Alevi Haber Ajansi

‘Ekonomide büyük durgunluk olacak’

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 546, yoksulluk sınırı 4 bin 369 TL’ye dayandı. İşsizlik ise yüzde 10’u geçti. Halkın yüzde 70’den fazlasının ücretli çalıştığı Türkiye’de dünden bu yana ise dolar ve euro yükselişini artırdı. Dün Meclis’teki başkanlık tartışmaları ile birlikte Dolar rekor seviyelere tırmandı. Dün güne 3.6580’den başlayan dolar kuru yükselişe geçmiş ve 3.74’e kadar çıkmıştı. Euro ise 4 TL’yi aştı.

Ekonomist Mustafa Sönmez kur artışını ve bunun Türkiye ekonomisine etkisini PİRHA’ya değerlendirdi. Sönmez, bu kur artışın başkanlık tartışmalarının yanı sıra Türkiye’deki tek adam diktatörlüğü ile kutuplaşmanın yabancılar açısından tedirginlik yarattığını söyledi.

“REJİM DEĞİŞİKLİĞİ GERİLİM VE KUTUPLAŞMAYI ARTIRIYOR”

Sönmez, “Türkiye’de bir rejim değişikliğinin, parlamentonun devre dışı bırakılması, tek adam diktatörlüğü içeride gerilimleri, kutuplaşmaları arttıran bir iklim yaratıyor. Bu da yabancılar açısından tedirginlik verici bir şey.  Özellikle yabancılar korkuyorlar ya da gelmiyorlar. Gelmeyince de doların fiyatı artmış oluyor. Bu ülkedeki gerilim doları bu şekilde etkiliyor. Aynı zamanda bölgesel olarak riskli bir bölge durumunda Türkiye ve Türkiye’nin komşuları ile olan ilişkileri. Bu da yabancıları uzaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.

İTİCİ ÖĞELER

Türkiye’deki enflasyon oranı, işsizliğin yüzde 11’in üzerine çıkmasının da yabancılar açısından cezbedici olmadığını dile getiren Sönmez, “Bunlar da yabancıları uzaklaştıran etkenler. Bunlar Türkiye ile ilgili itici öğeler. Dışarıda da yabancıları çeken daha cazip şeyler var. Amerika’nın faiz arttırması, yeni bir başkanın büyüme iddiası ile işbaşına gelmesi ve başka dış etkenler. Türkiye’nin itici öğeleri dışarının çekici öğeleri dövizlere etki ediyor. Ve kur da yükseliyor” dedi.

Sönmez, bu yükselişin Merkez Bankasının faizleri artırması ile durdurabileceğini söyledi. MB’sının faizleri artırmazsa ekonomide daha da büyük bir durgunluğun olacağına dikkat çeken Sönmez, “Bunu da saray istemiyor. Dolayısıyla böyle bir sıkışmışlık hali var. Ama bu son iki gün ki kırılma büyük ölçüde içerideki gerilimlerle ilgili. Ve bu gerilim artarsa, Merkez Bankası da faiz artırmazsa dolar ve euronun fiyatı biraz daha yukarı gider” sözleri ile ekonomide yaşanacak olumsuzları anlattı.

İŞSİZLİK VE PAHALILIK YÜKSELEBİLİR

Dolardaki bu artışın işsizlik ile pahalılığı beraberinde getireceğine dikkat çeken Sönmez, üretimin de durma noktasına gelebileceğini söyledi. Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada dolarla Euro ile borçlanmış büyük firmalar var. Bunların hepsi kur farkından dolayı şuanda zarara geçtiler. Bundan dolayı üretimlerini yavaşlatıyorlar. Yakında işçi çıkarmaya başlarlar. İşsizlik artar. Bu kur artışları kar edilen bütün ürünlere yansır fiyatlar artar. Ciddi ölçüde sokaktaki insanın ekonomisini olumsuz etkiler. Ekonomi  küçülür. Küçülen ekonomi  tüm toplumun refahını düşürür. Firmalar iflas eder. El değiştirir. Bir dizi olumsuzluk yaşanır.”

Sevim KAHRAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak