PİRHA-Yunanistan’da devam eden yangınlara ilişkin PİRHA’ya konuşan gazeteci Vedat Yeler, yangınlara müdahalede ülkeler arasındaki benzerlik ve farklılıkları anlattı. Yeler, “Yangınların çıkışının esas nedenin sıcaklar olduğu ve sıcaklık durumunun artması nedeniyle yangınların daha devam edeceği düşünülüyor. Hükümetin prestijini kurtarmaya dönük görüntü verdiği üzerine eleştiriler yapılmaktadır. Halk yetkililerle birlikte söndürme çalışmalarına katılıyor” dedi.
Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede orman yangınları devam ediyor. Günlerdir süren müdahalelere rağmen çoğu yerde çıkan yangınlar hala kontrol altına alınamadı.
Yunanistan’da yaşayan Gazeteci Vedat Yeler, yangınlara yapılan müdahalede benzerlikleri ve farklılıkları anlattı. Yeler, devam edilen yangınlarla ilgili Yunanistan hükümetinin süreci yönetmeme konusunda ciddi tepkiler aldığını belirterek, Yunanistan halkının yardımlaşma ve dayanışma göstererek bu felaketi atlatmaya çalıştığını aktardı.
“80’İN ÜZERİNDE YERDE YANGIN ÇIKTI”
Gazeteci Vedat Yeler, Yunanistan’da devam eden yangınlara ilişkin şu bilgileri verdi:
“Yunanistan’ın birçok bölgesinde başlayan orman yangınları gün geçtikçe daha fazla yayılmakta ve kontrolden çıkmaktadır. Geçen hafta şiddetlenmeye başlayan orman yangınları başkent Atina yakınlarında olan Magnisia ve Preveza bölgelerinde yüzlerce hektarlık orman ormanlık araziyi kül etti. Salı günü Başkent Atina’nın birçok bölgesinde çıkan yangın nedeniyle binlerce hektarlık alan tekrar kül oldu. Varipombi, Adames ve Thrakomakedones’teki yerleşim yerleri boşaltıldı. Ormanlık arazilerle beraber evler ve mülkler de yandı. Aktarılan bilgilere göre salı günü Yunanistan’da 80’in üzerindeki noktada yangın çıktı. Aynı zamanda Eğriboz Yarımadası, Messinia, Lakoniya ve Kos Adası’nda yangınlar çıktı. Rodos Adası’nda birkaç gün önce çıkan yangın salı günü tekrar alevlendi.”
Devam eden yangınlara devletin ne gibi müdahalelerde bulunduğu hakkında da konuşan Yeler, “Çıkan yangınları uçak, helikopter, itfaiye araçları ve itfaiye ekipleri ile kontrol altına almaya çalışan devletin ilk önceliği yangınların bulunduğu bölgelerde ‘kırmızı alarm vermek’ ve yerleşim yerlerini boşaltmak oldu. Tehlike arz edilen yerlerde çeşitli önlemlerin alınması için mesaj üzerinde bir bilgilendirilme yapılmaktadır” dedi.
“HALK YANGINLARIN SÖNDÜRÜLMESİNDE BİR GÜÇ OLMAYA ÇALIŞIYOR”
Yangınların çıkış sebebinin yaşanan iklim değişikliği ve aşırı sıcaklar olduğunun düşünüldüğünü ifade eden Yeler, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Yapılan resmi açıklamalarda yangınların temel nedenin artan sıcaklıklar olduğu yönünde ifade edilmektedir. Hatta Yunanistan’da son 30 yılın en yüksek sıcaklıkları olduğu ve olacağına dair bilgiler aktarılmaktadır. Bir diğer nokta ise bazı bölgelerde tam bir kesinlik ifade etmese de yanıcı maddelerden çıkan çeşitli yangınlar olduğu söylenmektedir. Ama esas nedenin sıcaklıklar olduğu ve sıcaklık durumunun artması nedeniyle yangınların daha devam edeceği yönünde bir durum vardır.
