PİRHA- HDP Milletvekili Zeynel Özen, böbrek nakli bekleyen diyaliz hastalarına ilişkin Meclis’e araştırma önergesi vererek, “Türkiye, böbrek nakilleri konusunda Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Gerekli toplumsal farkındalığın ve hassasiyetin sağlanması için yapılması gerekenlerin araştırılması elzemdir” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, böbrek nakli bekleyen diyaliz hastalarına ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi.
Özen, Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde ülke genelinde diyaliz hastalarının sayısının 70 bine ulaştığını belirterek ve Türkiye’nin böbrek nakilleri konusunda Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldığını ifade etti.
İstatistiki verilerin de yer aldığı önergede Özen, Meclis’te konuya ilişkin Araştırma Komisyonu kurulmasını da istedi.
“TÜRKİYE, BÖBREK NAKİLLERİ KONUSUNDA AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA SON SIRADA”
Özen, Meclis’e sunduğu önergede şu ifadelere yer verdi:
“Böbrek nakli bekleyen diyaliz hastalarının hayati önemdeki donör bağışı eksikliğinden kaynaklı yaşadıkları sorunlara dair gerekli toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın sağlanması için yapılması gerekenlerin araştırılması amacıyla Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.
GEREKÇE
Türk Böbrek Vakfı (TBV) verilerine göre Türkiye genelinde diyaliz hastalarının sayısı 70.000’e yaklaşmıştır. Buna göre diğer organlar için nakil bekleyen hasta sayısı, böbrek nakli bekleyenlerin %10’u oranında gerçekleşmektedir. Türkiye, böbrek nakilleri konusunda Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Ülkemizde diyaliz hastası sayısı her yıl ortalama %12 düzeyinde artış göstermekteyken, böbrek nakli yapılan hasta sayısı 2500 civarında kalmaktadır.
Ülkelere göre organ bağışlayıcısı olan donör ortalamalarının milyon nüfus başına yüzdelik oranları şu şekildedir;
İspanya %34,6
İtalya %21,1
Fransa %20,9
ABD %20,0
Almanya %13,8
İngiltere %12,3
Yunanistan %6,2
Türkiye %2,2
“HER YIL BİNLERCE BÖBREK HASTASI HAYATINI KAYBETMEKTEDİR”
18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan ve sistemik bir hastalığı olmayan herkes organ bağışında bulunabilmektedir. Devlet hastaneleri, sağlık müdürlükleri, organ nakli yapan merkezler, konu ile ilgili çalışma yürüten derneklerin tümü organ bağışı kabul edebilmektedirler. Fakat bu anlamda yeterli duyarlılık sağlanamadığı için her yıl binlerce böbrek hastası hayatını kaybetmektedir.
Bu anlamda ülkemizde devletin halkı organ bağışı konusunda yeterince bilinçlendirmemesi ve teşvik edici çalışmalarda bulunmaması da donör bağışındaki sıkıntıların en önemli nedenlerinden birisidir. Böbrek nakli bekleyen hastaların donör bağışı eksikliğinden kaynaklı yaşamsal sorunlarına dair gerekli toplumsal farkındalığın ve hassasiyetin sağlanması için yapılması gerekenlerin araştırılması elzemdir.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.