Alevi Haber Ajansi

‘Dersim işsizliğin, açlığın ve yoksulluğun en yüksek olduğu yerlerden biri’-VİDEO

PİRHA-Emek Partisi Dersim İl Örgütü, zamlara ve hayat pahalılığına dikkat çekmek için Seyit Rıza Meydanı’na yürüyüp, basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Temel tüketim mallarına her gün gelen zamlar, zaten düşük olan alım gücümüzü daha da düşürerek, insanca yaşam sürmemizi olumsuz yönde etkiliyor” denildi.

Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü, zamlara ve hayat pahalılığına dikkat çekmek için parti binasının önünden Seyit Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirip, basın açıklaması yaptı. Yürüyüşte sık sık “Zam zulüm işkence işte AKP, İnsanca yaşam istiyoruz, Vergide adalet istiyoruz” sloganları atıldı.

“BİRLİKTE MÜCADELE VERELİM”

Dersim’in işsizliğin, açlığın ve yoksulluğun en yüksek olduğu illerden biri olduğunu belirten EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, “Temel tüketim mallarına her gün gelen zamlar, zaten düşük olan alım gücümüzü daha da düşürerek, insanca yaşam sürmemizi olumsuz yönde etkiliyor. Kamu kurumlarında çalışanların bile ödemekte zorlandığı konut fiyatlarındaki artışlar, asgari ücretle yaşamaya çalışan halkımızı sefalete sürüklemeye devam ediyor. 17 bin lira asgari ücretle geçinmeye çalışan bir Dersimli, en düşüğü 10-15 bin lira olan kira ücretleriyle karşı karşıya. Çocuklarının okul ihtiyaçları, temel gıda maddelerine ulaşmaksa mümkün değil. Bu durum kıt kanaat geçinmeye çalışan Dersim’ de yaşayan emeklilerimiz içinde geçerli. Açlık sınırının çok altında ücretle yaşamaya mahkûm edilen emeklilerimize adeta ‘aç kalın’ deniyor. Kentin bugün en temel sorunlarından biri ucuz ve sağlıklı konuta erişim sorunu. Dersim’de yaşayan bütün kiracılara sesleniyoruz, gelin ucuz ve sağlıklı konutlarda yaşama mücadelesini hep birlikte verelim” dedi.

“DERSİM DOĞASI MADENCİLİK PROJELERİYLE YOK EDİLMEK İSTENİYOR”

Dersim doğasının madencilik projeleriyle yok edilmek istendiğini söyleyen Tekin “Neredeyse her gün yeni bir yerden sondaj çalışması haberleri geliyor. Doğamızı madencilik projeleriyle yok etmek isteyenlere karşı buradan sesleniyoruz; gözümüz üzerinizde! Sermayenin göz diktiği topraklarımızı, ovalarımızı, dağlarımızı ve yaylalarımızı, ranta, talana açmaya çalışanlara karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Şirketlerin, gözümüzün içine baka baka, elini kolunu sallamasına müsaade etmeyeceğiz. Mücadelemizi birleştireceğiz, büyüteceğiz ve bu köhne sömürücü düzenin saldırılarına hep beraber son vereceğiz” diye konuştu.

“İKTİDARIN ELİ İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN CEBİNDE”

Mayıs ayından itibaren iktidar tarafından tasarruf tedbirlerinin tartışıldığını söyleyen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, “Ama elleri işçilerin, emekçilerin cebinde. Diyorlar ki, tasarruf devri, ülke bu açıklanan tedbirlerle düze çıkacak diyorlar. Ancak kendileri itibardan tasarruf olmaz diyorlar. Saray’da günde 53 milyon lira, dakikada 37 bin lira para harcıyor. Emekli kardeşlerim, 10 bin TL ile geçinmeye çalışırken biz şurada konuşmaya başladığımızdan beridir, 150 bin lira parayı saray harcadı bitirdi. 2 asgari ücretin üzerindeki parayı bir dakikada harcıyor bu Saray” dedi.

“BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”

Dersim’de, tarımın önemli bir yer tuttuğunu belirten Başkavak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AKP iktidarı, şimdi de ÖTV’yi arttırdı. Biz diyoruz ki çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alınmasın, AKP iktidarı vergiye zam yaparak ÖTV’yi artırdı. Sadece tarımda kullanılan mazottan 52 milyar lira vergi topluyor. Peki, mazot ve gübre desteği olarak ne veriyor: 21 milyar lira. Verdiğinin iki buçuk katını vergi olarak toplayan AKP iktidarı şimdi bu ülkenin köylüsüne ‘devir tasarruf devri, herkes bu faturayı ödeyecek’ diyor. Biz Dersim’de sesleniyoruz, bu faturayı ödemeyeceğiz. Siz, patronlardan almadığınız vergileri alacaksınız, zenginlere servet vergisi getireceksiniz ve temel tüketim mallarına olan zamları durduracaksınız. Bütün ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çıkartılması gerekiyor. Biz biliyoruz ki AKP’den işçi emekçi köylü yararına politika beklemek ölü gözünden yaş beklemektir. Onun içinde hakkımız olanı almak üzere mücadele çağrısı yapıyoruz. Birlikte mücadele edeceğiz, birlikte kazanacağız.”

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak