Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), depremin yaşandığı illerde gerekli önlemler alınarak eğitim-öğretime başlanması gerektiğini belirtti. Eğitim-Sen uzaktan eğitim kararının geri alınmasını istedi.
Maraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük deprem büyük bir yıkıma ve can kaybına neden oldu. Yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı bir bölgeyi etkileyen deprem nedeniyle 10 ilde yaşanan ağır yıkım nedeniyle eğitim öğretimin yapılma koşulları ortadan kalktığından dolayı eğitime ara verildiği açıklandı.
Deprem bölgesi dışında ise eğitim öğretime önce 13 Şubat, ardından 20 Şubat Pazartesi gününe kadar ara verildi. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim öğretime deprem bölgesi dışında 20 Şubat, deprem bölgesinde ise 1 Mart tarihinde başlanacağını açıkladı.
“OKULLAR, ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN GELİŞİM VE YAŞAM ALANIDIR”
Okulların tatil edilmesinin ardından Eğitim Sen yazılı açıklama yaparak, “Depremin yarattığı yıkım ve ağır psikolojik travmanın çocuklar ve gençler üzerinde yarattığı olumsuz etkileri en aza indirmenin yolu, en kısa sürede günlük yaşama dönmek ve güvenli bir yaşam için atılması gereken adımları an hızlı şekilde atmaktır” denildi. Okul çağındaki çocuk ve gençler için okul ortamının en önemli sosyal yaşam alanı olduğunu ifade eden Eğitim Sen, şu açıklamayı paylaştı:
“Her gün televizyon ekranlarında ve sosyal medyada deprem görüntülerine şahit olan, yardım çığlıklarıyla karşılaşan ve evdeki erişkinlerden deprem konuşmalarını dinleyen çocukların yaşadığı endişe ve travma dikkate alınarak, bir an önce okul ortamına dönmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle gerekli önlemler alınarak, mümkün olan ek kısa sürede eğitim öğretime başlanmalıdır. Okula gelip gitme ile günlük bir düzen oluşturarak yaşamın devam ettiği mesajının verilmesi, çocuklarımızın ve gençlerimizin ruh sağlığı açısından önemlidir.
Milyonlarca çocuk ve gencimiz, iki büyük depremin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana depremden doğrudan ve dolaylı olarak etkilenmiştir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar, deprem sonucu yaşadıkları ruhsal travmalardan, okul ortamında öğretmenleri ve arkadaşları ile bir araya gelerek duygusal ve bilişsel olarak uzaklaşabilirler. Pek çok şeyin yıkıldığı ortamlarda/koşullarda bile okullar, çocukların sosyal ve psikolojik hayatını yeniden düzenleyebilecek en önemli ortamlardır.
“UZAKTAN EĞİTİM KARARI GERİ ALINMALIDIR”
Okul düzeni çocukların ve gençlerin hayatlarına bir düzen getirilmesi açısından ayrıca önemlidir. Pandemi döneminde okulların uzun süre kapalı kalması ve uzaktan eğitimin olumsuz psikolojik etkileri hala atlatılamamışken, eğitimin hangi aşamasında olursa olsun benzer uygulamaların hayata geçirilmesi kabul edilemez. Çocukların ve gençlerin ruh sağlığı açısından deprem bölgesi dışındaki okullarda eğitim öğretime devam edilmeli, üniversiteler için alınan uzaktan eğitim kararı geri alınmalıdır. Okullar, çocukların ve gençlerin canlı, güvenli, gelişim ve yaşam alanıdır. Deprem tecrübesinin olumsuz etkilerinden çocuklarımızı ancak okul ortamında koruyabiliriz. Bu nedenle deprem sonrasında mümkün olan en kısa zamanda, gerekli fiziki ve sosyal tedbirler alınarak eğitim öğretime başlanmalıdır. Bütün bu nedenlerle deprem bölgesinde temel ihtiyaçların karşılanmasını takiben ve rehabilitasyon hizmetleri başlar başlamaz eğitimin de kaldığı yerden devam etmesi için gerekli hazırlıklar yapılmalıdır.
Depremzede çocukların ve gençlerin uzun süre okulsuz kalmaması çok önemlidir. Çocukların ve gençlerin okulda kullanacakları temel malzemeler (çalışma masası, okul çantası, kalem defter, okuma kitapları, boyama, resim, müzik malzemeleri, oyuncak vb.) temin edilmeli, bölgedeki öğretmenlerin de depremzede olduğu gerçeği unutulmayarak bu bölgede ek öğretmen ve sosyal destek personelleri görevlendirilmelidir.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.