Alevi Haber Ajansi

Ovacık’ta bir başarı hikayesi: Kadın tekstil atölyesi- VİDEO

PİRHA- Dersim’in Ovacık ilçesinde, 5 yıl önce sivil girişimlerin desteğiyle kurulan kadın tekstil atölyesinde, bir başarı hikayesi yazıldı. Kadınlar yurt içi ve dışındaki firmalara giyim ürünlerinin yanı sıra bez torba üretip aile bütçesine katkı sağlıyor. Kooperatif bünyesindeki atölyede 10-15 kadın istihdam ediliyor.

Ovacık Belediyesi’nin desteğiyle 2019 yılında kurulan 70 kadın üyesi bulunan Ovacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, bölgede ekonominin canlanması için tarımsal faaliyet ağırlıklı çalışmalar yapıyor.

ÇAGSİAD, Anka Dersim gibi sivil girişimlerin ve iş insanlarının desteğiyle Ovacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bünyesinde oluşturulan tekstil atölyesinde 10-15 kadına istihdam sağlanarak zor koşullarla mücadele eden Dersim’de bir başarı hikayesi yazıldı. Amaçları arasında geleneksel Dersim kıyafetleri üretmek ve kendi tasarımlarını yaratmak da bulunan kooperatife, Türkiye ve yurtdışındaki tekstil firmalarından siparişler geliyor. Gelen siparişler atölyede dikilip baskısı da yapılarak paketleniyor ve müşteri firmalara gönderiliyor. Aynı zamanda perakende satış için de belirli kıyafetler ve ekolojik ürünler için doğal bez torba üretiliyor.

Ovacık Belediyesi binasının üst katında yürütülen atölye faaliyeti, üretim, istihdam ve ürünleriyle bölgede örnek alınabilecek bir pratik sergiliyor.

“AMACIMIZ KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK”

Beş yıldır faaliyet yürüttüklerini ve kadınlara istihdam sağladıklarını belirten Ovacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi başkanı Eylem Çimen, “Yaklaşık 10-15 kişi şu anda çalışmakta. Amacımız bunu daha ileriye götürmek. Tabii ki bunu desteklerle yapabiliyoruz ve dışarıdan destekleri de bekliyoruz tabii ki. Özellikle amacımız kendi kültürümüzü yaşatmak, kendimiz üretip kendimiz satmak” dedi.

“ATÖLYE OLMASAYDI HİÇ HAYATA TUTUNAMAZDIM”

Yeni koleksiyonlarının geldiğini vurgulayan atölyenin ustabaşı Fidan Küçük, bütün kadın arkadaşları ürünlerini almaya davet ettiklerini ifade etti.

1993 yılında köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden atölye çalışanlarından Şehriban Biter ise şunları kaydetti:

“2018’de boşandım ve iki çocuğumla birlikte buraya geri yerleştim. O dönemde başka yerlerde çalıştım ama burası açıldıktan sonra buraya başladık. Sağ olsun belediye başkanımız ve ÇAGSİAD İş İnsanları Derneği bize yardımcı oldu. Makinalarımız geldi. Ondan sonra çalışmaya başladık. Kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. İki çocuğumla beraber burada yaşam mücadelesi veriyorum. Burası olmasaydı inanın kesinlikle hiç hayata tutunamazdım. Benim için çok güzel oldu. Kendi mesleğimi yapıyorum. Burada böyle bir imkan sağlandığı için çok mutluyum.”

Eyüp HANOĞLU/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak