Alevi Haber Ajansi

‘Mehmet Edip Taşar’ın tahliye edilmediği her dakika yaşam hakkı ihlalidir’ -VİDEO

PİRHA- Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutuklu Mehmet Edip Taşar’ın yaşadığı sorunları dile getirdi. Yapılan açıklamada, “ Ağır ve kronik hastalıklarından kaynaklı olarak 3 defa Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiş ancak infaz erteleme talepleri karşılanmamıştır. Tahliye edilmediği her dakika yaşam hakkı ihlalidir“ denildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 511. Hafta basın açıklamasında hapishanelerde hasta mahpusların yaşamış olduğu sorunları gündeme getirdi.
İHD Ankara Şube önünde yapılan açıklamada “Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı.

Yapılan açıklamada hapishanelerde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpusun olduğu bilgisi verildi. Açıklama metnini İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Açıklamada, Şırnak T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan Yıldırım Han’ın, kanser hastalığı nedeniyle 2 hafta önce tedavi için Ankara’ya gönderildiğinin ve bu hafta yaşamını kaybettiğinin de bilgisi verilerek, “Ağır hastalıklarına rağmen mahpusları hapishanede tutan bu anlayış, mahpusların yaşam hakkını ortadan kaldırıyor ve bütün yaşam hakkı ihlallerine rağmen ne koşullar düzeltiliyor ne mahpuslara tedavi olanakları sağlanıyor ne de ağır hastalar tahliye ediliyor” denildi.

“68 YAŞINDA OLAN TAŞAR ‘IN AĞIR SAĞLIK SORUNLARI BULUNMAKTA”

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu hafta Marmara 5 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta mahpuslardan Mehmet Edip Taşar’ın yaşadığı sağlık sorunlarını dile getirdi. Nuray Çevirmen açıklamada, “ 03 Haziran 2024 tarihinde kurumuza yazdığı mektupla yaşadığı sağlık sorunlarını aktarmıştır.
1956 doğumlu ve 68 yaşında olan Mehmet Edip Taşar’ın hapislik koşulları ve yaşından kaynaklı da pek çok ve ağır sağlık sorunları bulunmaktadır. Kalp yetmezliği bulunmakta ve 17 kez anjiyo olmuştur. Nabız %30 civarında atmaktadır. Ayrıca kalp hastalığından kaynaklı olarak 6 stent takılmış olup, kalp ritim bozukluğu da bulunmaktadır. Kronik şeker hastasıdır ve bazı dönemlerde şeker yüksekliği 600’ü bulmaktadır. Bu durum sağlık raporlarında da yer almaktadır” dedi.

“BİREYSEL İHTİYAÇLARINI GİDEREMİYOR”

Taşar’ın hastalıklarından dolayı haftanın 3 gününü hastanede geçirdiğini söyleyen Çevirmen şunları ekledi:

“Bireysel ihtiyaçlarını gideremiyor ve arkadaşlarının yardımıyla yaşama tutunmaya çalışmaktadır. Bazen günlerce yataktan çıkamadığı durumlar yaşamakta, arkadaşlarının desteği ile ancak ayağa kaldırılıp 10 dakika dolaştırılmaktadır.
Ani krizler yaşamakta olan hasta şu ana kadar da iki defada kalp krizi geçirmiştir. Sağlık sorunlarından dolayı geceleri neredeyse sabaha kadar uyumakta zorlandığını aktarmıştır. Ağır ve kronik hastalıklarından kaynaklı olarak 3 defa Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiş ancak infaz erteleme talepleri karşılanmamıştır. Siyasi mahpus olmasından kaynaklı olarak tahliye edilmediğine dair durumunu pekiştiren konuşmalara bu sevkler esnasında şahit olmuştur.”

“TAHLİYE EDİLİP, SAĞLIKLI KOŞULLARDA TEDAVİLERİNİN SAĞLANMASINI TALEP EDİYORUZ”

Mehmet Edip Taşar’ın tahliye edilmediği her dakikanın yaşam hakkı ihlali olduğunun altını çizen Çevirmen, “Ağır hasta olan, haftanın 3 günü hastanede kalan, tekerlekli sandalye ile götürülüp getirilen ve yaşamını tek başına devam ettiremeyen Mehmet Edip Taşar’ın hapishanede kalabilmesi olanaksızdır. Bu nedenle acilen tahliye edilip ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavilerinin sağlanmasını talep ediyoruz. Tahliye edilmediği her dakika yaşam hakkı ihlalidir” diye belirtti.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak