Alevi Haber Ajansi

Mersin 78’liler Hareketi: Erdoğan, darbe yasalarını kendi yükselişi için kullandı- VİDEO

PİRHA- Mersin 78’liler Hareketi, 12 Eylül Darbesine ilişkin yaptığı açıklamada darbe anlayışının hala devam ettiğini belirterek, Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe yasalarını, kendi siyasi yükselişi için kullandığına dikkat çekti.

Mersin 78’liler Hareketi, 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamayı okuyan Necdet Kılıç, 12 Eylül darbe rejiminin temel unsurlarıyla sürdüğünü belirterek, “12 Eylül 1980-83 açık darbe döneminde yapılan 600’ün üstünde yasayla, o tarihten günümüze kadar çıkarılan yeni baskı yasaları ve yönetmeliklerle sürüyor” dedi.

“ERDOĞAN, DARBE ANAYASASINI KULLANDI”

Türkiye’de hem iktidarların hem muhalefet partilerinin 12 Eylül darbe rejimiyle uzlaştığını söyleyen Kılıç, “Sanki 12 Eylül darbesi olmamış, sanki 12 Eylül rejimi temel unsurlarıyla sürmüyormuş gibi bir siyasi tutum içinde oldular. Bu tutum 2000’li yıllara doğru iktidara hazırlanan Recep Tayip Erdoğan’a 2000’lerin başında iktidar olma olanağı sağladığı gibi, ona geniş bir hareket sahası sağlamaya devam etti. Açık bir ifadeyle Türkiye’nin resmi siyasal muhalefetinin 12 Eylül rejimi ile uzlaşmasının bedeli Erdoğan ve tekçi rejim oldu. Erdoğan, darbeden 20 yıl sonra hazır bulduğu darbe Anayasasını ve darbe yasalarını, kendi siyasi yükselişi için sonuna kadar kullandı. Anayasayı ve yasaları ihtiyaç duyduğunda yok saydı” diye konuştu.

“DARBE ANLAYIŞI KAYYIMLARLA SÜRÜYOR”

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız ise “Darbe sadece iktidarın belirlenmesine yönelik değil, her türlü devlet aygıtının uygulamalarında tecelli etmekte. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, emeğin sömürüsü, yerel yönetimlere karşı uygulanan kayyım politikaları darbe anlayışının uzağında değildir. Umuyoruz ki Türkiye bir daha böyle demokrasi karşıtı uygulamalar görmesin” sözlerini kullandı.

PİRHA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak