Alevi Haber Ajansi

Ankara’dan kayyım tepkisi: Normalleşme dedikleri yok sayma, asimilasyon ve savaş politikaları-VİDEO

PİRHA-Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması Ankara’da protesto edildi. Yapılan basın açıklamasında “Görünen odur ki, ‘normalleşme’ dedikleri şey, yıllardır sürdürülen savaş politikalarının, asimilasyonun, yok saymanın ve inkarın normal hale getirilmesidir” denildi.

Hakkari Belediyesi Eş Başkanının gözaltına alınıp ardından belediyeye kayyım atanması Ankara’da da protesto edildi.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, “Hakkari’de darbe var! İrademize sahip çıkıyoruz!’ çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde eylem yaptı.
“Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz. Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarının atıldığı eylemde “Kayyuma geçit yok. Halkın iradesi gasp edilemez. Her yerde seçim hak, Hakkari’ye yasak” dövizleri de taşındı.

“İRADEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan basın açıklamasının ilk bölümü Kürtçe yapıldı.

DEM Parti İl Eş Başkanı Fatin Kanat‘ın okuduğu ortak metinde şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere, Kürdistan’da yüz binlerce insanın katıldığı ön seçimimiz ile belirlenmiş illerden biri olan Hakkari’nin, seçilmiş belediye eş başkanı Mehmet Sıddık Akış, görev süresinin henüz 2 ayını doldurmuşken, uydurma gerekçelerle, bugün sabah saatlerinde gözaltına alınmış akabinde ise İçişleri Bakanlığınca, seçmenin iradesi yok sayılarak, belediyemize kayyım atandığı ilan edilen bir açıklama yapılmıştır. Daha önce Van’da uygulanmaya çalışılan senaryo bugün de Hakkari’de karşımıza çıkarılmıştır, ama bilinmelidir ki çizgimiz de, irademiz de, kararlılığımız da değişmemiştir. Dün yenilenen Hilvan seçimlerinde bir kez daha kaybeden AKP-MHP iktidarının, 31 Mart seçimlerinde alamadığı sonucu, baskıyla, hukuksuzlukla, halkların hak ve iradesini gasp ederek almaya çalıştığı aşikardır. Seçimlerden 2. parti olarak çıkan iktidarın, kendisini Anayasa’dan üstün görerek yapmaya çalıştığı bu irade gaspı girişimi tarafımızca ve milyonlarca insanın nezdinde yok hükmündedir.

‘Normalleşme’ ve ‘yumuşama’ iddialarının ortaya atıldığı günden beri, önce siyasi kararlarla Kobani davasında ceza yağdırılmış ardından 1 Mayıs’a katılan onlarca işçi, emekçi ve genç tutuklanmış ve son olarak da Kürt halkının iradesine ket vurularak seçilmiş belediye eş başkanımızın yerine kayyım atanmıştır. Görünen odur ki, ‘normalleşme’ dedikleri şey, yıllardır sürdürülen savaş politikalarının, asimilasyonun, yok saymanın ve inkarın normal hale getirilmesidir. Ancak şu unutulmamalıdır ki, biz burada var oldukça, savaşa karşı barışın, sermayeye karşı işçinin ve emekçinin, ataerkiye karşı kadının, iradesi gasp edilmeye çalışılan halklarımızın sesi ve sözü olmaya devam edecek, irademize sonuna kadar sahip çıkacağız”

“USLANMADILAR!”

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca da yapılan eylemde söz aldı. Antep Milletvekili Karaca, “Kayyımlara geçit verilmeyeceğini” vurgulayarak şöyle devam etti:

“Halkın tokadını yediler, uslanmadılar. Van’da denediler, yenildiler. Hatırlatıyoruz, Kürt halkı iradesini gasp edenlere izin vermedi. Normalleşeceklermiş! Hadi oradan! Kürde zulüm uygulamaları ile yönetmeyle bekasını korumaya çalışanlara sesleniyoruz; ne yapacağımızı iyi biliyoruz. Van’da da yaptık. Hep birlikte bu darbeye karşı duracağız. Birleşik bir mücadele için güçlerimizi seferber edeceğiz. Emeğimizin hakkı, barış için Van’da yanyana durduk, bir kere daha duralım”

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Türk tipi başkanlık sistemi ile yönetiliyoruz. Toplumun bütün kesimlerini yoksullaştıracak bir programı kabul etmemizi istiyor. Tarikat ve cemaatlerle protokol yapıp geleceğimizi karartmak istiyorlar. İşte bu fotoğrafı Hakkari’deki kayyım tamamlıyor. Seçmen iradesini tanımıyorlar. Buradan ilan edelim, Hakkari’dekiler seçme ve seçilme hakkını kullanamıyorsa batıda da bunun anlamı yoktur. Kürt illerindeki kardeşlerimiz ile mücadelemizi büyüteceğiz. İtirazlar yükseltilecektir. Demokratik Türkiye’de insanca yaşam mücadelemizi yükselteceğiz”

DEM Parti Milletvekili Heval Bozdoğan da yapılan eylemde kayyım kararını kınayarak, “Bu kayyım siyasetini tekrardan gözümüze sokmasına fırsat vermeyeceğiz. Bugünden itibaren alanlarda, belediyelerimizin önünde olacağız. AKP iktidarı, 15 Temmuz’da bu ülkeye bir kabus yarattı ve halen devam ettiriyor. DEM Parti olarak bundan sonraki süreçle ilgili planlamaları yaptık. Böyle tepeden inme kararlarla sonuç alınmaz. Bizler de sosyalistler olarak birbirimize söz verdik” diye konuştu.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak