Alevi Haber Ajansi

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu: Baskılara karşı Evrensel’in yanındayız-VİDEO

PİRHA-Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Basın İlan Kurumu’nun Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Demokratik bir toplumda tüm kurumlar bağımsız ve özgür karar almalıdır. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün olmadığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez” denildi.

Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını tümüyle iptal etti. BİK Genel Müdürlüğü tarafından Evrensel’e iletilen tebligatta, gazetenin okurlarının bayilerden birden fazla gazete satın alması, kurum abonelikleri ve kayıt defterlerinin düzenli tutulmadığı iddiası iptal kararına gerekçe gösterildi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Basın İlan Kurumu’nun Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını platform adına Suna Çelik okudu. Açıklamada, ‘Baskılara karşı Evrensel’in yanındayız, Evrensel susmaz’ pankartı açıldı.

“BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN OLMADIĞI BİR ORTAMDA DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLEMEZ”

Siyasi iktidarın sistematik bir şekilde Basın İlan Kurumu eliyle basını cezalandırma yoluna gitmeye devam ettiğini söyleyen Çelik, “BİK’in siyasi iktidarın isteği doğrultusunda aldığı,  basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü ihlal eden çok sayıda kararı var. Son olarak da Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının sona ermesine ilişkin aldığı karar, başta Anayasa’ya, Basın Kanunu’na, 195 sayılı Kanuna ve buna bağlı çıkartılan normlar hiyerarşisine aykırıdır. Evrensel Gazetesi ve diğer iktidara yakın olmayan basın kuruluşları hakkında alınan kararlarla basın özgürlüğü ortadan kaldırılmıştır. Bu kararın ardından Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan ve reklam hakkının kaldırılması açık bir hak ihlalidir. Demokratik bir toplumda tüm kurumlar bağımsız ve özgür karar almalıdır. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün olmadığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez” dedi.

“BASIN İLAN KURUMU’NUN İLAN YASAĞI BİZİ SUSTURAMAZ”

Evrensel gazetesinin kurulduğu günden itibaren dayanışma ile yaşadığını ifade eden Evrensel gazetesi muhabiri Orhan Kurul, “Evrensel gazetesi kurulduğu günden itibaren baskılarla karşı karşıya kaldı ancak biz baskılar karşısında hiçbir zaman susmadık, bundan sonra da susmayacağız. AKP iktidarının kurumu olan Basın İlan Kurumu’nun ilan yasağı bizi susturamaz, biz tarihimizden bu yana ilanlarla var olmadık bundan sonra da ilanlarla var olma gibi bir niyetimiz yok” diye konuştu.

PİRHA/DERSİM

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak