Alevi Haber Ajansi

‘Cemevi Başkanlığı yalan veriler yayınlıyor; 16-18 Ağustos’ta Hünkara sahip çıkalım’-VİDEO

PİRHA- 3. Altınoluk Alevi Festivali’nde konuşan AKD Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın yayınladığı grafikte cemevlerinin kendileri ile işbirliği içinde olduğu iddiasına tepki göstererek, “Bu Alevilerin içine nifak tohumu etmektir. Ellerinde böyle bir veri yok, yalan konuşuyorlar. Bu tablo tamamen yalandan ibaret. Çıksın açıklasınlar görelim” diye belirtti. HBVAKV Başkanı Ercan Geçmez de “Alevi Bektaşi Kültür Cemevi Başkanlığı sürekli bir grafik yayınlıyor. Sen kimsin ya? Babanın malını mı verdin?” diyerek tepki gösterdi. 

Alevi Kültür Dernekleri’nin Balıkesir’in Altınoluk ilçesinde bu yıl 3’ncüsünü düzenlediği Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali’nin 4. gün etkinlikleri “Alevilerin Sorunları ve Çözüm Yolları” başlıklı panel ile devam etti.

Alevi Kültür Dernekleri Altınoluk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve moderatörlüğünü Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE) Genel Sekreteri Ufuk Emre Bektaş’ın yaptığı panele, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Temsilcisi Ahmet Tutay konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Ufuk Emre Bektaş, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevi kurumlarına alternatif bir Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinliği düzenlemesine tepki göstererek, “’Alevilerin kuramadığı cumhuriyeti, 1,5 sene evvel bir Alevi olan Kılıçdaroğlu yönetme şansı yakaladı, lakin olmadı. ‘Ama Alevi’ cümlesi Alevileri kıran, döken bir noktadadır. Alevilerin sorunları günden güne daha da büyüyor. Alevi kurumları dışında, Hacıbektaş’ta Alevisiz bir anma etkinliği düzenlemek isteniyor. Yüzü Ali, dili Yezid gibi olanlar bunu yapıyor. Katliamla başaramadıklarını dönüştürerek yapmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

TUTAY: DEVAM EDEN SÜREKLİ BİR FAŞİZM VAR

Ekinlikte ilk sözü alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Temsilcisi Ahmet Tutay, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Alevilere ve farklılıklara yönelik sürekli bir faşizm halinin olduğuna vurgu yaparak, “Aleviler haktan, eşitlikten yanadır. Eğer Aleviler Cumhuriyeti kursaydı gerçek anlamda demokrasi şöleni olurdu. Bizim kültürümüzde ne sınır ne de sınıf vardır. Cumhuriyetin kuruluşuyla başlayan ve devam eden sürekli bir faşizm var. Burada ırkçılık, inkar vardır. Demokratik ve laik bir cumhuriyet asla olmadı. Aleviler burada yok sayıldı, baskı altında tutuldu. Bu süreç yeni yöntemlerle son sürat devam ediyor. Alevileri bölmek adına Diyanet benzeri bir kurum olan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kurdular. Bizler buna müsaade etmeyeceğiz. Dilimizi Alevice kullanmak durumundayız. Yola sahip çıkmaz isek asimile olmaya mecburuz. Mesele haklara sahip çıkma meselesidir” dedi.

GEÇMEZ: DEMOKRATİK BİR ANAYASA OLMADAN SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, demokratik bir anayasa üretilmeden Alevilerin ve farklı toplulukların sorunlarının çözülemeyeceğine işaret etti. Geçmez şöyle konuştu:

“Alevilerin sorunu yok. Sorun bu ülkede demokratik bir anayasa yok. Siz demokratik bir anayasa üretmemiz iseniz bu sorunları tekrar konuşursunuz, ara pansumanlarla geçiştirirsiniz. Bu örgütlere daha çok gelerek çalışmak gerekiyor. Sünnilerin inancını devletin elinden kurtarmalıyız. Evet cemevlerimizde siyaset yapmalıyız; bizim siyasetimiz dinimiz, dinimiz siyasetimiz olmalı. Eşitlikçi bir politika ile cemevlerine siyaseti koyacağız. Mekan kutsal değildir kutsal olan insandır, yaşam hakkıdır.

Cesaretle toplumsal bir yüzleşmeyi gerçekleştirmeliyiz. Toplumsal bir yüzleşme çıksaydı belki Maraş’ı, Çorum’u, Sivas’ı veya Ankara’yı yaşamayabilirdik. Alevi sözcüğünü 2000’li yıllarda kullanmadık, yasaklıydı. Bu mücadele Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesidir. Örgütlerinizi küçümser iseniz kaybedersiniz. Alevi Bektaşi Kültür Cemevi Başkanlığı sürekli bir grafik yayınlıyor. Sen kimsin ya? Babanın malını mı verdin? Yeniden bir mesaj vermemiz gerekiyor ve bizler buradayız. Alevi örgütleri olduğu her yerde kimsesizlerin evi olmuş durumda. Hepimizin elini taşın altına koyması lazım. Birlikte yaşayabilmenin yolu demokratik ve laik bir anayasadan geçiyor.

ŞENGÜNLÜ YILMAZ: TABLO YALANDAN İBARET, ÇIKIP AÇIKLASINLAR!

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın yayınladığı grafikte cemevlerinin kendileri ile işbirliği içinde olduğu iddiasına tepki gösteren Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı 15 Ağustos’ta korsan bir açılış yapacaklar. Biz devletiz, bizler yapacağız sizler çekilin diyorlar. Asıl siz çekilin bizler Aleviyiz, buralar bizim dergahımız. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bir grafik yayınladı ve genel merkezlerin şubeleri ile işbirliği içinde olduğunu belirttiler. Bu Alevilerin içine nifak tohumu etmektir. Ellerinde böyle bir veri yok, yalan konuşuyorlar. Bizim dedemize maaş verip hutbe vermelerini istemeyin. Bu tehlikeleri gördüğümüz için bu kurumdan uzak duruyoruz. Bu tablo tamamen yalandan ibaret. Çıksın açıklasınlar görelim” diye konuştu.

“16-18 AĞUSTOS’TA HÜNKARA SAHİP ÇIKALIM”

Şengünlü Yılmaz, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevi kurumlarına alternatif bir Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinliği düzenlemesine karşı tepki göstererek, Alevilerin sahip çıkması çağrısında bulundu ve şöyle devam etti:

“Bizim mücadele ettiğimiz alan inancımızın dönüştürmesine karşı olmamızdır. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir kimi yazılarında cemevlerine mescit yapılması çağrısında bulunuyor. Caminin içinde cemevi, cemevi içinde cami olmaz. Ben bu projenin bir FETÖ projesini çağrıştırdığını söylemiştim. Kendisi bana geçen günlerde kullandığım cümlelerden kaynaklı tazminat davası açmış. Biz doğru bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz. 16-17-18 Ağustos’ta Hünkara gelin ve sahip çıkalım. Yarın belki gidebileceğimiz bir dergahımız olmayacak. Bir kuşatma halini yaşıyoruz ve asla teslim olmayacağız.”

PİRHA/BALIKESİR

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak