Alevi Haber Ajansi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanına karanfil bıraktı-VİDEO

PİRHA-Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 902’nci haftasında Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı. Polisin engellemesine karşın açıklama yapan kayıp yakınları “Burası bizim alanımız. Bin yıl da geçse vazgeçmeyeceğiz. Devlet tarafından kaybedilen yakınlarımızın mezarlarını ziyaret etme hakkımız elimizde alınmıştır” diyerek tepki gösterdi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak, fail ve sorumluların cezalandırılması talebiyle mücadelelerine devam eden Cumartesi Anneleri 902’nci hafta buluşması nedeniyle Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı. Polis bariyerleri ile haftalardır kapalı olan ve eylem yapılmasına izin verilmeyen Galatasaray Meydanı’na gelen Cumartesi Anneleri, bariyerlerin arkasından karanfilleri alana bıraktı.

Polis, açıklama yapılmasını engellemeye çalışırken, kayıp yakınları “Burası bizim alanımız. Bin yıl da geçse vazgeçmeyeceğiz. Devlet tarafından kaybedilen yakınlarımızın mezarlarını ziyaret etme hakkımız elimizde alınmıştır” diyerek tepki gösterdi.

“SOKAKLARI NİYE ZİNCİRE VURDUNUZ?”

Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini belirten kayıp yakını İkbal Eren, “Sevdiklerimiz, devlet eliyle gözaltında kaybedildi. Haftalarca onları andık. Galatasaray Meydanı bizim sevdiklerimizle buluşma ve hafıza mekanımızdır. Onların bir mezarı olmadığı için Özel günlerde, bayramlarda karanfil götüreceğimiz bir mezarımız yok. O nedenle Galatasaray Meydanı’na karanfillerimizi bırakıyoruz. 203 haftadır bu meydan bize keyfi olarak yasaklandı. Asla vazgeçmeyeceğiz. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi unutmayacağız. Sevdiklerimizin mezarını bulana kadar burada olacağız” dedi.

Cumartesi Anneleri’nden Hanife Eren ise “Sokakları niye zincirlere vurdunuz? Basına, doktorlara, avukatlara, bize zulüm. Yeter artık. Çektirdiğiniz acı yetmiyor mu? Beni evlatsız bıraktınız yetmedi mi? Hiç olmaz ise bırakın alana karanfilimi bırakayım” şeklinde konuştu.

“ÇEKİN ZULMÜNÜZÜ ÜZERİMİZDEN”

“Çekin zulmünüzü üzerimizden, bizim de bayramlarımız olsun” başlığıyla yapılan 902’nci hafta basın açıklaması ise şöyle:

“Bugün bayram. Hakikat ve adalet arayışımızın 902. haftasına bayramda giriyoruz. Geleneksel bayramlar; sevinçlerin paylaşıldığı, dostluğun, barışın güçlendiği özel günlerdir. Dünyanın her yerinde  bayramların toplumsal bağların, barış ve birliktelik duygularının güçlendirilmesine vesile olması beklenir. Ayrıca geleneksel bayramlar, ailelerin bir arada olduğu, özlem giderdiği sevinçli günlerdir.

Hiç şüphe yok ki, bayramlar ancak gökyüzü gibi herkesi kapsadığı zaman bayram olurlar. Yaşadık biliyoruz; bu topraklarda bayramlar herkesi kapsamıyor. Gözaltında kaybedilenlerin aileleri için bayramlar kalbe saplanan paslı bir hançere dönüşüyor. Geride kalanlar için ziyaret edilecek, başında dertleşip, dua okunabilecek, taşından teselli bulunacak bir mezarın yokluğu bayramlarda daha da derinden hissedilen bir boşluk yaratıyor.

“GALATASARAY’I KENDİMİZE MEZAR YERİ YAPTIK”  

Bu nedenle 23 yıl boyunca yaslarını tutamadığımız evlatlarımızla ölümle yaşam arasındaki sınırın silindiği bir mekana dönüştürdüğümüz Galatasaray’da buluştuk. Antik çağlardan beri masum kanının işareti olan kırmızı karanfillerimizi Galatasaray’a bıraktık. Galatasaray’ı kendimize mezar yeri yaptık.

Ancak Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçişle birlikte karanfillerimizi bırakacağımız Galatasaray bize yasaklandı. Daha önce Cumartesi Anneleri’ni; taleplerinin mutlaka karşılanması gereken yurttaşlar olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı, dört yıldır elimizdeki karanfillere, dilimizdeki meşru taleplerimize ağır polis şiddetini reva görüyor.

Bayram vesilesiyle bir kez daha haykırıyoruz; kayıplarımıza bir mezar sözümüzün gereğini yerine getirmekten asla geri durmayacağız. Bayramı mazlumlar için takvimdeki bir yazıdan ibaret hale getirenler bilsin ki, bayramların herkesi kapsadığı bir Türkiye mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

PİRHA / İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak