Alevi Haber Ajansi

Tepret: Veteriner hekimler kiralık katiller değiller!-VİDEO

PİRHA – Sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesini öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulundan geçip yasalaşmasına dair konuşan Veteriner Hekim Mustafa Tepret, “Böyle bir etik çatışmanın, çelişkinin içerisine düşürülmek bizi gerçekten çok üzüyor. Veteriner hekimler kiralık katiller değiller” dedi.

Sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesinin önünü açan “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

Kabul edilen maddelere göre “Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlar” veterinerler tarafından öldürülebilecek.

“Katliam Yasası”nın en tartışmalı maddesi ise veterinerler tarafından veya veterinerler gözetiminde sokak hayvanlarına uygulanacak olan ötanazi hususu. Ancak veteriner hekimlerin meslek etiği açısından hayvanları yaşatmak, hasta olanları tedavi etmek gibi bir sorumlulukları da var.

Hem etik hem de insani açıdan çelişkili bu yasanın detaylarını Veteriner Hekim Mustafa Tepret ile konuştuk.

“KRİZİN FATURASI VETERİNER HEKİMLERE ÇIKARTILIYOR”

Mustafa Tepret, Mecliste AKP-MHP oylarıyla kabul edilen hayvan yasasının faturasının veteriner hekimlere çıkartıldığının altını çizdi. 5996 sayılı kanunda da belirlenen ötanazi üzerine konuşan Tepret, AKP iktidarının “muğlak bir ifadeyle” hayvanların öldürülebilmesine kapı açtığını belirtti. Tepret, sokak hayvanlarının iktidar tarafından saldırgan olduğu söylemlerine de değinerek “Saldırganlığın kesinlikle belirlenmiş bir çerçevesi yok. Kime saldırgan diyeceğiz? Havlayan köpeğe mi, huzursuz olan köpeğe mi ya da mahallede bir kişi çıkıp şikayet edip ‘bu köpek saldırgan’ dediğinde o direk kabul edilecek mi? Bu konular inanılmaz muğlak” dedi.

“VETERİNER HEKİMLER DAYANIŞMAK ZORUNDA”

Mustafa Tepret, veteriner hekimler için yeni bir süreç başladığını da ifade ederek şunları söyledi:

“İş Hukuku’nu iyi öğrenmemiz gereken bir sürece doğru gidiyoruz. Bütün veteriner hekimlerin nasıl çalışacağını, hangi durumlarda işten çıkarılacağını hangi durumlarda İş Mahkemesi’ne başvurmasının mümkün olduğunu öğrenmesi gereken bir sürece doğru gidiyoruz. Bütün veteriner hekimler birbirleriyle dayanışmak zorunda. Ve Türk Veteriner Hekimler Birliği’ne hukuki destek anlamında ciddi bir iş düşüyor. Kırsaldaki bir barınağa binlerce köpek geliyor, acaba oradaki veteriner müdüründen alınacak talimat nasıl olacak? Ben bir belediye veteriner hekimi değilim ama onların yerinde olsam bunu kabul etmeyip gerekirse İş Mahkemeleri’nde bir sürece girerdim.”

“BU ÇOK CİDDİ BİR ETİK ÇELİŞKİ”

Bizler Veteriner Hekim Andı ile mezun oluyoruz ve herhangi bir şekilde etrafımda canlı hasta gördüğümde benim bunu tedavi etme zorunluluğum var. Böyle bir zorunluluğumuz olmasa bile sokak hayvanlarını ücret almadan tedavi ediyoruz. Gerekirse kendi cebimizden ilaç desteği yapıyoruz. Bu konuda bir dayanışma bekliyoruz. ‘Bu hayvanları birlikte tedavi edelim’ diyoruz. Dolayısıyla belediyede çalışan veteriner hekimler de benzer süreçlerden geçiyorlar. Onlar da bir Veteriner Hekim Andı ile mezun oluyorlar. Sen o kararı verdin, o hayvanı öldürdün ya da öldürmedin bu çok ciddi bir etik çelişki, etik düzlem. O yüzden o etik düzleme veteriner hekimleri şu an ittiler.”

“HALK CEPHESİNİ KURMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Siyasi iktidarların çıkarları olduğunda kimi manipülasyonların olabileceğini belirten Tepret, Hayvan Hakları Yasası’nın bu manipülasyonlardan bir tanesi olduğunu söyledi. Tepret, “Yaklaşık 2 haftadır meydanlarda bir araya gelen insanların içerisinde muhafazakar insanlar da farklı görüşten insanlar da vardı. Gerçekten bu manipülasyon oralarda çok güzel kırılıyor. Başka bir cepheden başka bir cephe kuruluyor. Bizim o halk cephesini kurmaya ihtiyacımız var. Bu çok değerli bir şey.

“VETERİNERLER İNTİHAR ETMEYE BAŞLADI!”

Veteriner hekimlik yapmak çok zor bir şey ama bir taraftan da çok güzel bir meslek. Bir hayvana can olmak, yardım etmek… Bu kadar zor ve stresli tarafları da varken bir de böyle bir etik çatışmanın, çelişkinin içerisine düşürülmek bizi gerçekten çok üzüyor ve veteriner hekim arkadaşlarımız artık intihar etmeye başladı. Ben bunun AKP iktidarının suçu olduğunu biliyor ve söylüyorum. En son olarak, veteriner hekimler kiralık katil değiller diyebilirim.”

Devrim FINDIK/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak