Alevi Haber Ajansi

12. Edremit Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri çerağların uyandırılması ile başladı-VİDEO

PİRHA- 12. Geleneksel Edremit (Zeytinli) Pir Sultan Abdal Anma Etkinliği uyandırılan çerağlar ile başladı.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde geleneksel olarak yapılan Pir Sultan Abdal Anma Etkinliğinin 12’ncisi başladı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Edremit Şubesi tarafından yapılan etkinliğin açılışında Dede Şahin Kurucan, çerağ uyandı. Hak yolunda Hakk’a yürüyenler için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Edremit Şubesi’nden canlar semah döndü.

“ALEVİ KURUMLARI ÜLKEDEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETEN, SÖZ SÖYLEYEN YERDE OLMALI”

Açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Edremit Şube Başkanı Sebahat Aydoğan, Alevi kurumlarının ülkedeki çoklu sorunlara çözüm üreten, söz söyleyen yerde olmasına yönelik çağrıda bulunarak, “Alevi kurumları köy enstitüleri modelini, ulus devlet anlayışından arındırarak kendine örnek almalı . Her biri insan hakları, ekolojik kriz, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet rolleri ve eşitsizliği, azınlıklar ve  hakları, göç ve mülteci sorunları konusunda çözüm üreten, söz söyleyen, eylemleyen ve bu konuda Hak ihlallerine uğrayan bireylere yol gösteren kurumlar olmalıdır.Dünyada kadın sorunu varken sadece Alevi Kadınlarının sorunlarına odaklanmak, ‘Rıza Şehri’ diyerek emek mücadelesinde yer almamak, doğa merkezli bir inanç olduğunu belirtip ekolojik ve iklim krizine katkı sunmamak, Can kavramını vurgulayıp,  mültecilere, göçmenlere ‘ama’ diyerek başlayan cümleler kurarak ne düşlerini kurduğumuz, uğrunda bedeller ödenen demokrasi özlemine katkıda bulunabiliriz, ne de Pir Sultan Abdal duruşu sergileyebiliriz” dedi.

TÜM: AKP DÖNEMİNDE EĞİTİM YAZ BOZA ÇEVRİLDİ

Açılış konuşmasının ardından , ‘Kadın, Doğa, Eğitim’ konulu panelin moderatörlüğünü yapan 26. Dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, 22 yıllık AKP iktidarı dönemindeki eğitim politikalarını eleştirerek, “22 yılık AKP döneminde yaz boza çevrilen alan eğitim alanıdır. 22 yıllık dönemde 9 bakan değişti. Hiçbir müfredat sonuç vermedi. Irkçı, gerici bir eğitimi yaşama geçirmeye çalışıyorlar. Milli Eğitim Bakanı cemaat ve tarikatları sivil toplum örgütü olarak tanımladı. Cemaatler bugün devletin bütün kademelerini paylaşmış durumda. Türkiye’de eğitim yürekler acısı. Eğitim sendikalarını yalnız bırakmamak gerekiyor. Bunların dünya görüşünde biat kültürü var. Alevilerin eşit yurttaşlık talebi var, ibadet yerleri cemevleridir. Madımak hala utanç müzesi olmadı, yüzleşmediler. Zorunlu din dersleri Aleviler için hala sorun olarak durmaya devam ediyor” diye konuştu.

AYTEKİN: ZORUNLU DİN DERSİ HAFTADA 16 SAATE ÇIKARILDI

Eğitim-Sen geçmiş dönem genel başkanı Feray Aytekin, zorunlu din derslerinin haftada 16 saate çıkarıldığını ifade ederek, “Anayasa mahkemesi kararlarının tanımadığı, meclisin ortadan kalktığı bir cumhuriyetten bahsedebilir miyiz? Neredeyse çocuklarımızın eğitimi için mücadele eden aileler haline geldik. Bütçelerin bir çoğu özel okullara aktarılıyor, sayısı yüzde 24’ü buldu. Kamu okulları da piyasalaştırıldı. 2 milyonu aşkın çocuk okul dışında. Şu an 1,5 milyon öğrenci mesleki eğitim merkezlerinde organize sanayi bölgelerinde çalıştırıyorlar. Zorunlu din dersleri haftada 16 saate çıkarıldı” diye belirtti.

“SESİMİZİ BİRLİKTE YÜKSELTMEK SORUMLUĞU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Aytekin devamında, “ÇEDES müfredatının bütün ders içeriklerinde hiçbir değer yok. Bütün derslerin din dersi haline getirildiği hale getirildi. 22 yılda çok büyük kötülükler yaşadık. Hep birlikte sesimizi yükseltme sorumluluğu ile karşı karşıyayız. Yürekten inanıyorum ki bu topraklarda her zaman umut vardır” diye belirtti.

GÜLÜM: ALEVİLERİN TARİFİNDE DEVLET İNKAR İLE İFADE BULUR”

‘Alevilerin tarifinde devlet; Alevilerin yokluğu, inkar edildiği ile ifade bulur’ diyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Gülüm ise şunları ifade etti:

“Devlet neden eşit davranmıyor sorusunu iyi anlamamız gerekiyor. Alevilerin önemli bir sloganı var; zenginlere fen dersi, yoksullara din dersi yapısında tekçilik, ırkçılık, cinsiyetçilik var. Bu bir ülkeyi yönetmede kullanılan araçlardır. Toplum ırkçı eğitimle eğitiliyor. Dilimizi, inancımızı, kültürümüzü inkar ederler ama en çokta sözde barıştan bahsederler. Yaşadığımız bu sorunlar içerisinde mücadelemiz eksik ve yeterli olmayabilir. Bugüne kadar hiçbir başarı oturduğumuz yerden olmamıştır. Aleviler bulundukları yerde bu devlete karşı eşit yurttaşlık mücadelesini yükseltmeli. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile kendi Alevileri oluşturup asimilasyonu başarıya ulaştırmak istiyor. Bu fiziki bir saldırı değil; pir-dede maaş verme, cemevlerinin eksiklerinin yapılması gibi saldırılardır.”

“2025 YILI ALEVİLER AÇISINDAN KRİTİK BİR DÖNEM”

Gülüm, Alevi örgütlenmesinin yeni dönemde ihtiyaçlara cevap verecek birikimde olduğuna işaret ederek, 2025 yılının kritik bir dönem olduğu vurgusu yaptı. Gülüm, “2024-2025 yılının Aleviler açısından çok kritik bir dönem olduğunu düşünüyorum. Hacı Bektaş’ta devletin olma, etkinliklere el koyma çabasına karşı Alevi kurumları direndi. Daha kapsamlı mücadelenin koşulları oluşmuş durumdadır. Alevi kurumları yeni dönemde karşı çıkmayla, basın açıklamasıyla bunla başa çıkamaz. Alevilerin tüm kurumları tüm ihtiyaçlara cevap verecek konuma gelmiştir. Bu dönemin ihtiyaçlarını ve gelecek sürecin nasıl olacağına dair atılacak adımları bu toplamla planlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Etkinliğin ilk günü sanatçılar Çağlar Gökçimen, Özlem Koç, Ali Ekber Eren, Tayfun Hakan Kağan ve Erdal Bila’nın seslendirdiği eserler ve şiirler ile son buldu.

PİRHA/BALIKESİR

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak