Alevi Haber Ajansi

Doğa, su kaynakları ciddi kirlilik içinde; Alanyalı doğaseverler dernek kuracak-VİDEO

PİRHA- Alanya’da doğada ciddi bir kirlenme var. Alanya’da gönüllüler bir araya gelerek sahillerde, dağlık alanalarda ve ilçenin farklı noktalarında atılan çöpleri topluyor. Doğaseverler Filiz Şaroğlu ve İbrahim İşli  “Doğaya sahip çıkmak ve korumak zorundayız. Yoksa küresel ısınma ile birlikte geleceğimiz tehlike altında” diye belirttiler. 

Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi Antalya’nın Alanya ilçesinde de doğa kirletiliyor. Doğaseverlerin çalışmasıyla kaynak sular ve doğa korunmaya çalışılıyor.

Doğasever, aynı zamanda PSAKD Alanya Şube Sekreteri, emekli öğretmen Filiz Şaroğlu ve doğasever İbrahim İşli Alanya’da yaptıkları çalışmaları PİRHA’ya anlattılar.

DOĞA VE SU KAYNAKLARI CİDDİ BİR KİRLİLİK İÇERİSİNDE

Doğaseverler olarak doğada gördükleri kirlilikten dolayı çok rahatsız olduklarını ifade eden Filiz Şaroğlu, “Doğaya gittiğimizde sık sık temizlik yapıp, toplayıp bireysel olarak getiriyorduk. Sonra bunun böyle olmaması gerektiğini düşündük. İsmail İşli arkadaşla birlikte bunu bir kurumlaştırma adı altında yapalım ve birçok kişiye yayalım istedik. Doğada yapacakları çalışmalarla bir sinerji oluşturma durumunda Alanya genelinde ve tüm ülkeye yaymayı amaçlıyoruz” dedi.

Doğanın ve su kaynaklarının ciddi bir kirlilik içerisinde olduğuna dikkat çeken Şaroğlu “Hem doğaya sahip çıkmak, hem kaynak suları korumak amacıyla zaman zaman bir araya gelip gönüllü arkadaşlar temizlik yapıyoruz” diye ifade etti.

“İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ KENTİ YAŞANILABİLİR HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Ağaç dikmeyi de planladıklarını, bulundukları kenti daha güzel ve daha yaşanılır hale getirmek istediklerini belirten Şaroğlu şunları kaydetti:

“Ağaç dikmeyi yaygınlaştırmak gibi hedeflerimiz var. Biz biliyoruz ki bu eğitim işi, o yüzden öğretmenlerle de iş birliği yapıp Alanya genelinde bağlı bulundukları kurumlarla, sendikalarla da iletişime geçip öğrencilere bilgi aktarmak ve onları küçük küçük projeler içerisine sokmak eminim çok iyi gelecektir.

“GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ”

Amacımız tamamen gönüllülük esaslı, herhangi bir beklentimiz yok. Gönüllü çalışan bir grubumuz var. Biz bunu bir dernek haline getirmeyi planlıyoruz. Çünkü daha kurallı ve kurumsal olarak hareket etmemiz daha kolay. Zannediyorum daha iyi şeyler yaşayacağız. Çünkü biz doğada bulunan tüm canlıların eşit olduğu ve yaşama hakları olduğuna inanan bir düşünceye sahibiz. Dolayısıyla her canlı temiz ve yaşanılır bir dünyada yaşamayı hak ediyor. Buradan hareketle tüm insanları bu duyarlılığa çekmeye çalışıyoruz.”

“SU KAYNAKLARI VE DERELER ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”

Doğasever İsmail İşli ise konuşmasında, “Alanya Su Kaynaklarını Koruma Topluluğu olarak dernekleşme çalışması yapıyoruz. Şu an hala topluluk durumundayız. Ben de bu topluluğun hem kurucusu hem de üyelerindenim. Gönüllü çalışma yapıyoruz” dedi.

Alanya’da gittikleri yerlerde özellikle su kaynakları ve dereler üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirten İşli, “İnsanlarımızın bırakmış olduğu çöpleri ve benzeri geri dönüşüm malzemelerini topluyoruz, bunları ulaşabildiğimiz yerlere ulaştırmaya çalışıyoruz” diye belirtti.

“DOĞADA ÇOCUK BEZİ ÇOK GÖRÜYORUZ”

Şu anda 6 kişi olduklarını, kurucu üyeleri çoğaltmak istediklerini dile getiren İsmail İşli, şöyle devam etti:

“Bir grup kurduk çok da güzel oldu, çok iyi tepkiler alıyoruz. Alanya olarak çok fazla kirliliği olan ilçedeyiz. Çünkü geleni gideni çok olan bir ilçe. Dünyanın her tarafından insanlar geliyor ama üzülerek şunu söyleyebilirim ki en çok maalesef bizler çevreyi kirletiyoruz. Ülke dışından gelen misafirler çevreye karşı çok daha duyarlılar. En çok gözümüze çarpan ve toplarken en çok üzüldüğümüz şeylerden bir tanesi de çocuk bezi. Çok fazla görüyoruz. Bu atılanlar doğada sulara karışıyor derelere karışıyor ve denizlerimize kadar iniyor.”

“TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEYE DAYALI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”

Burada yaptıkları çalışmanın temizlemenin dışında bir uyandırma bir bilinçlendirme olduğunu vurgulayan İsmail İşli, “Çünkü istiyoruz ki çığ gibi büyüyelim, çoğalalım ve bu bilince ulaşalım. Yoksa küresel ısınma ile birlikte geleceğimiz tehlikede. Dağlardan akan sulardan bu işi başarabilirsek denizlerimize ulaşmayacak ve içtiğimiz sulara, barajlara ulaşmadan bunları çözmeye çalışıyoruz. Şimdilik küçük bir grubuz ve çığ gibi büyüyoruz aslında. Her hafta yeni insanlar katılıyor, gittiğimiz yerlerden çok iyi tepkiler alıyoruz. Özellikle halka açık piknik alanlarında çok fazla kirlilik var. Alanya Belediyesi ile birlikte buradaki kaymakamdan çok güzel tepkiler aldık. Umarım sonbaharda dernekleşme olur. Dernekleştiğimizde biraz daha kurumsal hareket ederek, Alanya’da bir örnek çıkarız. Manavgat ve Gazipaşa ilçelerine bu çalışmaları yaymayı planlıyoruz.”

Cebrail ARSLAN/ALANYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak