Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“Ovacık’ın dört tarafı sularla çevrili ancak musluklardan temiz su içemiyoruz. 5 yıl içerisinde evlere içilebilir su getirmek istiyoruz. Bizim aslında 2020 yılında bitmiş bir içme suyu projemiz var ancak iktidar tarafından halen imzalanmadığı için şu an da proje bekliyor ve ne zaman yapılacağı daha belli değil. O yüzden biz daha fazla beklememek için kendi çabamızla 1 aydır Ovacık’ın her tarafındaki suları inceliyoruz. İmar planlarından dolayı çocuklar ve gençlerin kullanım alanları hiç yok. Ovacık’ta parklarımız, yürüyüş yollarımız yok. Daha yaşanabilir bir Ovacık yaratmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Önümüzdeki süreçte Ovacık’ta kültür-sanat başta olmak üzere eğitim, spor ve atölye alanlarında birçok çalışma başlatacağız. Bu çalışmalarda materyal konusunda önemli bütçelere ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda çok zorlanıyoruz o yüzden yardım edebilecek kişilerden desteklerini bekliyoruz.”

Cihan BERK/DERSİM

İLGİLİ HABERLER:
-Pülümür Belediye Başkanı Tosun: En büyük sorunumuz imar ve atık arıtma-VİDEO
-Mazgirt Belediyesi’nin bütçesi 339 bin TL, personel gideri 500 bin TL; borcu 45 milyon TL-VİDEO
-Hozat Belediye Başkanı Aydın Kaya: İmkansızlıklar içerisinde güzel şeyler yapmak istiyoruz-VİDEO

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak