PİRHA- Mersin’de yaşayan Abdal Aleviler, muhabbet cemi yürüttü. Kadın ve çocukların yoğunlukta olduğu cemde aşk-ı muhabbet edilip, semah dönüldü.
Yüzyıllar boyunca Anadolu coğrafyasına değer katan Abdallar, ezilmişliğe, yok saymaya, haksızlığa karşı direnişin adı olarak tarih sayfalarından yerini alırken, günümüzde, zayıf, ezilmiş, şehrin yok sayılanı, ev verilmeyeni ve daha birçok hak etmedikleri tanımlamayla karşı karşıya kalıyorlar.
Hazar Denizi’nden Balkanlara kadar göçebe yaşam süren Abdallar, şehirleşme ile birlikte kentlerin çeperinde yer edinmenin uğraşı içine girdiler.
Mersin’de yaşayan Abdal Aleviler asimile olmamak adına perşembe akşamları bir araya gelip cem oluyorlar. Rehber Feridun Zank’ın yürüttüğü, Aşık Beçare’nin zakirliğini yaptığı (Tamer Açıkalın) cem erkanında Alevilik hakkında bilgiler verilirken, Abdalların günlük yaşamdaki sorunları da konuşuldu.
Kadın ve çocukların yoğunlukta olduğu cem erkanı lokmaların pay edilmesi ve semaha pervaz olunmasıyla tamamlandı.
ABDALLAR KİMDİR?
Asıl uğraş alanları ve geçim kaynakları müzisyenlik olan Abdallar bugün Orta Anadolu coğrafyasında, ağırlıklı Kırşehir olmak üzere, Kırıkkale, Keskin, Ankara, Yozgat, Antalya gibi illerde yaşıyorlar. Günümüzde geleneksel düğünlerin azalması nedeniyle iş alanlarının daralmasıyla farklı arayışlara girmiş olan Abdallar, çocuklarını, kaportacılık, taşçılık gibi meslek alanlarına yönlendirmişler. Orta Anadolu müzik zenginliğine katkıları küçümsenmeyecek olan Abdallar; Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi birçok sanatçıyı aralarından yetiştirmişler. İç Anadolu’da ciddi bir nüfusa sahip Abdallar, bugün unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel grup olmalarının yanı sıra, yer yer itilip kakılan, potansiyel suçlu olarak gösterilerek, dışlanmaya çalışılan bir toplumsal grup olma özellikleriyle de dikkat çekmektedirler.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.