Alevi Haber Ajansi

‘Çocukları barışık şekilde yetiştirmek zorundayız’

PİRHA – Türkiye’de zorunlu din dersleri okullarda okutulmaya hala devam ediyor. Mahkeme kararlarına ve Alevilerin itiraz etmesine rağmen AKP hükümeti bir adım atmadı bu yönde. Baba Mansur Ocağı Piri Nurali Kendigelen tepki göstererek, “İki zıt insan yetiştirme hakkına sahip değiliz” dedi.

Baba Mansur Ocağı Piri Nurali Kendigelen PİRHA mikrofonuna zorunlu din dersini değerlendirdi.

Türkiye’de sadece bir inanca göre eğitimin verildiğine tepki gösteren Kendigelen, “Ülkemizde sadece bir inanca, bir mezhebe ve bir mezhebin içtihadına göre okullarda eğitim verilemez” diye konuştu.

Alevilik, Sunilik, Yahudilik gibi bütün dinlerin öğretilmesi gerektiğini söyleyen Pir Kendigelen, “Öğretilecekse bütün dinler öğretilsin, öğretilmeyecekse sunilik de öğretilmesin. Hanefilikte öğretilmesin diye kanatlarımızı söylüyoruz” dedi.

“EĞİTİMİ BERABER ALIRLARSA BİRBİRLERİNE  KARDEŞÇE YAKLAŞIRLAR”

“Aynı sırada oturan çocuklar o öğretimi beraber alırlarsa birbirine kardeşçe yaklaşırlar” diyen Kendigelen, “Ama bir taraflı eğitim alırlarsa o zaman okullarda ikilik başlıyor. Yazıktır 7 yaşında ki çocuğa bunu verdiğin zaman yarın yirmi yaşına geldiği zaman iki zıt insan yetiştiririz. İki zıt insan yetiştirme hakkına sahip değiliz” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Müdürlüğüne ve hükümete çağrıda bulunan Pir Nurali Kendigelen, “Toplumu barışık şekilde yetiştirmek zorundayız. Kitaplarda en iyi şekilde bütün dinler öğretilsin”  dedi.

“DERSİ ALEVİ ÖĞRETMEN VEREBİLİR”

Okullarda öğretilmesi durumunda kimin bu dersleri vermesi gerektiğini  de anlatan Nurali Kendigelen şunları kaydetti;

“Koşullar, imkanlar okullarda bu dersleri verebilecek bir hizmet, kapasiteye varabilirse tabi ki  bunun eğitimini almış sünni hocalar değil, eğitimini almış Alevi öğretmenler olabilir. Sünni öğretmenler bunu veremez. Ama o öğretiyi öğrenip, kendisi de o öğretiyi aldıktan sonra ancak verebilir. Ama bizim birinci koşulumuz bu öğretimi alan hocalarımız, kendi pirlerimiz, kendi rehberlerimiz okullarda bu dersi en iyi şekilde verebilir. Diğer dinleri de verecek şekilde pirler, rehberler vardır. Koşullar hazırlandığında bu dersler verildiği zaman, çocuklarımız bu öğretiyi aldığında daha güzel yaşam hakkına sahip olacaklardır. Ama biz bu devletten bunu göremiyoruz” diye konuştu.

(S.A)

Haberin Videosu

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak