Alevi Haber Ajansi

Kordu: Okul ile camiyi yan yana inşa etmek tesadüf değil; inancımıza Sünni aklı dayatıyorlar

PİRHA-Dersim’deki Munzur Ortaokulu’nun bahçesi, cami arsasına girdiği gerekçesiyle daraltıldı. Bu duruma tepki gösteren DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, okul ile camiyi ya da cami ile cemevini yan yana inşa etmenin tesadüfi olmadığını, politik bir yaklaşım olduğunu söyledi. Kordu, “Bu zihniyet kentimizde inancımıza Sünni bir aklı ve yaşamı dayatan zihniyetin bir parçasıdır” dedi.

Dersim’in Atatürk Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 300 öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü Munzur Ortaokulu’nun bahçesinin bir kısmı bitişiğindeki cami arsasına girdiği gerekçesiyle müftülüğün talebiyle daraltıldı.

Söz konusu düzenlemeyle okul bahçesinin daraltıldığını, dolayısıyla sosyal alan yetersizliği sebebiyle çocukların mağdur edildiğini söyleyen eğitimciler ve veliler duruma tepkili.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu da konuya ilişkin PİRHA’ya konuştu.

“ASİMİLASYON POLİTİKASININ BİR PARÇASIDIR”

Okul ile camiyi ya da cami ile cemevini yan yana inşa etmenin tesadüf olmadığını, politik bir yaklaşım olduğunu ifade eden Ayten Kordu, “Bu zihniyet kentimizde inancımıza Sünni bir aklı ve yaşamı ısrarla asimilasyon politikasıyla dayatan zihniyetin bir parçasıdır” dedi.

“DERSİM’İN İNANCINA, SOSYOLOJİK YAPISINA KARŞI POLİTİK BİR HAMLE” 

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adlı yeni müfredatının da asimilasyon politikalarının ideolojik inşası olduğunun altını çizen Kordu, “Yeni öğretim yılına başladığımız şu günlerde yoksulluk başta olmak üzere eşitsizliğin her alanda nasıl derinleştirildiğini açıklamalarımızda sürekli ifade ettik. Bu yaklaşım Dersim’in inancına, sosyolojik yapısına karşı nasıl bir politika yürütüldüğünün en somut göstergesidir” diye konuştu.

“EĞİTİM EMEKÇİLERİ VE TOPLUMUN TALEPLERİ DİKKATE ALINMALI”

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, çocukların ve öğretmenlerin sağlıklı bir alanda eğitim çalışmalarını yapabilmesi başta milli eğitim ve ilgili tüm kurumların sorumluluğu altında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu konuda eğitim emekçileri ve toplumun hassasiyetleri, talepleri göz önüne alınarak bu ayrımcı ve ötekileştirici yaklaşımlara son verilmelidir. Derhal taleplerin aciliyeti ve önemi dikkate alınarak sağlıklı bir eğitim alanı olabilmesi için yapılan düzenleme gözden geçirilerek gereği yapılmalıdır. Bizde bu durumun toplumumuz ve kurumlarımızla takipçisi olacağız.”

PİRHA/DERSİM

İLGİLİ HABERLER:
-Dersim’de okul bahçesine cami ayarına tepki: Öğrencilerin hayatını etkiliyor-VİDEO

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak