PİRHA-Türkiye’de ekonomik krizin etkisiyle birlikte veliler öğrencilerin okul masraflarını karşılayamıyor. 3 tane öğrencisi olan Diren Koç isimli yurttaş, “Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Şu anda en ucuz bir kitabın fiyatı 200-250 TL” derken. Eğitim-Sen Dersim Şube Başkanı Mehmet Aşkın ise, “Eğitim ve öğretimin açılışı ve öğrenciler için yapılan alışveriş bir heyecan olmaktan çıkıp bir stres kaynağı haline dönüşmüştür. Çünkü ailelerin çocuklarının masraflarını karşılayabilecekleri bir ekonomik durumları yok” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyona yakın öğretmen için 2024-2025 eğitim öğretim yılı başladı. Yeni ders yılı, her yıl olduğu gibi birçok sorunla başladı.
Türkiye’de ekonomik krizin etkisiyle birlikte veliler öğrencilerin okul masraflarını karşılayamıyor. 2 üniversite öğrencisi ve bir de 8. sınıf öğrencisi olan Diren Koç, isimli yurttaş ile Eğitim-Sen Dersim Şube Başkanı Mehmet Aşkın, eğitim ve öğretim döneminde yaşana ekonomik zorluklara dair PİRHA’ya konuştu.
“BU SENE 9 TANE KİTAP ALDIM 4000 TL VERDİM”
3 tane kızını okuttuğunu söyleyen Diren Koç, “2 tanesi üniversiteye gidiyor, 1 kızım da 8. sınıfa gidiyor. Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Şuanda en ucuz bir kitabın fiyatı 200-250 TL. Çocuklarımız geleceğini düşünemiyor. 8. sınıfa giden kızım şuanda ekonomiyi konuşuyor. Bu sene sadece 9 tane defter aldım 4000 TL verdim. Ayakkabı, pantolon ve tişört aldım 5000 TL verdim. Daha almam gerekenler var ama tamamlayamıyorum, her şey o kadar pahalı ki. Eskiden daha iyiydi ama gün geçtikçe daha kötü duruma geliyoruz. Şuanda üniversiteye giden kızlarımın geçmişte elbise veya okul ihtiyaçlarını rahatlıkla alabiliyordum ama şimdi 8. sınıfa giden kızımın ihtiyaçlarını rahatlıkla alamıyorum” dedi.
“EĞİTİME VERİLEN BÜTÇENİN ARTTIRILMASINI İSTİYORUZ”
Eğitimde yaşanan pahalılığın gündelik yaşamdan bağımsız olmadığını belirten Eğitim-Sen Dersim Şube Başkanı Mehmet Aşkın, “Eğitim ve öğretimin açılışı ve öğrenciler için yapılan alışveriş bir heyecan olmaktan çıkıp bir stres kaynağı haline dönüşmüştür. Çünkü ailelerin çocuklarının masraflarını karşılayabilecekleri bir ekonomik durumları yok” şeklinde konuştu.
İnsanların ekonomik durumlarının olmayışının nedeninin AKP iktidarının yürüttüğü yanlış ekonomi politikaları olduğunu vurgulayan Aşkın, “İktidarın başarısızlığı ekonomik olarak halka dönmektedir. Hayat pahalılığı önemli ölçüde öğrencilerin geleceğini etkilemektedir. Eğer elinizde konuyla ilgili materyaliniz yoksa sanat, spor ve akademik anlamda bir başarı elde etmeniz oldukça zor olacaktır”diye belirtti.
Eğitim-Sen olarak eğitime verilen bütçenin arttırılmasını istediklerini dile getiren Aşkın, “Arttırılan bütçeyle beraber öğrencilerin kırtasiye giderlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanabileceğini düşünüyoruz. Yapılacak bu desteklerle birlikte hayat pahalılığı veliler üzerinden kısmen de olsa alınmış olacaktır” diye konuştu.
Cihan BERK/DERSİM
Yoruma kapalı.