Alevi Haber Ajansi

Mesut Özcan: Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi Dersim’e çok büyük katkı sağlayacaktır-VİDEO

PİRHA-Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi’nin açılışı 30 Temmuz’da Dersim’de yapılmıştı. Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan, Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi hakkında merak edilenlere dair PİRHA’ya konuştu. Özcan, “Bu kütüphane sadece Dersim’de değil Türkiye’de örnek bir model. Burada olan birçok kitap bugün piyasada olmayan veya çok nadir bulunan kitaplar o yüzden Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi Dersim’e çok büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Dersim Belediyesi bünyesinde Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan’ın öncülük ettiği Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi’nin açılışı 30 Temmuz’da gerçekleşti.

Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan, Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi’nin Dersim’e nasıl katkısı olacağına ve ilerleyen yıllardaki çalışmalarına dair PİRHA’nın sorularını yanıtladı.

“HEM TÜRKİYE HEM DE DERSİM’İN TARİHİNİ KÜTÜPHANEMİZDE SERGİLİYORUZ”

PİRHA: Kütüphanenin ismi neden Vecihi Timuroğlu?

MESUT ÖZCAN: Vecihi Timuroğlu dergimiz Munzur’un da yazarlarından biriydi ve Ankara’da çok sık görüştüğümüz bir yazardı. Vecihi Timuroğlu ile yıllar önce tanıştığımızda onun kütüphanesini alıp Dersim’e taşımayı düşünmüştüm. Ama ne yazık ki sağlığında bunu başaramadık, 2014 yılında vefatından sonra eşi Ayşe Çakır Timuroğlu’ndan kütüphanesini aldık ve bizim Dersim’e kütüphaneyi oluşturma serüvenimiz böyle başladı. Vecihi Timuroğlu kütüphanesi ile birlikte Dersim’e başka kütüphaneleri de aldık. Örneğin; Profesör Cevat Geray, Doktor Ali Nejat Ölçer, Mimar Hasan Sökmen ve Hozatlı Akademisyen Doçent Doktor Abidin Emre’nin kütüphanelerini aldık. Tabi bu kütüphaneleri bir araya getirince şuan için kitap sayımız 30 bine yakın.

Kütüphanede Dersim 1937-1938 Katliamında öldürülen, sürgüne gönderilen kişilere ait fotoğraflar var. Yine Doktor Şiwan’ın (Sait Kırmızıtoprak) yazdığı mektuplar var. 1980 sonrası Kenan Güven döneminde Dersim’den toplanıp Kuran Kursuna gönderilen öğrencilere ilişkin belgeler var. Dolayısıyla hem Türkiye’nin özelde Dersim’in tarihinin belgelerini kütüphanemizde sergiliyoruz. Vecihi Timuroğlu kütüphanesinde hem bağışlayan kişilerin adıyla kütüphanelerimiz var, hem de bize bağışlanan mektuplar, belgeler ve fotoğraflarda kütüphane içerisinde bulunan sergi salonlarında cam sehpalarda kime aitse onun adıyla sergilenmektedir. Dolayısıyla aslında bu Türkiye’de belki bir ilk Kütüphane-müze çünkü bu bir kişiye ait kütüphane ve müze değil birçok kişiye ait belgeler, fotoğraflar, mektuplar bulunuyor. Dersim’e böyle bir kütüphane ve müze kurduğum için çok mutluyum.

“KÜTÜPHANE BİR BÜTÜN OLARAK DERSİM’E ÇOK ŞEY KATACAKTIR”

-Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi’nin Dersim’e katkısı nasıl olacak?

Bu kütüphane sadece Dersim’de değil Türkiye’de örnek bir model. Zaten burada doğru dürüst bir kütüphane yok, Munzur Üniversitesi’nin kütüphanesi var mı varsa da ne var içerisinde bilmiyorum. Kültür Müdürlüğü’ne bağlı kütüphane var ama içerisinde ne var bilmiyorum. Bizim kütüphanemizin özelliği; biz arşivleri özel kütüphaneye alarak buraya taşıdık. Kütüphanemizde olan birçok kitap bugün piyasada olmayan ve çok nadir bulunan kitaplar o yüzden şüphesiz Dersim’e çok büyük katkı sağlayacaktır. Kütüphanenin açılacağına dair medya bilgiler paylaşılınca Ankara’dan, İstanbul’dan ve başka yerlerden bizi arayarak bazı kitapları sordular varsa sizin kütüphanenizde çalışmak istiyorum diyenler oldu. Evet, çoğunlukla Dersim’e ait belgeler, kitaplar, mektuplar var ama bu kütüphane bir bütün olarak Dersim’e çok şey katacaktır diye düşünüyorum. Hem müzesiyle, hem kütüphanesiyle, hem de yerel olarak sergilediğimiz etnografik malzemesiyle Dersim’e çok şey katacaktır.

“SEYYAR KÜTÜPHANE OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

-İlerleyen yıllarda nasıl çalışmalarınız olacak?

Kütüphanemizde şuan bulunan kitap sayısı yaklaşık 30 bin ve yaklaşık iki binin üzerinde orijinal mektup, not, belge ve fotoğraf var. Yakın bir zamanda içerisinde bize bağışlanan veya benim aldığım başka yazar ve şairlere, siyasetçilere ait kütüphaneleri önümüzdeki aylarda buraya taşıyacağız. Gelecek için şunu söyleyebilirim, kütüphanenin henüz bir envanteri çıkarılmadı, envanteri çıkardığımız zaman dünyanın herhangi bir yerinden birisi bu kütüphaneye girdiği zaman bu kütüphanede ki kitapları görerek kullanabilecektir. Düşündüğüm başka bir şey ise burada bulunan bazı belgeleri, kitapları seyyar bir kütüphane oluşturarak Dersim merkez veya ilçelerdeki bazı okullarda sergilemek ve belki bunu biraz daha büyüterek Türkiye’nin farklı bölgelerinde belediyelerle iş birliği yaparak seyyar kütüphane, sergi açmak istiyorum. Dolayısıyla bugünün çocuklarında yarın için anılar oluşturmak istiyoruz. Bugün okula giden bir öğrenci Cemal Süreyya’yı, Ahmed Arif’i ya da Yılmaz Güney’i sadece isim olarak bilmemeli onun el yazısına görüp, dokunabilmeli ve geleceğe dair anılar biriktirmeli.

Cihan BERK/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak