Alevi Haber Ajansi

KESK Eş Genel Başkanı Kablan Yeşil: Kamu emekçileri açlığa, yoksulluğa mahkum edildi

PİRHA- KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gün arayla memur ve emekli maaşlarındaki artış oranını yüzde 30’a çıkardıklarını duyurmasını ve yapılan zam oranını değerlendirdi. Kablan Yeşil, “Bu koşullarda kamu emekçilerine yapılan bu zammın kendisi kamu emekçilerini açlığa, yoksulluğa mahkum etmektir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı itibarıyla 2022 enflasyonunu yüzde 64,27 olarak hesapladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, 2022’de yıllık enflasyonun yüzde 137,55 olduğunu açıkladı.

‘Sözleşmeliye Kadro Şöleni’ töreninde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hesaplamalara karşın memur ve emeklilerin maaşlarının yüzde 25 artırılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, yüzde 25’lik oranı ‘Müjde’ diyerek duyurdu.

Yüzde 25’lik zam oranı birçok kesim tarafından yetersiz bulunarak eleştirildi. Gelen tepkilerin ardından bir gün sonra partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, yüzde 25 olarak açıkladığı memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 30’a yükseltildiğini açıkladı.

Erdoğan’ın zam oranını önce yüzde 25, daha sonra da yüzde 30 olarak düzeltmesi yine birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, yaşanan durumu ve yapılan zam oranını değerlendirdi.

“YALAN MAKİNESİ OLAN TÜİK, ENFLASYON RAKAMLARINI AŞAĞI ÇEKİYOR”

Kamu yararına hizmet vermesi gereken TÜİK’in son yıllarda siyasi iktidarın denetimi altına girdiğini ifade ederek sözlerine başlayan Kablan Yeşil, “TÜİK, hükümetin talimatları ile enflasyon rakamlarını açıklamaktadır. Son olarak % 64.27 olarak açıkladığı enflasyon oranını ENAG % 137 olarak açıkladı. Bizim açımızdan sürpriz olmayan bir durum söz konusuydu. Her yıl Aralık ayında memur ve emeklilerin zam oranının açıklandığı sıralarda yalan makinesine dönmüş olan TÜİK, enflasyon rakamlarını aşağıya doğru çekmektedir. Yine aynısını yaşadık” diye belirtti.

“CUMHURBAŞKANI ZAM ORANINI YANDAŞ KONFEDERASYONLA BİRLİKTE AÇIKLADI”

TÜİK’in gerçek olmayan enflasyonuna göre bile gıda enflasyonunun % 77’leri aştığını, konut kiralarının, satışlarının oranın % 80’leri aştığını söyleyen Kablan Yeşil, şöyle devam etti:

“Böyle bir ortamda kamu emekçilerine ilk etapta % 25’lik bir zam yapıldı. Bu aslında bir zam değil, toplu sözleşme gereği % 8 artı enflasyon farkı ve iktidarın uygun gördüğü bir zam oranı. Cumhurbaşkanı bu zam oranını kendi iktidarları döneminde güvencesiz bir çalışma modeli olan sözleşmeli istihdamdan kadrolu duruma geçiş toplantısında açıkladı. Yanında da sözleşmede yetkili olan yandaş konfederasyon Memur – Sen vardı. Memur-Sen % 8 gibi sefalet zammına imza atmış bir sendikadır. Bu zam oranının orada açıklanmış olması manidar bir durumdur. Toplu sözleşme hukukuna uygun olmayan bir uygulamadır.”

“EMEKÇİLER SES YÜKSELTİNCE ‘MÜJDE’ ÜZERİNE ‘MÜJDE’ EKLENDİ”

Kaplan Yeşil, asgari ücrete % 54 oranında zam yapıldığını, açlık sınırının 10 Bin TL’yi geçtiğini, yoksulluk sınırının 26 Bin TL’yi geçtiğini kaydederek, “Bu koşullarda kamu emekçilerine yapılan bu zammın kendisi kamu emekçilerini açlığa, yoksulluğa mahkum etmektir. Bütün bu eleştiriler emekçiler cephesinden yüksek sesle dile getirilince bir gün sonra büyük bir müjdeye yeni bir müjde eklenmiştir. Cumhurbaşkanı dev bir müjde açıkladı ve % 25’in üzerine % 5’lik daha zam yaptıklarını söyledi. Şu çok açık ve net ki ücretlerdeki erime, alım gücündeki inanılmaz düşme, gıdaya, elektriğe, doğalgaza, akaryakıta sürekli yapılan zamlar ortadayken kamu emekçilerine ve emeklilere yapılan % 30’luk artışa alkış tutmak bir ihanettir. Kamu emekçilerini açlığa, yoksulluğa, sefalete razı gören, emek düşmanı politikaların yanında saf tutmaktır. Biz inanıyoruz ki kamu emekçileri bu durumu teşhir edecek ve bu durumun karşısında güçlü bir cevap verecektir” ifadelerini kullandı.

“MEVCUT VERGİ SİSTEMİNDEN DOLAYI ZAM CÜZDANIMIZA GİRMEDEN GİDİYOR”

KESK olarak tüm illerde yaptıkları eylemlerle itirazlarını dile getirdiklerini vurgulayan Kablan Yeşil, şunları kaydetti:

“TÜİK önünde eylemdeydik. Taleplerimizi, eleştirilerimizi dile getirdik. Birkaç gün içerisinde de sendikalarla, emek örgütleri ile bir araya geleceğiz. Bu duruma dair tutumumuzu belirleyeceğiz. Devlet kendi alacakları konusunda, vergi yükü konusunda acımasızca davranıyor. Vergi harçlarının yeniden değerleme oranlarına % 100’ü aşkın zam yapıldı. Mevcut olan vergi sisteminin kendisi kamu emekçilerinin % 25’lik dilime çok çabuk girmelerine neden oluyor. Bu % 30’luk zam daha cüzdanımıza girmeden hızlı bir şekilde vergi dilimi oranıyla cüzdanımızdan çıkıyor. Siyasi iktidar maalesef bütçe döneminde de emekçileri, emeklileri, bu ülkedeki milyonları görmezden gelen bir bütçe oluşturdu. Bu zam oranını açıklarken de bir kez daha önümüzdeki sürecin ağır faturasını milyonlarca emekçinin sırtına yükleyeceğini gözler önüne koymuş oldu.”

Melis CİDDOĞLU/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak