Alevi Haber Ajansi

MAPEG’in 344 maden sahası için açtığı ihaleye karşı iptal davası açıldı

PİRHA- Ülke genelinde 344 doğal alanın maden sahası olarak ihale edilecek olmasına karşı yürütmeyi durdurma davası açan Doğu Akdeniz ve Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Cumhurbaşkanına seslenerek Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü yöneticilerinin görevden alınmasını istedi.

26 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ihale duyurusuna göre, ülke genelinde bulunan 344 doğal alan, maden sahası olarak ihale edilecek. 6592 sayılı Kanun’la Değişik 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 30. maddesi kapsamında 344 adet maden sahasının ihaleleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yapılacak.

MAPEG tarafınca yayımlanan verilere göre, 344 maden sahası için belirlenen taban ihale bedellerinin toplamı yaklaşık 100 milyon lira olacak. Toplamı 8 bin hektarı bulan 11 alan ise ormanlık alanda yer alıyor.

Ülke genelinde 344 doğal alanın maden sahası olarak ihale edilecek olmasına karşı yürütmeyi durdurma davası açan Doğu Akdeniz ve Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Cumhurbaşkanına seslenerek Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü yöneticilerinin görevden alınmasını istedi.

“TÜRKİYE TARİHİNDEKİ EN YIKICI VE YOK EDİCİ VAHŞİ MADENCİLİK SALDIRISI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”

Atal, MAPEG’in bilime aykırı şekilde 344 maden ihalesi açtığını ve açılan ihaleye karşı Ankara 16. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtıklarını belirterek şunları dile getirdi:

“Son 2 yılda açtığımız 766, 305, 606 maden ihalesi iptal davalarının yanında toplu maden ihalesi iptal davalarının 4’üncüsü açtığımız 344 maden ihale iptal davası oldu. MAPEG’in önünü açtığı özel sektör, Türkiye tarihindeki en yıkıcı ve yok edici vahşi madencilik saldırısını gerçekleştirmektedir. Dünya çapında gıda krizi ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz, ekmek fiyatının 3 TL’den 5 TL’ye doğru gittiği bu süreçte tarım topraklarımızı, su kaynaklarımızı zehirleyen özel sektör maden işletmeleri Türkiye’yi bir felakete sürüklemektedir.”

“TÜRKİYE’NİN SUYUNU, BUĞDAYINI, ETİNİ, SÜTÜNÜ ZEHİRLİYORLAR”

Maden termik saldırısının başladığı 2002 yılından bu yana kanser hastalığının Türkiye’yi sardığını vurgulayan Atal, “Sağlık Bakanlığı’nın 2002-2016 arası resmi istatistiklerine göre erkeklerde prostat kanseri 3 kat, lenf kanseri 5 kat, troid kanseri 12 kat, akciğer kanseri 1,5 kat artmıştır. Aynı süreçte kadınlarda meme kanseri 1,5 kat, troid kanseri 6,5 kat, akciğer kanseri 2 kat artmıştır. Türkiye’nin suyunu, buğdayını, etini, sütünü zehirleyen özel sektör maden şirketleri Türkiye’yi felakete sürüklemenin karşılığında %1,5 devlet hakkı bırakmaktadırlar. Ayrıca dava dilekçemizde de belirttiğimiz üzere Anayasa’nın 168. Maddesine göre özel sektör için maden çıkarma ölçütlerinin yasayla belirlenmesi gerekmekte olup, Türkiye’de bu yapılmamıştır. MAPEG ruhsat parası toplamak için ‘madene hücum’ politikası uygulamaktaysa da, anayasa mad. 168 doğrultusunda yasa çıkarılmaksızın yapılan özel sektör madencilik faaliyetlerinden elde edilen ticari kazancı devletin madencilerden geri isteme hakkı vardır” şeklinde konuştu.

 “CAHİL MAPEG YÖNETİCİLERİ GÖREVDEN ALINMALIDIR”

Atal, Cumhurbaşkanına seslenip MAPEG yöneticilerinin görevden alınmasını isteyerek, şunları aktardı:

“İklim krizi ve salgın hastalıklar çağında cahil MAPEG yöneticilerine uyarak madene hücum eden, iklim krizi sürecinde Türkiye’nin taşını toprağını zehirleyen madencilere ise söyleyeceğimiz şey şudur ki; hakkın yarattığı doğal dengeyi bozarak, kendi ‘ellerinizle kazandıklarınız yüzünden’ çocuklarınızı kansere, salgınlara, açlığa, kıtlığa, iklim afetlerine mahkum ediyor, gelecek nesillerinizin yaşam hakkını yok ediyorsunuz.

Açlık-kıtlık sürecine girmek üzere olduğumuz, maden ve termikler nedeniyle kanser hastalığının patlama yaptığı iklim krizi, salgın hastalıklar, iklim afetleri çağında; iklim krizin, klimatolojiyi, gezegenin iklim krizi nedeniyle içine girdiği istikrarsızlaşma sürecini bilmeyen algılayamayan cahil MAPEG yöneticilerinin Cumhurbaşkanınca görevden alınmasını talep ediyoruz. Anayasanın 56. maddesine göre devlet yurttaşlarına sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını sağlamak zorunda olup, ayrıca anayasanın 104. maddesine göre cahil MAPEG yöneticilerinin eylemleriyle tehlikeye düşen milli güvenliğimizi koruma yetkisi ve görevi de Cumhurbaşkanındadır.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak