PİRHA-mRNA teknolojisi kullanarak koronavirüs aşısı geliştiren BioNTech’in kurucularından Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Yunanistan basınına konuştu.Uğur Şahin, “Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak” dedi.
Yunanistan’ın saygın gazetelerinden Kathimerini, geçen hafta Yunanistan’da bulunan ve “İmparatoriçe Theophano” ödülünü kazanan BioNTech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in açıklamalarını manşet yaptı.
Ödül töreninden sonra Alexis Papachelas’ın sorularını yanıtlayan bilim insanları gelecek ile ilgili umutlu olduklarını söyledi.
Uğur Şahin, “Şu an dominant mutasyon Delta varyantı. Laboratuvar deneylerinde gördüğümüz gibi geliştirdiğimiz aşı bunu da nötralize ediyor. Antikorun zamanla azaldığını ve üçüncü bir doz aşının antikor seviyesini yükselteceğini hatırlatmak önemli. Böylelikle Delta varyantına karşı tam koruma sağlanabilir. Bunun ne kadar süre devam edeceğini göreceğiz. İlk dozdan sonra antikor seviyeleri çok yüksek ve biz de bunun etkisinin gelecek bahara kadar devam etmesini umuyoruz. Daha sonra antikor seviyelerine bakmalı ve yeni varyant geliyor mu onu takip etmeliyiz. Şu an, aşı olanların güvende olduğunu söyleyebiliriz” açıklamasını yaptı.
“ÜÇÜNCÜ DOZ HASTALIĞI DURDURUYOR”
Uğur Şahin, üçüncü doz aşı olmanın önemli olduğunu dile getirirken, “Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak. Ayrıca enfeksiyondan korunmanın pandemiyi kontrol altına almadan çok kullanışlı olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.
Özlem Türeci de, “Bu mRNA teknolojisi hücrenin yapısını değiştirmiyor. Enjekte edildikten sonra işini yapıyor ve bağışıklık tepkisi yaratıyor. Yani vücutta hiçbir şey değişmiyor. Klinik testlerimizde 40.000’den fazla insan aşılandı ve ayrıca dünyada da yüz milyonlarca insan aşılandı ve güvenlik verileri bize bunun güvenli olduğunu gösteriyor” dedi.
COVID-19 SALGINI NE ZAMAN BİTECEK?
Öte yandan corona virüsünün ne zaman biteceğine dair bir soruya ise Özlem Türeci, “Bir süre daha virüs ile yaşayacağız. Bu bizim yeni normalimiz olacak ve buna alışacağız ve virüsün korkutucu kısmı ortadan kalkacak. Bir süre sonra grip gibi olacak ve aşı olunacak, daha uzun süre koruma sağlanacak. Fakat bu Dünya’nın karşılaştığı en son ölümcül pandemi olmayacak. Dolayısıyla hazır olmalıyız” yanıtını verdi.
KANSER TEDAVİSİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Türeci ve Şahin kanser tedavisi için çalışmalarını sürdürüyor. Anti-kanser aşılarının temel amacı, zaten var olan tümöre karşı bir bağışıklık tepkisini tetiklemek ve gelişimini engellemek değil. Her aşı, biyopsi ile çıkarılan tümörün bir kısmının genetik analizi ile tespit edilen spesifik mutasyonları hedefler. Algoritmalar daha sonra hangi proteinlerin en güçlü bağışıklık tepkisini tetikleyeceğini tahmin eder. Bunlar bir mRNA molekülünde kodlanmıştır ve aşı hazırdır. Bir hasta aşılandığında, mRNA aşı bilgisi hücrelerden, bağışıklık sistemini yabancı tümör mutasyonlarını yabancı istilacılar olarak “görmek” ve onları yok etmek için “eğitecek” proteinler yapmalarını istemektedir. Geleneksel kanser aşıları, kanserli tümörlerden ziyade kansere neden olan virüsleri hedef alır.
Uğur Şahin ise, mRNA teknolojisi kullanılarak geliştirilecek kanser aşıları ile ilgili de umut verici konuştu. Elbette umduğumuz kadar etkili olduklarını kanıtlamaları halinde, birkaç yıl içinde uzmanların envanterlerini donatması bekleniyor.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.