Alevi Haber Ajansi

‘Gazetecilik yapmak giderek zorlaşıyor’

Hükümetin, olağanüstü hal uygulaması kapsamında çıkardığı bir kanun hükmünde kararnameyle kapatılan 12 televizyon kanalı arasında bulunan İMC TV muhabiri Dilek Gül, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde işsiz kalan gazetecilerin durumuna ve haber alma hakkı ihlaline ilişkin PİRHA’ya konuştu.

Dilek Gül, gazetecilik ve medya açısından müzakere süreci ve sonrası diye iki dönemin yaşandığını anlattı. Müzakere süreci sonrası gazetecilik yapmanın giderek zorlaştığını söyleyen Gül şöyle konuştu:

“İki türlü gazetecilik yaptığımı belirtmek istiyorum. Müzakere sürecinde ana akımından tutun uluslararası basına birçok basında gazeteciyle, muhabirle, kameramanla yan yana ve birlikte çalışabiliyorduk. Ancak müzakere süreci bittikten sonra gerçekten yalnız olduğumuzu, koşulların biz muhalif gazeteciler için çok daha zor olduğunu anladım. Ve süreç daha da derinleştikçe bunun zorluklarını alanda daha çok yaşadık ve hissettik. Yani sahada çalışma koşullarımız oldukça zorlaştı. Ancak takip ettiğimiz haber sayısında hiçbir değişiklik olmadı ama ana akım medyadan yada uluslararası medyadan bizimle aynı habere gelmeyen gazetecilerin ve basının olmadığını görüyorum. Dolayısıyla aynı haberleri birlikte takip edemediğimiz için daha da yalnızlaştık ve ötekileştik. Siyaset derinleştikçe yani siyasette bazı düşünce ve durumlar farklı konumlara gelince bizim için süreç daha da zorlaştı. Özellikle biz muhabirler birçok noktada engellerle karşılaştık. Cumhurbaşkanını takip etmek zorlaştı, başbakanı takip etmek zorlaştı, çeşitli sosyal medya gruplarından çıkarıldık.”

“DOĞRU HABERE İHTİYAÇ VAR”

Kanal kapatılınca işsiz kalan Gül, muhalif basında çalışanların kanalların kapatılmasıyla birlikte zorluk yaşadıklarını söyledi. Gül, “Habere ulaşım engelleniyor ve birçok engellerle karşılaşıyorlar. Maalesef muhalif medya da çok az görüş aldığımız insanlar vardı onlara da artık ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bizim için bu süreç zor ama geçeceğine büyük bir inancım var. Bir şekilde bu dönem bitecek ve doğru haber ihtiyacı olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Gül, Habersizsiniz ve Bir Haber Var platformu gibi haber sitelerinin binlerce takipçisinin olduğunu bunun da insanların doğru habere ihtiyacını da hissettirdiğini söyleyerek, “Türkiye’de bir kesim var haber alma hakkını savunan. Bu kesim var oldukça da bu kriz bittiği anda biz bir şekilde sahada olmaya, onların ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EMEK SÖMÜRÜSÜ

Gül, televizyon kapatıldıktan sonra yaşadığı iş arama süreci şöyle anlattı:

“İMC TV kapatıldıktan sonra iki iş görüşmesi yaptım.  Sırf kapatıldığımız için piyasanın çok altında maaş teklif edildi. Ailemden de aldığım destekle buna çok mecburiyetim olmadığı için kabul etmedim. Piyasanın altında bir rakama da çalışmak istemiyoruz. İnsana muhalif medyada çalıştığımız için iş bulamayacakmışız gözü ile bakıyorlar. 6 yıllık bir tecrübem var ve işimi de iyi yaptığımı düşünüyorum onun içinde küçük rakamlarla günde 12 saat çalışarak emeği sömürtmek istemiyorum.”

Sevim KAHRAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak