Alevi Haber Ajansi

Mersin Eğitim Sen Başkanı Sümbül: Mersin’de 111 sınıf kapandı-VİDEO

PİRHA-Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, okullarda gerekli önlemlerin alınmadığından kaynaklı salgın vakalarının arttığını ve 111 sınıfın Mersin’de kapandığını belirtti. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Sümbül, iktidara seslenerek, öğrencileri kriminalize etmek yerine boş ve atıl durumdaki kamu kurumlarının tadilattan geçirilip öğrencilere tahsis edilmesini istedi.

Yüz yüze eğitimin başladığı günden bu yana koronavirüs salgınından kaynaklı okullarda vaka sayıları yükseliyor. Yardımcı hizmetli sayısının azlığı, sınıf mevcut sayısının yüksek olması, ikili öğretimlerin devam ettiği okul önlerindeki yığılmalar gibi konularda sorunlar devam ederken, yetkililer maske ve dezenfektan sağlandığını ve hiçbir ‘sorunun’ olmadığını savunuyor.

Türkiye’de 6 Eylül’de başlayan yüz yüze eğitim, koronavirüs vaka sayısında da artışı beraberinde getirdi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkezi’nin ülke genelinde son bir hafta içinde ulaşan vaka sayılarına göre, okullarda temaslı ve pozitif öğretmen sayısı 522, temaslı ve pozitif öğrenci sayısı 5305, temaslı ve pozitif personel sayısı 15 olmuştur. Kapanan sınıf sayısı 1736’dir.

Eğitim Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, okullarda yaşanan vaka sayılarına ve alınmayan tedbirlere ilişkin PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

MEB’in 1,5 yıldır devam eden salgın sürecinde yüz yüze eğitime yeterince hazırlık yapmadığını, bunun nedeninin de strateji geliştirme, planlama yapma ve karar alma süreçlerinde yaşanan sistemsel kriz olduğunu belirtti.

“OKULLARDAKİ VAKA SAYILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Okullar eğitime başlamadan önce salgına karşı alınacak tedbirler konusunda hem il düzeyinde hem de genel merkez düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını ve önerilerini sunduklarını ifade eden Sümbül, ancak alınmayan tedbirler sonucu okullardaki vaka sayılarının her geçen gün arttığını söyledi.

Sümbül, bakanlığın algı yönetimi yaparak sorun yokmuş, her şey yolunda gidiyormuş imajı vermek istediğini söyleyerek, sahada tam tersi bir süreci yaşandığını ve uyarılar dikkate alınmadığı takdirde de devam edeceğini dile getirdi.

Pandemi döneminde vaka sayılarını kamuoyuyla paylaşan Eğitim Sen’in, haftalık verileri ulaşabildikleri illerden alarak kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Sümbül, “Mersin’de ise geçen hafta 16 öğretmen, 48 öğrenci ve 35 sınıfın kapanması şeklindeyken, bu hafta bunlara 76 sınıfın kapanması, 26 öğrenciyi, 10 öğretmeni ve 1 hizmetli eklenmiş oldu” dedi.

“DERSLER 30 DAKİKA OLMALI”

Milli Eğitim’in hazırlık düzeyi sadece maske ve dezenfektan şeklinde kalmaması gerektiğinin altını çizen Sümbül, sınıfların havalandırılması ve teneffüs saatlerinin uzatılması gerektiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ders saatlerinin 30 dakikaya indirilmesi için adımlar atıldı. Valilikler karar alırken, MEB’in müdahalesiyle karşılaştılar ve kararlarını geri çektiler. Bu bilimsel değil. Mutlaka derslerin 30 dakika olmalı. Sınıflardaki havalandırmalar da sıkıntılı, yönetmeliklere uygun değiller. Sınıfların havalandırılması maske ve dezenfektandan çok daha büyük önem taşıyor. Bu konuda da MEB’in bir hazırlığı yok.”

İŞ-KUR üzerinden personel alımının yapıldığını aktaran Sümbül, “Bu çalışma hem geç kalınmış bir durum hem de alınan personelin yetersizliği söz konusu. Aynı zamanda alınanların bir kısmı daha önce eğitim sistemi içinde yer alırken bir kısmı ise yeni dahil olacak. Bu tablo da kadro ihtiyacının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

“ATAMALAR ÖĞRETMEN AÇIĞINI KAPATMAYA YETMİYOR”

Sümbül, ihraç edilen sağlık ve eğitim emekçilerinin bir an önce göreve iadesinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “6 yıl geçmesine karşın hala göreve iade olmayan arkadaşlarımız var. Bunun yanında ataması yapılmayan öğretmenlerimiz var. Öğretmen aşığı resmi rakamlara yansımasına rağmen MEB 20 bin ardından da 15 atama yapma kararı aldı. Bu rakamlar öğretmen açığını kapatmaya yetmiyor” ifadelerini kullandı.

MEB’e yeterli bütçenin ayrılmadığına işaret eden Sümbül, MEB’in yerine Diyanet İşleri Başkanlığı’na bütçe ayrıldığını söyleyerek, ülke genelinde barınma sorunu yaşayan öğrencilerin durumuna dikkat çekti.

“ATIL DURUMDA OLAN KAMU BİNALARI YURDA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Sümbül, iktidarın öğrencilerin taleplerini görmezden gelip kriminalize etmeye çalıştığını belirterek, barınma sorununun çözümüne dair de şu önerilerde bulundu:

“Mersin Devlet Hastanesi ve Mersin Üniversite Hastanesi’nin boşaltılmış binaları atıl durumda. Bu binalar gerekli düzenlemeler yapılarak öğrenci yurtlarına dönüştürülebilir. Tüm Türkiye genelinde de benzer örnekler vardır. Devlet, sosyal devlet olma gereğini yerine getirmelidir.”

Diren KESER/MERSİN

 

 

 

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak