Alevi Haber Ajansi

Meclis’te Hiranur Vakfı’nda istismar tartışması: Acısı hasıraltı edilen kaç çocuk var?

H.K.G.’nin 6 yaşındayken sistematik cinsel saldırıya maruz kalmasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın görevini yerine getirmediğini belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “İktidar sorumludur” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da, “Acısı hasıraltı edilen kaç çocuk var?” diye sordu.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G.’nin müridi Kadir İstekli ile evlendirmesi ve sistematik tecavüze maruz bırakılması bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu’nda gerilime neden oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın olaydan 2020 yılından bu yana haberdar olmasına tepki gösteren muhalefet partileri, iktidarın olaydaki sorumluluğuna dikkat çektiler.

ENGİN ÖZKOÇ: ACISI HASIRALTI EDİLEN KAÇ ÇOCUK VAR?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, H.K.G’nin zorla evlendirilmesi ve sistematik cinsel saldırıya maruz kalmasıyla ilgili deliller ve ses kayıtları olmasına rağmen iddianamenin 2 yılda hazırlandığını belirterek, ancak olayla ilgili kimsenin tutuklanmadığını söyledi. Aile Bakanlığı’nın iki yıldır görevini yerine getirmediğini dile getiren Özkoç, “Acısı hasıraltı edilen kaç çocuk var?” diye sordu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, 2020’de olayın kendilerine intikal ettiğini itiraf eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın davaya müdahil olmasını hatırlatarak, mağdurun korunması üzerinden savunmada bulundu.

BEŞTAŞ: BAKANLIK BİLİYORDU, AKP’NİN BİLMESİ GEREKİYORDU

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yaşanan olayın Türkiye’nin en önemli sorunu olduğunu belirterek, “Önceki gün Aile Bakanı buradaydı, olay açığa çıktığından beri Timur Soykan’ın bu olayın bütün ayrıntılarını açıklamasından önce Türkiye toplumu 6 yaşındaki çocuğun sistematik bir şekilde hem de evlilik kisvesi altında nasıl istismar edildiğini bilmiyordu. Bilmiyorduk, Türkiye toplumu, partiler bilmiyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı biliyordu, AKP’nin bilmesi gerekiyordu. Şu anda önümüzde somut bir tablo var. Tarikatla ilgili, cemaatle ilgili, o sapık eşle ilgili, baba ile ilgili, aile ile ilgili bir koruma ve aklama var. Bir cezasızlık var. Aile Bakanı ‘2020’den beri bu olayı biliyoruz’ dedi. Biz söylemedik, kendisi itiraf etti. İkinci söz aldığında, ‘böyle bir sorumluluğumuz yok’ dedi. Halbuki konuk evinde tutulan genç bir kadın, ifadesini vermiş, tıpkı doktorlara gidildiğinde anemnez gibi konuk evlerinde de o mağduru oraya getiren vakalar anlatılır. ‘Biz kızı koruma altına aldık, onu gizledik, gizliliğine halel getirmedik’ diyor” diye konuştu.

MECLİSİN DAHA ÖNMELİ BİR GÖREVİ YOK”

Beştaş şöyle devam etti:

“Onu 6 yaşında evlendiren, 13 yaşında resmileştiren dini nikahla, doktorun fark etmesiyle, savcılığa sevk edilmesi gereken bir vakada aile bakanı korumuştur. Milli Eğitim Bakanı cemaatlerle protokol yapmaya devam ediyor. Hala İsmailağa Cemaati Hiranur Vakfı ile ilgili bir işlem var mı açıklama yok. iki yıldır korunan, saklanan, bir meselede ‘biz gereğini yapacağız’ diyor. Biz bunu konuşurken, acaba kaç çocuk bu istismara maruz kalıyor. ‘Siyasetin görevi değil’ diyor aile bakanı, bu Meclis’in daha önemli bir görevi yok. Çocuklarımıza bu saldırıları yapanların peşine düşmeyeceksek, toplumu korumayacaksak, siyaset niye var. Yere batsın böyle siyaset. Biz bu sorumlulukla bu meselenin peşini bırakmayacağız. Komisyon kurmaya karar aldık, ortaklaşa bütün partiler ama bu cezasızlık koruma, aklama, saklama yaklaşımını mahkum ediyoruz.”

AKP’li Grup Başkanvekili Turan, yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını savunarak, “Aile bakanının görevi mağduru ifşa değil” diyerek, olayın basında yer alan boyutlarıyla bilindiğini söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, iktidarın olaydaki sorumluluğuna işaret ederek, “Kim iktidarda? Bu ülkeyi 20 yıldır kim yönetiyor? Devlet suçluyu koruyor” dedi.

BEŞTAŞ: SORUMLUSU İKTİDARDIR

HDP’li Beştaş, “Bu mesele dindar insanların incinmesi meselesine indirgenemez. Onlarca dindar insan da bundan rahatsız. Aile bakanının ifşa etme görevi yok dedi. Biz basına ilan versin demedik. Aile bakanının görevi savcılığa giden bir dosyada müdahil olmaktır, suçun korunmamasını sağlamaktır, mağduru korumaktır, faillerin yargılanmasını sağlamaktır. Şuanda bunların hiç birini yapmadı. Aile bakanı da iktidar da görevini yapmamıştır. Mağdur iki yıldır koruma altına alındığı halde failler ellerini kollarını sallayarak dolaşmışlardır. Bunun müsebbibi de AKP iktidarıdır” şeklinde konuştu.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak