Alevi Haber Ajansi

CHP’li, Sarıbal Madımak Katliamı hükümlüsünün affedilmesini Meclis’e taşıdı

PİRHA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın Madımak hükümlüsünün Erdoğan tarafından affı ardından Meclis’e soru önergesi verdi. Sarıbal, Meclis’e “Bugüne kadar serbest bırakılan iki hükümlü için af süreci hangi kişi ya da kurumların hangi makama başvurusu ile gerçekleşmiştir? Bu başvuru hangi makamlarca incelenmiş ve kimler tarafından gerekçelendirilmiştir? İnceleme sonucu gerçekleşen salıverme kararının gerekçesi nedir?” diye sordu.

Sarıbal, Madımak hükümlüsünün Erdoğan tarafından affı ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

“HÜKÜMLÜLERDEN KAÇI HALA TUTUKLU?”

Sarıbal’ın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunlara yer verildi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan 6 Eylül 2023 tarihi itibarıyla Sivas Madımak katliamının asli faillerinden Hayrettin Gül’ün kalan cezasını “hastalık gerekçesiyle” kaldırdı. Bu, Erdoğan’ın Madımak failleri için kullandığı ikinci af yetkisi oldu. Erdoğan, üç yıl önce de af yetkisini, Madımak katliamından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Ahmet Turan Kılıç için kullanmıştı. Almanya’dan sınır dışı edilmesinin ardından 2003 yılında cezaevine giren Hayrettin Gül, Erdoğan’ın getirdiği afla Madımak katliamı nedeniyle sadece 20 yıl cezaevinde yatmış olacak.

Bu duruma göre;

2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Sivas Katliamı’nın ardından kaç kişi yargılanmıştır?

Yargılananların hüküm giydiği cezalar ve süreleri nelerdir?

Hükümlülerden kimler ceza sürelerini tamamlamış ve serbest kalmıştır?

Ceza süresi tamamlanmadan serbest bırakılan var mıdır? Varsa kimlerdir? Serbest bırakılma gerekçeleri nedir ve serbest kalışlarına ilişkin hukuki süreç nasıl gerçekleşmiştir?

Hükümlülerden kaçı halen tutukludur?

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan firari sanıklar ile ilgili yakalama ve/veya iade talebi uluslararası yazışmalarda hangi gerekçe ve hukuki talebe dayandırılmaktadır?

Bugüne kadar dış ülkelerde bulunduğu tespit edilen hükümlüler hakkında istihbarat, yakalanma ve/veya iade gündemi oluşmuş mudur? Oluştuysa kimler hakkında ve kaç kez hangi ülkelerle istişare gerçekleşmiştir? Bu süreçler nasıl ilerlemiş, nasıl sonuçlanmış ve iade neden gerçekleşememiştir?

Sivas Katliamı davası başladığı günden bu yana 30 yılda ana dava ve firari sanıklar üzerinden sürmekte olan davalarda kaç hakim değişmiş, kaç ara karar alınmıştır?

Önümüzdeki günlerde serbest bırakılması gündemde olan hükümlü var mıdır? Varsa hangi gerekçe ile hangi kişi ya da kurumlarca başvuru yapılmıştır?

Bugüne kadar serbest bırakılan iki hükümlü için af süreci hangi kişi ya da kurumların hangi makama başvurusu ile gerçekleşmiştir? Bu başvuru hangi makamlarca incelenmiş ve kimler tarafından gerekçelendirilmiştir? İnceleme sonucu gerçekleşen salıverme kararının gerekçesi nedir?”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak