PİRHA- 2021 bütçesine dair açıklama yapan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, bütçe teklifinin silaha, çatışmaya, savaşa ayrıldığını söyledi. Bozgeyik, “Savunma ve güvenliğin daha fazla silahlanmaktan değil, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesinden, adaletin tesisinden geçtiği gerçeğinden hareketle ülke kaynaklarının barış ve demokrasi için kullanılmasını talep ediyoruz” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri başlatılıyor. KESK de, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine yönelik değerlendirme ve taleplerini düzenledikleri basın toplantısında açıkladı. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL SEN) Genel Merkez binasında gerçekleşen toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, milyonlarca insanın açlığa ve sefalete sürüklendiğini belirterek, zor bir kışın Türkiye’yi beklediğini ifade etti.
“2022 BÜTÇESİ DE TOPLUMSAL CİNSİYET KÖRÜ, EŞİTSİZLİKLERİ ARTIRAN BİR BÜTÇEDİR”
Enflasyonun giderek arttığına dikkat çeken Bozgeyik, şunları söyledi:
“Diğer taraftan bilindiği üzere pandemi sürecinde en fazla yoksullaşan, istihdamdan koparılan işsiz kalan, daha fazla ücretsiz ev içi emek ve bakım emeği harcamak zorunda bırakılan yine kadınlar olmuştur. Dolayısıyla, tüm kadınların eğitim ve gelir getirici istihdam imkanlarının arttırılarak yoksulluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik politikalara yer veren, kadın emeği üzerindeki çifte sömürüyü ortadan kaldırılmaya dönük önemlerle ekonomik anlamda güçlendirilmelerini hedefleyen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemeye olan ihtiyaç çok daha yakıcı hale gelmiştir. Ancak ne yazık ki daha önceki bütçeler gibi 2022 bütçesi de toplumsal cinsiyet körü, eşitsizlikleri artıran bir bütçedir. Bütçede kadının ne adı ne de yeri vardır. Kadınların ekonomik kaynaklara, kamusal hizmetlere, eğitime, sağlığa ve sosyal koruma haklarına eşitsiz erişimi bir kez daha göz ardı edilmektedir.”
“SAVUNMA VE GÜVENLİĞE AYRILAN BÜTÇE YÜZDE 30 ARTIYOR”
Bozgeyik, Meclis’in emekten, halktan ve barıştan yana bir bütçe hazırlanması gerektiğinin altını çizerek, şunları dile getirdi:
“Bütçede aslan payının bir diğer ortağı ise savunma ve güvenlik harcamaları adı altında silaha, çatışmaya, savaşa ayrılan kaynaklardır. Savunma ve güvenlik harcamaları ülkede yaşanan ekonomik ve siyasi krizin derinleşmesine, iç ve dış politikada izlenen gerginlik stratejisine, Suriye’den, Libya’ya, Afrika’ya uzanan emperyal arayışlara paralel olarak gittikçe artmaya devam etmektedir. Savunma ve güvenlik harcamalarının son dört yıl içinde iki kattan fazla artarak 2021 itibari ile 140 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nde Savunma ve Güvenliğe ayrılan bütçe yüzde 30 artarak, 181 Milyar TL olarak belirlenmiştir.”
“ÜLKE KAYNAKLARI BARIŞ VE DEMOKRASİ İÇİN KULLANILSIN”
Bozgeyik, bütçe taleplerini şu şekilde aktardı:
-Bütçe hakkımız önündeki engellerin kaldırılmasını,
-Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini,
-Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,
-Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini,
-Yıllardır “satış sözleşmeleri” ile oluşan mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesini,
-Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, söz konusu maddelerden alınan KDV’nin sıfırlanmasını,
-Savunma ve güvenliğin daha fazla silahlanmaktan değil, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesinden, adaletin tesisinden geçtiği gerçeğinden hareketle ülke kaynaklarının barış ve demokrasi için kullanılmasını talep ediyoruz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.