PİRHA – TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret etti. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, AKP’li Kurtulmuş’a 1 Mayıs kutlamalarındaki şiddet olaylarını, AİHM kararlarının uygulanmamasını hatırlatarak “Böyle bir zeminde anayasa yapım süreci zor olabilir” dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret etti. Kurtulmuş’u DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan karşıladı.
Yapılan görüşme sonrasında taraflar, basına da açıklamada bulundu.
“SİYASİ PARTİLERİN UZLAŞABİLECEĞİ BİR ANAYASA”
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Müzakere sonrası görüşler kamuoyuyla paylaşılacak” diyerek şunları kaydetti:
“Salı günü başlattığımız anayasa çalışmaları çerçevesinde ikinci gün temaslarını bugün parlamentoda grubu bulunan 3 partiyle birlikte sürdürüyoruz. İlk ziyareti DEM Parti ile gerçekleştirdik. Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu sürecin açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürülmesi talebimizi kendilerine ilettik. Değerli Eş Genel Başkanlar, Grup Başkanvekilleri arkadaşlarıyla müzakere ettikten sonra bu konudaki görüşlerini kamuoyuyla da paylaşacaklar. Bizim temennimiz TBMM’de çok büyük bir çoğunlukla siyasi partilerin uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis’te kabul edilmesidir. Buna ilişkin daha detaylı açıklamayı 3 partiyi ziyaretten sonra en sonunda gerçekleştireceğiz. Ben bir kez daha ilginiz için teşekkür ediyorum.”
“AİHM KARARLARININ UYGULANMASI ÇOK ÖNEMLİDİR”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise “Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var” diyerek şöyle devam etti:
“Sayın Meclis Başkanına ziyaretlerinden dolayı sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyoruz. Evet, bizler de DEM Parti olarak bir anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. Bu konuyla ilgili çeşitli açıklamalarımız olmuştur. 12 Eylül Anayasasının dahi uygulanmadığı bir dönemden geçerken, 12 Eylül Anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılmasıyla ilgili görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için de mevcut olan baskı sürecinin ve antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, anayasa hükümlerinin ve AİHM kararlarının uygulanması bizler açısından çok önemlidir.
Dün 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını olumsuz gördüğümüzün ve böyle bir zeminde anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik bugün. En büyük temennimiz; ciddi bir yol temizliğinin yapılması, demokratik bir zeminin oluşturulması, en geniş yelpazede toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklılıkların, bütün farklı halkların ve inançların eşit yurttaşlık hakkı temelinde haklarının anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin yapılmasıdır. Bu elbette bizler açısından da önemlidir.
“YOKSULLUĞA ACİLEN ÇÖZÜM BULMALIYIZ”
Son olarak Türkiye’nin içinden geçtiği çok derin bir ekonomik kriz ve yoksulluk var. Anayasa tartışmalarının ülkenin bu acil ve alarm veren sorununun üstünü örtmeyecek bir şekilde çözülmesi gerekir. Parlamento zemininde ve hep birlikte bütün siyasi partiler olarak değerli halklarımıza, bu ülkenin yoksullarına, işçi ve emekçilerine karşı bir görev ve sorumluluğumuz var. Biz bir kez daha değerli başkana bu ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.