PİRHA- Çekmeköy Deresi (Soğuk Su Deresi) Islah Çalışması Projesi kapsamında ev yıkılarak mağdur edilen Suna Duman ve diğer mağdurlar, İBB önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polisin engellemesi üzerine Saraçhane Parkı’na gitmek zorunda kalan yurttaşlar, AKP döneminde İSKİ tarafından yıkılan evlerini geri istediler. Dere ıslahının korsan ve kaçak yapıldığını belirten mağdurlar, Ekrem İmamoğlu’nun seslerini duymasını istediler.
İstanbul’da 5 mahalleden oluşan Çekmeköy’de Farabi Sokak Serindere’de ıslah çalışmasının mağdur ettiği insanların direnişi sürüyor.
Çekmeköy Deresi Islah Çalışması Projesi kapsamında Farabi Sokak’taki evi yıkılarak mağdur edilen Suna Duman ile diğer mağdurlar ve kendilerine destek veren çevreciler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak üzere bir araya geldi.
Ancak polis burada açıklama yapılmasına izin vermezken, mağdurlarla polis arasında tartışma yaşandı. Mağdurlar, kamusal alanda açıklama yapmalarının bir sakıncası olamayacağını belirtirken, polis izin vermemekte diretti.
Polisin engellemesi üzerine Saraçhane Parkı’na geçildi. Burada “İBB, İSKİ’nin eski suçuna ortak olma”, “Evimi neden yıktınız”, “İSKİ beton lobisi için çalışıyor, halkın su faturası zamlanıyor”, “Projesi olmayan dere nasıl yarılır, evlerimizi yıkan İSKİ projen nerede?” yazılı pankartlar açan Çekmeköy Farabi Sokak Mağdurları burada bir açıklama yaptılar.
SUNA DUMAN: EKREM BAŞKAN EVLERİMİZ NEDEN YIKILDI?
1129 gündür evini isteyen ve bir kulübede direnen Suna Duman, “Benim evi neden yıkıp 5 katlı bina diktiler. Adalet arıyorum” diyerek tepki gösterdi. Duman, “Neden dere bandında olmadığımız halde evlerimiz yıkıldı? Ekrem başkana soruyorum. 16 milyonun içinde ben yok muyum. Evimizi istiyoruz. Neden İSKİ’yi durdurmuyor. Burada bir rant hırsızlığı var. Bir kadın olarak sokaktayım. Yeter artık adalet istiyorum” dedi.
“HER ŞEY KAÇAK, HER ŞEY KORSAN”
Bir başka mağdur yurttaş ise Ekrem İmamoğlu’na seslenerek, “Ortada çok büyük bir adaletsizlik var. Koskoca İBB 6 yoksul gecekondu sahibinin sorununu çözemiyorsa istifa et. Tam iki sene sabrettik. Ekrem başkanın işi çoktur dedik., haberi yoktur dedik. ama haberinin olduğunu artık biz biliyoruz. Ama sen suç işleyenlere çanak tuttun. Suç işleyenler senden cesaret alarak korsan bir dere yapıyorlar. Üstüne bir de korsan peyzaj yapıyorlar. İSKİ bu dereyi hangi projeye göre evlerimizin dere bandında kaldığına karar verdi. Biz bu projeyi istiyoruz İSKİ vermiyor. İBB’ye dilekçe yazıyoruz cevap vermiyor. Üç senedir üç tane mahkeme bu projeleri istiyor ama proje yok. Her şey kaçak” diye konuştu.
“İSKİ DERELERİ BETONA BOĞUYOR”
Açıklamayı ise mağdurlar adına Doğa ve yaşam hakları savunucusu Şair-Akademisyen Abbas Karakaya okudu.
Karakaya, “Bir gün uyandığımızda elimizde doğal dere kalmamış olabilir. İSKİ dereleri betona boğuyor. Bu yanlıştır. İklim krizini, su krizini yaşadığımız bu günlerde su kaynaklarımızı yok ediyor. Buna dur dememiz lazım. Eğer beton lobisini durdurmazsak dereler, doğa, biz, siz kaybedeceksiniz. Hepimiz kaybedeceğiz. Sadece beton lobisi kazanacak.” dedi.
Suna Duman’ın evinin dereye uzaklığının 26,5 metre olduğunu belirten Karakaya, İSKİ ve İBB yetkililerinin gelmediğini, korsan bir ıslah ve peyzaj olduğuna dikkat çekti.
Karakaya, “Evlerin yıkılmasından iki yıl sonra Ağustos 2020’de dere ıslahının fiili kısmı başladı. İnşaat tabelası bile yoktu. Durumu yargıya taşıdık. Dere bitti. Ama hala İSKİ mahkemeye proje sunamadı. Ortada proje yok” ifadelerini kullandı.
Mağdurlar, “Bizi perişan ettiniz, bu işin arkasını bırakmayacağız” diye bağırdı.
NE OLDU?
İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından AKP döneminde dere ıslah çalışması başlatıldı. Çekmeköy’de Köy-içi deresi ıslah çalışması projesi kapsamında birçok aile mağdur edildi.
Çekmeköy Merkez Mahallesi’ne bağlı Farabi Sokak’taki evler, 2 Ağustos 2018 tarihinde su havzası alanı olduğu gerekçesiyle yıkılmıştı. Mahallede 30 yılı aşkın süredir yaşayan ancak belediye tarafından evleri yıkılan aileler, çadırlarda yaşamaya başlamıştı. Belediye görevlileri çadırları da zorla sökünce, aileler konteynerlere sığınmıştı.
Dere çalışmasıyla ilgili tabelada yapı çalışmalarıyla ilgili yer alan bilgiler şöyleydi:
“Çekmeköy Köy İçi Deresi Peyzajlı Dere Islahı ve Peyzaj Projelendirme İşi; İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İSKİ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj. En son aylar önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bir video paylaşarak derenin taştığını söyleyip, burada çalışmalara başlanacağını belirtti. Ancak dere 30 yıldır taşmamıştı. Doğal bir dere olan Soğuk Su deresi kokmayan ve bugüne kadar mahallelinin herhangi bir konuda şikayetçi olmadığı dere.
Çekmeköy’de doğal dere olan Soğuk Su deresinin (Köy içi) ıslah çalışmaları tepkilere neden oldu. Mağdurlar, 30 yıldır kadar taşmayan, kokmayan derenin ıslah edilme çalışmalarının kaçak olduğunu vurguluyor.
Evinin yıkılmasına karşı direnen Dersimli Suna Duman, 2 Ağustos 2018 yılından bu yana 6 metrekarelik barakada adalet nöbeti tutuyor.
Çekmeköylüler, “Durup dururken kendi halinde akan bir dereyi neden kuruttunuz?” diye soruyor.
PİRHA/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.