Alevi Haber Ajansi

Malatya’da halk santral toplantısını protesto etti, yetkililer köyü terk etti

PİRHA-Malatya’nın Arapgir ilçesine bağlı Şağıluşağı Köyü’ne yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin yanlış bölgede seçildiğini belirterek, karşı çıkan bölge halkı, şirket yetkililerinin katılacağı toplantıyı protesto etti. Tepkilerin ardından yetkililer köyden ayrıldı.

Aşiyan Enerji tarafından Malatya’da yapılmak istenen rüzgar enerji santralına  bölge halkı karşı çıkıyor. Halkın katılım toplantısını (HKT) yaptırmayan yurttaşlar, toplantıyı protesto etti.

Bölge halkı, Kemaliye, Arapgir, Divriği, Arguvan ilçeleri Sarıçiçek Yaylasında planlanan Şağıluşağı Rüzgar Enerji Santralı Projesi’nin yerinin yanlış seçildiğini belirtti. Toplantıdan önce köyde toplanan bölge halkı ve Malatya Çevre Platformu üyeleri şirket ile bakanlık yetkililerini karşıladı. Tarıma ve hayvancılığa elverişli alanların yok edileceğine dikkat çeken Malatyalılar bölgenin projede halk yararı olmadığını ifade etti.

PROTESTOLARIN ARDINDAN YETKİLİLER KÖYÜ TERK ETTİ

Bölgenin engebeli ve dağlık bir arazi olmasına rağmen rüzgar türbini yerleşim yerlerine uzaklığını 300-600 metre belirlendiğine dikkat çeken Malatya Çevre Platformu üyeleri, projenin yaratacağı olumsuz etkileri şöyle sıraladı:

“Proje ömrünün 49 yıl olması geri dönüşü imkansız zararlar verecek. Gürültü etkisi, gürültüden kaynaklı rüzgar türbini sendromunun ciddi semptomlara yol açacak. İnsanlar evlerini terk etmek zorunda kalacak. Kuş göç yolları olumsuz etkilenecek. Bitki örtüsünün yok edilmesiyle birlikte doğal denge bozulacak.”

Tarım ve hayvancılıkla geçinen bölge halkı rüzgar tribünlerinin en az 3 kilometre uzakta olması gerektiğine dikkat çekerken, yapılan itirazların ve protestoların ardından yetkililer köyü terk etmek zorunda kaldı.

“BÖLGENİN SAHİPSİZ OLMADIĞINI GÖSTERDİK”

Malatya Çevre Platformu üyeleri gerçekleştirilmeyen toplantıya ilişkin şunları kaydetti:

“Halkın katılımı toplantısının gerçekleştirilmemesi söz konusu toplantının tutanağının yöre halkı ve diğer katılımcılar tarafından imza edilmemesi her ne kadar süreci resmi olarak durdurmasa da şu açıdan önemlidir: Toplantı gününde sağlanan kamuoyu kalabalık ve gösterilen güçlü muhalefet şirket yetkilileri nezdinde hizaya çekici bir işlev görmektedir. Bu sayede en azından projenin gerçekleştirileceği bölgenin sahipsiz olmadığının, projenin takipçilerinin bulunduğunun altı bir kere daha çizilmiş olmaktadır.”

PİRHA / MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak