PİRHA- Siirt’in Pervari ilçesinde kasasında 130 göçmenin olduğu kamyon yaylım ateşine tutuldu. 2 göçmen hayatını kaybetti, 12 göçmen yaralandı. PİRHA’ya konuşan HDP MYK üyesi ve Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüsü Veli Saçılık, kamyon şoförünün ifadesine avukatların ulaştığını, jandarma üniformalı kişilerin kamyona yaylım ateşi başlattığını söylediğini aktardı.
Siirt Pervari’de, Pakistan ve Afganistan vatandaşı 130 mülteciyi taşıyan bir kamyona “dur ihtarına uyulmaması ve karşı ateş açılması” iddiasıyla jandarmanın ateş açtığı belirtildi. Basına haberler “çatışma” olarak aktarıldı. Ancak bir çatışma olabilmesi için karşılıklı silahların ateşlenmesi gerekirdi.
Konuyla ilgili HDP MYK üyesi ve Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüsü Veli Saçılık, PİRHA‘ya konuştu. Saçılık’ın aktardıklarına göre avukatlar kamyon şoförünün ifadesine ulaştı. Şoför ifadesinde, gece 01.00 civarı yolda sivil giyimli iki kişi gördüklerini onlar tarafından önce durdurulup daha sonrasında geçmelerine izin verildiğini aktarıp yolun devamında da üniformalı insanlar gördüklerini ve jandarma üniformalı kişilerin kamyona yaylım ateşi başlattığını belirtti.
Saçılık, bu kişilerin korucu olduklarını belirterek, “Göçmenlerin kullandığı yol her vatandaşın da kullanabileceği bir köy yolu. O yola bakıp “tehlike” niteliği taşıyan bir yolculuk göremezler. Ayrıca yol düzensiz göçmenlerin güzergahlarından biri. Bölgede yaşayan bir korucu orada göçmenlerin geçtiğini bilir” dedi.
İfadeleri alınan korucuların söylemleri ise birbiriyle çelişkili. Koruculardan ilki kendilerine doğru ateş açıldığını iddia etti. Bir diğer korucu ise tek sefer kuru sıkı sesi duyduğunu söyledi.
Geriye kalan Afgan göçmenler, Pervari’nin köylerinin birindeki karakolda tutuluyor. Saçılık, göçmenlerin iade edilmesinden endişe ettiklerini söyledi. Saçılık, “Çünkü iade durumu gerçekleşirse olaydan şikayetçi olmaları ve davanın takipçisi olmaları engellenir” dedi.
ÇOK SAYIDA KADIN VE ÇOCUK ÖLÜMDEN KURTULDU
Saçılık, kamyon ateşe tutulduktan sonra çok sayıdaki kadın ve çocuğun hızla kendilerini aracın dışına atmasıyla ölenlerin sayısının yükselmediğini vurguladı.
MMC Ortadoğu Araştırma’sında, Afgan göçünün karışık doğasına rağmen çoğunluk şiddet (% 66) ve/veya ekonomik faktörler (% 64) nedeniyle Afganistan’dan ayrıldıkları belirtiliyor. Göç kararı alma sürecinde, özellikle zorla veya erken yaşta evlenmekten korkan kadınlar için ailevi nedenlerin etkili olduğu bildiriliyor. Ya kendi başlarına ya da diğer aile üyeleriyle birlikte kaçan kadın katılımcılar, genellikle kendilerinden büyük erkek aile üyeleri ve akrabaları tarafından uygulanan aile içi şiddet, cinsel istismar, sözlü ve fiziksel tehditler ve zorla evliliklere maruz kaldıkları kaydediliyor.
Helin YILMAZ/ PİRHA
Yoruma kapalı.