Halk, gönüllü itfaiye ekipleri olarak tabir edebileceğimiz gruplar biçiminde yangınların önlemesi için yürütülen çeşitli operasyonlara dahil olmaktadır. Burada Yunanistan halkı için travmaya dönüşen bir 2018 yangınına değinmek gerekiyor. Dünya basınında da yer edinen orman yangınları faciasında 102 kişi öldü. Atina’ya 45 km mesafede olan bu yangında insanlar uçurum kenarlarında birbirlerine sarılarak yanarak can verdi. Denizden kurtulmaya çalışan insanlar o anın tedirginliğiyle boğuldu… Bu nedenle halk yangınların söndürülmesinde bir güç olmaya ve aynı faciaların yaşanmaması için sürece dahil olmaya çalışmaktadır. Keza sosyal medya üzerinden çeşitli yardım çağrıları yapılmaktadır.”
“YUNANİSTAN HÜKÜMETİNE TEPKİLER VAR”
Yunanistan’da orman yangınlarının yaşandığı sürece dair eleştirilerin ya da önerilerin olduğundan da bahseden Yeler şunları kaydetti:
“Burada esas eleştirilen nokta Yunanistan hükümeti yani Yeni Demokrasi Partisi olmaktadır. Hem sosyal medya hem de muhalif partiler tarafından hükümetin tüm gücüyle sürece dahil olmadığı ve görüntü vermek üzerine süreci işlettiğine dair bir eleştiri yapılmaktadır. Hükümetin prestijini kurtarmaya dönük görüntü verdiği üzerine eleştiriler yapılmaktadır.
Ek olarak da bahsettiğimiz gibi 2018 yazında çıkan yangın sonuçları üzerine hala bu kadar alanın yanabilmesi ve büyük yerleşim yerlerini tehdit edebilmesi dikkat çekici bir noktadır. Burada can kaybının yaşanmaması üzerine görüntü veren hükümet yetkilileri yanan binlerce dönümlük ormanlık alanları, hayvanları, evleri göz ardı etmeye çalışmaktadır ve bu konuda eleştiriye tabi tutulmaktadır.”
TÜRKİYE’DE DURUM NASIL?
Türkiye’nin dört bir yanında ise yangınlar sürüyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün aktardığı bilgilere göre son 8 günde 34 ilde çıkan 174 orman yangınından 160’ı kontrol altına alındı, 14’ü ise devam ediyor. Muğla’da 7, Antalya’da 2, Denizli’de 2, Isparta’da 2, Aydın’da ise 1 bölge hala yanıyor. Yetkililer ve halk yangını kontrol altına almaya çalışıyor. 4 Ağustos günü, İstanbul Beykoz’da ormanlık alanda çıkan yangın ise İBB itfaiyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin hızlı müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.
Fırat Fıstık’ın yaptığı habere göre, Muğla Milas’ta ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerlerine kadar sıçrayan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Alevler; Fesleğen, Akçakaya, Gürçamlar ve Türkevleri mahallelerine sıçradı.
Manavgat yangını için ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in çağrısı ile olağanüstü toplandı. Böcek; “Manavgat yangın meydanıdır, siyasi bir meydan değildir. Siyaset üstü bir yaklaşımla son ateşi söndürene kadar mücadelemize devam edecek, kimsenin siyaset yapmasına razı olmayacağız” dedi.
TİP Milletvekili Sera Kadıgil de yangın alanına gitti. Kadıgil, havadan müdahalenin geciktiğini ve nedenini öğrenemediklerini anlattı.
Dersim’de de 30 Temmuz günü orman yangını çıktı. 5 gün süren yangına belediye ekipleri ve halk, müdahale etmeye gittiğinde ise Valilik emri ile askerler tarafından engellendi.
Helin YILMAZ/İSTANBUL
Yoruma kapalı.