PİRHA-İstanbul PSKAD Kadıköy Şubesi, pandemiyle birlikte ara verdiği kurslara devam edeceğini duyurdu. Şube Başkanı İbrahim Karakaya, “Cemevlerimizde sadece inanca yönelik belirli şeyler yapılıyor. Bunun dışında inancın, felsefi ve kültürel boyutunu da anlatan bir pozisyona getirmemiz gerekiyor. “Gençlerimiz gelmiyor” diye hep şikayet ediyorduk. Uzaklaşmamaları için onlara yönelik bir çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.
İstanbul Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kadıköy Şubesi ve Cemevi, pandemi sürecinde ara verdikleri kurslara devam edeceğini duyurdu. Semah öğrenmenin yanısıra bağlama, gitar, matematik ve İngilizce kursları için kayıtların açıldığı belirtildi.
PSAKD Kadıköy Şubesi Başkanı İbrahim Karakaya, kurslara ilişkin PİRHA‘ya açıklamalarda bulundu.
“CEMEVİ BÜNYESİNDEKİ KURSLARA İLGİ OLDUKÇA FAZLAYDI”
Pandemi dolayısıyla kurslara ara verildiğini kaydeden Karakaya, “Pir Sultan Abdal Kadıköy Şubemiz eski bir şubedir. Çok faal olan bir şubeydi. Daha önce de bağlama, semah, tiyatro, semah, matematik, İngilizce kursları veriliyordu. Şimdi tekrar faaliyete geçiriyoruz. Bağlama kursunda cüzi bir ücret alınıyor. Diğerleri ücretsiz. Tiyatro kursu da gündemimizde. Yapmayı planlıyoruz. Kurslara ilgi oldukça fazlaydı” dedi.
“GÜNCEL SİYASETİ YAPMAKTAN ÇOK ÇEKİNİYORUZ”
Karakaya, pandemiden kaynaklı birtakım sıkıntıların yaşandığını söyledi. “Cemevleri hizmet noktasında cenaze erkanları ve hayır yemeklerinde aksama olmuyor” diyen Karakaya, şöyle konuştu:
“İnsan sirkülasyonunun oldukça fazla olduğu hizmetler. Pandemide normalleşmeye bağlı olarak daha iyi işler yapmayı düşünüyoruz. Her hafta paneller, söyleşiler, dinletiler gibi etkinlikler düşünüyoruz. Alevi örgütlenmesinin de yaşadığı bir sorun var. Cemevlerimizde sadece inanca yönelik belirli şeyler yapılıyor. Cem erkanları, cemevi hizmetleri gibi. Cemevlerimizi biraz bunun dışında inancın, felsefi ve kültürel boyutunu da anlatan bir pozisyona getirmemiz gerekiyor. “Gençlerimiz gelmiyor” diye hep şikayet ediyorduk. Uzaklaşmamaları için onlara yönelik bir çalışma yapmamız gerekiyor.
Alevi örgütlenmemizin bir diğer önemli sorunu da şu. Güncel siyaseti yapmaktan çok çekiniyoruz. Ama yaşamın kendisi siyasettir. Yaşadığınız ülkedeki, ildeki, ilçedeki sorunlara müdahil olmak, bunlara dair söz söylemek zorundasınız. Mesela muhabbet ceminde bunun sohbetini yapmak gerekiyor. Sadece on iki hizmeti yürütmek Aleviliği temsil etmez. Aleviliğin en önemli noktalarından biri muhabbet cemidir. Burada da sorunlar tartışılır. Bilgi alışverişi yapılır.”
“İNANCIMIZDA KADININ YERİNİ, CAN OLMA DURUMUNU ANLATAMIYORUZ”
Çevre ve kadın sorunlarına gereken önemin gösterilmediğini vurgulayan Karakaya, önümüzdeki süreçte bu konulara ilişkin çalışmalar yürüteceklerini söyledi. Karakaya bu konuda da şunları kaydetti:
“Alevilik zaten çevreyi tanrılaştıran bir inançtır. Ama çevre ile ilgili bir sözümüz yok. Sadece “Ziyaretimize dokunma” diyoruz. Günümüzde dünya çapında ekoloji tartışmaları öne çıkıyor. Doğayla barışık yaşayan inanç olarak derin ekoloji konusunda çok fazla bilgilendirmiyoruz. Bir diğer konu ise kadın cinayetleri. İnancımızda kadının yerini, kadın-erkek eşitliğini, can olma durumunu anlatamıyoruz. Özümüze döndüğümüzde eşitsizliğin olmayacağını anlatamıyoruz. Alevi örgütlenmesinde kadın sayısı çok az. Önümüzdeki dönemde bu konulara özen göstermeye çalışacağız.”
Barış KOP / İSTANBUL
Yoruma kapalı.