Alevi Haber Ajansi

Kenanoğlu: DEDAŞ gerekli tedbirleri almadığı için katliamlar yaşandı

PİRHA-27. Dönem HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, DEDAŞ’ın gerekli bakım ve onarımı yapmamasından kaynaklı elektrik kayıplarını 2020 yılında yayınladığı raporla tespit etmişti. Diyarbakır’daki ve Mardin’deki yangınların sorumlusunun gerekli bakım ve onarım yatırımlarını yapmayan DEDAŞ olduğunu ifade eden Kenanoğlu, “2020 den bu tarafa DEDAŞ gerekli tedbir ve yatırımları yapmadığı için bugün Diyarbakır ve Mardin’de katliamlar yaşanmaktadır” dedi.

Mardin’in (Mazıdağı) ilçesine bağlı Kelekê (Yücebağ) ile Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı Tobînî (Köksalan) ve Herberê (Yazçiçeği) mahallelerinde çıkan yangında 15 kişi yaşamını yitirdi.

27. Dönem HDP İstanbul Milletvekili/ dönemin Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ali Kenanoğlu, DEDAŞ’ın gerekli bakım ve onarımı yapmamasından kaynaklı elektrik kayıplarını 2020 yılında yayınladığı raporla tespit etmişti.

“YANGINLARIN SORUMLUSU, GEREKLİ BAKIM VE ONARIMI YAPMAYAN DEDAŞ’TIR”

Diyarbakır ve Mardin’deki yangınların sorumlusunun gerekli bakım ve onarım yatırımlarını yapmayan DEDAŞ olduğunu ifade eden Ali Kenanoğlu, “DEDAŞ’ın gerekli bakım ve onarımı yapmamasından kaynaklı elektrik kayıplarını Aralık 2020 tarihinde yayınladığımız raporla tespit etmiş ve bu raporu kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşmıştık. 2020 yılından bu tarafa DEDAŞ gerekli tedbir ve yatırımları yapmadığı için bugün Diyarbakır ve Mardin’de katliamlar yaşanmaktadır” dedi.

“ELEKTRİK ŞİRKETLERİ, BAKIM, ONARIM VE YENİLEME ÇALIŞMALARINA DAHA FAZLA KAYNAK AYIRMALI”

Ali Kenanoğlu’nun 2020 yılında hazırladığı raporda şu önerilerde bulunmuştu:

Hiç kimse evindeki elektrik faturasının hangi kalemlerden oluştuğunu, nelere itiraz edilip nelere itiraz edilmeyeceğini bilmemektedir.

Tüm alanlarda denetimsizlik politikası uygulandığı gibi, elektrik faturalarının üzerinde de bu denetimsizlik uygulanmakta, dolayısıyla da zaman zaman bu kayıp kaçak meselesi halk arasında ciddi tartışmalara yol açmaktadır.

Dağıtım şirketlerinin kayıp kaçağı önlemek için yeterince yatırım yapmadığı bir yana Türkiye elektriğinin % 45’ini kullanan sanayi kuruluşlarının kayıp kaçak oranı ise hiç konuşulmamaktadır.

Sosyal devlet anlayışı gereği; faturaları ödeyemeyen ailelerin elektrik enerjisine ulaşımını, temel insani bir hak olduğu hakikati ile belli bir miktarda (230-250 kwh) enerjinin bedelsiz olarak verilmesi gerekmektedir.

Bölgede yenilenmesi gereken trafo, hat ve elektrik direklerinden kaynaklı ciddi oranda kayıp kaçak miktarı söz konusudur. Bu da faturalara yansımaktadır. DEDAŞ ve VEDAŞ bunun en aza indirgenmesi için özelleştirme protokolünde sözünü verdiği bakım, onarım ve yenileme çalışmalarına daha fazla kaynak ayırması gerekmektedir.

Temel bir insan hakkı olan enerjinin, günümüz koşullarında vazgeçilmez bir ihtiyaç olmasından dolayı, kapitalist ve neo-liberal politikalara mahkum edilmemesi gerekir.

-Kamusal bir bakış açısıyla, enerjinin temel ihtiyaç maddesi olduğu gerçeğinden hareketle özelleştirmemesi, kamu eliyle vatandaşa sunulması gerekmektedir.

Ali Kenanoğlu’nun 2020 yılında hazırladığı rapor

(HABER MERKEZİ)

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak