PİRHA- Üniversite öğrencilerinden Eylem Uluçay, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcunun 71 bin TL olduğunu ve ödemesinin imkansız olduğunun altını çizerek, “Bizler eğitimi ücretsiz alabilmeliyiz. Dolayısıyla bu borç olmamalı ve bütün borçlar da silinmeli” dedi. Hejar Al adlı öğrenci de, öğrencilerin okullarını bırakmak zorunda kaldıklarını ve bazılarının da intihara sürüklendiğini ifade etti.
Üniversite öğrencileri okudukları dönemde aldıkları öğrenim ve katkı kredilerinden dolayı icralık duruma düşüyorlar. Milyonlarca öğrencinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarına ödeyemedikleri için faiz uygulanırken, iktidara seslenen öğrenciler parasız eğitim taleplerini dile getiriyorlar.
Üniversite öğrencilerinden Eylem Uluçay ve Hejar Al, yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini PİRHA’ya anlattı.
KYK meselesinin çok boyutlu bir problem olduğunu belirten Eylem Uluçay, “Bizler üniversiteye gider gitmez, öğrenim ve katkı kredisi adı altında KYK’ya başvuruyoruz. Bunun sonucunda ya burs alıyoruz ya da kredi alıyoruz ama çoğunlukla öğrencilere kredi çıkıyor. Yani burs çıkma olasılığı çok düşük oranda. Hatta geçtiğimiz yıllarda yaptığımız başvuruda AKP’nin içerisine dahil olduğu vakıflara, gençlik kollarına üye olup olmadığımıza dair sorular geldi. Bu da aslında bize bu sürecin ne kadar kötü bir şekilde yönetildiğini gösteriyor” dedi.
“BİZLER EĞİTİMİ ÜCRETSİZ ALABİLMELİYİZ”
Eylem Uluçay, şu an borcunun 71 bin lira olduğuna işaret ederek, “Bugün yaklaşık beş milyonu aşan KYK borçlusu da var ve bunların bir çoğunluğu yaşları da artık geçiyor ama paralar olmadığı için ödeyemiyorlar. Zaten yeni mezun olduktan sonra ödenmesi imkansız. Kıt kanaat geçindiğimiz ve asla yetmeyen bu parayı dört yıl sonra misliyle geri ödüyoruz” diye konuştu.
Borçların ödenmesi için bazı zamanlarda faizlerinin silinmesi, peşin ödeme yapıldığında indirim yapılması gibi kimi adımlar atıldığını ifade eden Eylem Uluçay, “Bunların hiçbiri yeterli değil. Bizler eğitimi ücretsiz alabilmeliyiz. Dolayısıyla bu borç olmamalı. Bütün borçlar da silinmeli” diye belirtti.
“ÖĞRENCİLER EKONOMİK KRİZDEN ÇOK ETKİLENDİ”
Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Hejar Al da, yaklaşık iki yıldır KYK kredisi aldığını dile getirerek, “Ülkenin içinden geçtiği son dönemleri ele alırsak büyük bir ekonomik kriz içerisinden geçtiğimizi görüyoruz. Bu ekonomik krizden de en çok etkilenen öğrenciler ve krize karşı büyük bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Türkiye’deki öğrencilere de baktığımızda birçoğunun hatta neredeyse yüzde ellisinden fazlasının eğitim görürken aynı zamanda çalışmak zorunda olduğunu da görüyoruz” ifadelerine yer verdi.
“ON BİNLERCE ÖĞRENCİ EĞİTİM HAYATINA SON VERDİ”
Yurtların yetersizliğine dikkat çeken Hejar Al, şunları aktardı:
“On binlerce öğrenci bu süreçte çalışmak durumunda olduğu için eğitim hayatına son verdi. Çok yakın sıra arkadaşlarımızı gördük bunlar arasında. Hatta ve hatta son dönemde artan intihar oranları da aslında buna bir nevi örnek. Sibel Ünlü gibi İstanbul Üniversitesi’nde son yemekhane kartındaki 1 lirasıyla intihar eden ya da Hakan Celep, ya da KYK yurtlarına giremedikleri için, cemaat yurtlarına gitmeye maruz kalan Enes Kara, Mehmet Sami Tuğrul gibi öğrencilerin katledildiğini ya da intihar etmek durumunda kaldıklarını gördük. Bu da Türkiye’deki öğrenciler için içler acınası bir durum.
KYK yurtlarının yetersizliğine karşın öğrencilerin gerçekleştirmiş olduğu protestolarda eylemlerde de gördük. Sokaklarda yatarak mücadele eden öğrencilerde de gördük ve bunun kısmen başarıyla sonuçlandığını, kimi misafirhanelerin açıldığını, misafirhanelerin KYK yurtlarına çevrildiğini gördük. Öğrencilerin bu ekonomik kriz karşısında da krizleri yaratanlar karşısında da mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Bu mücadelenin devamlılığı aslında önemli. Ne kadar ileri gideceği önemli. Bunun için de bulunduğumuz her alanda, her yurtta, her üniversitede, kampüste bunun mücadelesini vermek gerekiyor.”
Diren KESER/PİRHA
Yoruma kapalı.