Alevi Haber Ajansi

DİK: Munzur Çem’in mücadele azmi, eserleri ve yaşamı bizlere yol gösterici olacak

PİRHA- Dersim İnşa Kongresi (DİK), Yazar Munzur Çem’i anarak, devlet eliyle sistematik olarak geliştirilen hafıza kırım politikalarına karşı Dersim toplumunun dilini, kültürünü ve inancını savunduğunu kaydetti.

Almanya’da Hakk’a yürüyen Kürt Araştırmacı ve Yazar Munzur Çem, Çarşamba günü Berlin Cemevi’nde gerçekleşecek Hakk’a uğurlama erkanı sonrasında Bingöl Kığı’ya bağlı Seter köyünde toprağa sırlanacak.

Kürt yazar, araştırmacı ve derleyici, Zazaki-Kırmancki’nin standardize edilmesine büyük katkı sunan dilbilimci Munzur Çem‘i anan Dersim İnşa Kongresi (DİK), Dersim soykırımının hakikat arayışının öncülerinden Çem’in paha biçilemez miras bıraktığını kaydetti.

“HAFIZA KIRIM POLİTİKALARINA KARŞI TOPLUMUNU SAVUNDU”

Dersim İnşa Kongresi’nin Munzur Çem’e dair mesajı şöyle:

“Dersimli yazar, fikir insanı ve politik aktivist Munzur Çem’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Acılı ailesine başsağlığı diliyor, acısını paylaşıyoruz. Acısı acımızdır. Bir bütün Dersim toplumunun ve Kürt halkının acısıdır.

Munzur Çem, Dersim Soykırımı’nın akabinde dünyaya gelmiş ve soykırımın acısını derinden hissederek yaşamını sürdürmüştür. Sahip olduğu duyarlılıkla hayatını Kürt halkının özgürlük mücadelesine adarken; Dersim Soykırımı’nda da hakikat arayışının ilk öncülerinden oldu. Böylelikle, resmi ideoloji cephesinden üretilerek dolaşıma sokulan hakikat dışı söyleme, yaşamı boyunca kararlılıkla ve taviz vermeden karşı durdu. Devlet eliyle sistematik olarak geliştirilen hafıza kırım politikalarıma karşı kadim Dersim toplumunun dilini, kültürünü ve inancını savundu.

“MÜCADELE AZMİ YOL GÖSTERİCİDİR”

Soykırım mağdurlarının hakikatini açığa çıkartmak için sözlü tarih çalışmaları yaptı, romanlar yazdı, tarihi gerçekleri ortaya koyan araştırma inceleme kitapları yayınladı, ana dil üzerine çalışmalar yaptı. Dolayısıyla Sevgili Munzur Çem Hakk’a yürürken, bizlere, paha biçilemez bir miras bıraktı. Mücadele azmi, yazınsal eserleri ve yaşam tarzı bizlere her zaman yol gösterici olacaktır. O yaptıklarıyla kendini çoktan ölümsüzleştirmeyi başarmıştır. Devri daim, yıldızlar yoldaşı olsun.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak