Alevi Haber Ajansi

‘Demokrasi ve Aleviler’ forumu, Alevilerin sesinin duyulmasına hizmet etti-VİDEO

PİRHA- İstanbul’da Garip Dede Dergahında 12 Haziranda ‘Demokrasi ve Aleviler’ başlıklı toplantıyı değerlendiren Topçu Baba Alevi Dergahı Kurucu Başkanı Mustafa Can, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz ve DAD Basın Sekreteri Bülent Felekoğlu, Alevilerin sesinin duyulması konusunda önemli bir çalışma olduğunu kaydettiler. 

İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Dergahında ‘Demokrasi ve Aleviler’ başlıklı toplantı ve forumu Aleviler cephesinden değerlendirildi.

Toplantı ve forumunun ardından PİRHA‘ya değerlendirmelerde bulunan Topçu Baba Alevi Dergahı Kurucu Başkanı Mustafa Can, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Basın Sekreteri Bülent Felekoğlu, forumdan olumlu tepkiler alındığını ifade ettiler ancak bazı kurumların yeterli duyarlılığı göstermemesini eleştirdiler.

“ALEVİLER BU ÜLKENİN AYDINLIK YÜZÜ”

Türkiye’nin ciddi bir demokrasi sorunu olduğunu belirten Topçu Baba Alevi Dergahı Kurucu Başkanı Mustafa Can, “Türkiye yangın yerine dönmüş durumda Türkiye’nin dört bir yanında çığlıklar yükseliyor. Ülkenin üzerine çöreklenen bu kara bulutları dağıtacak olan yapının en önemli ayaklarından bir tanesi Aleviler. Çünkü Aleviler bu ülkenin aydınlık yüzü” dedi.

Can, şu anda ülkede bir korku ikliminin egemen olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“Korku bulaşıcıdır ama cesaret de bulaşıcıdır. Bizim biraz birbirimize dokunmaya, temas etmeye ihtiyacımız var. Çünkü korku iklimi herkesi bir biçimiyle bulundukları noktada mıhladı. Ama buna karşın ülkenin dört bir yanında haykırışlar, sesler var. Bunları merkezileştirmek, bunları ortaklaştırmak gerekiyor. Bu noktada Aleviler, bugüne kadar getirdikleri inançlarıyla, birikimleriyle, deneyimleriyle ve mücadele birikimleriyle bu sürecin motor gücü olabilirler.”

“DEMOKRASİ VE ALEVİLER FORUMU, ALEVİLERİN SESİNİN DUYULMASINA HİZMET ETMİŞTİR”

Demokrasi ve Aleviler forumunun Alevilerin birliği açısından önemli bir çalışma olduğuna dikkat çeken Can, “Demokrasi Konferansı Türkiye’deki bütün bu dağınıklığı ortadan kaldırmak için verilen bir işaret fişeğidir. Dolayısıyla bu işaret fişeğinin önemli dinamiklerinden bir tanesi Aleviler olacaktır. ‘Demokrasi ve Aleviler’ forumu, Alevilerin birliğine hizmet etmiş midir diye bakıldığında ise en azından Alevilerin sesinin duyulmasına hizmet etmiştir, diyebiliriz. “Alevi örgütleri bütünlüklü olarak bu konferansta var mıydı?” diye bakacak olursak da, yanıtı bir soru işaretidir. Önümüzdeki süreçte insanların öne çıktıkları ve birbirlerine dokundukları müddetçe bir sürü insanın sürece dahil olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“DEMOKRASİ VE ALEVİLER FORUMU, ASIL AMACINA ULAŞTI”

Forumun amacına ve sonuçlarına ilişkin konuşan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz ise Demokrasi Konferansı Alevi bileşenleri olarak 12 Haziran’da Garip Dede Dergahında yapılan ‘Demokrasi ve Aleviler’ forumunun asıl amacına ulaştığını söyledi.

Mevcut olan anti demokratik uygulamaların arttığı bir dönemde Alevilerin de bu konuda rahatsızlığını dile getirmesi ve nasıl bir demokrasi istediğine yönelik olan tartışma amacımız aslında hedefine ulaştı” şeklinde konuşan Deniz, konuya ilişkin görüşlerini dile getirirken şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’den ve Avrupa’dan bir çok Alevi kurum yöneticisi ve bireysel olarak katılan canlarımız bu tartışmayı yaptılar ve bir sonuç bildirgesi çıkardılar. Bizim bu forumu yapmadaki asıl nedenimiz, 24 Haziranda yapılacak olan Demokrasi Konferansı ve sonrasında yerellerde uygulanacak olan konferans çalışmalarına Alevi kurumlarını da dahil edebilmek, demokrasi güçleriyle ortak hareket edebilme, ortak mücadeleyi geliştirme ve yaşam kültürünün alt yapısını yapmaktı.”

“BU KONUDA DUYARLI DAVRANMAYAN KURUMLARIMIZ OLDU”

Deniz, foruma daha çok kurumun ve daha çok yerelin dahil olması beklentisinde olduklarını paylaşarak şunları kaydetti:

“Şu anki çalışmalar fena değil. Dileğimiz daha çok kurumun ve daha çok yerelin buraya dahil olmasıydı. Ama maalesef ki bu konuda çok duyarlı davranmayan kurumlarımız oldu. Özellikle merkezi yapılanması ve çoklu şubesi olan kurumlarımız, sanki ülkede çok güzel bir demokrasi var ve Aleviler hiç anti demokratik uygulamalara maruz kalmıyormuş gibi bir tavırla uzaktan izlemeyi tercih ettiler.

Sürecin şunu getireceğini düşünüyorum. Yaşanan baskılar ve sindirme politikaları devam ettiği sürece, ilerde bu kurumlarımız da konuya müdahil olmak zorunda kalacaklardır. Ama genel çerçeveden baktığımızda, Alevi hareketinde en azından bunu tartıştırmak bile değerliydi. Çünkü Alevi hareketi son süreçte, özellikle pandemi sürecinde durgunluk ve pasifize durumdaydı. Tümünü harekete geçirmek iyi olurdu ama kısmi olarak da bir karşılık bulur diye düşünüyorum.”

“ALEVİLER OLARAK KENDİ İÇ SORUNLARIMIZA VURGU YAPTIK”

Demokrasi Konferansı’nın Türkiye’deki çok yönlü hak arama örgütlerini, Türkiye’nin farklı dinamiklerini bir araya getirme hedefinde, birlikte söz kurma ve demokratik ısrardaki çalışma kültürünü geliştirmek fikirlenmesiyle açığa çıktığını ifade eden  DAD Basın Sekreteri Bülent Felekoğlu, “Rıza Türmen’in de bu yöndeki bir ön önerisiyle demokrasi birliği içerisinde bir manaya kavuştu” dedi.

Felekoğlu, forumdan önemli tepkiler alındığını belirterek şunları söyledi:

“Son iki yıldır Aleviler içerisinde bir durağanlık hakimdi. Bir çok Alevi düşünür, kanaat önderi söz kurma alanı ile alakalı bir eksiklik yaşıyordu. Bunun öncesinde bir birlik süreci vardı. Birlik süreci içerisinde bazı durumlar olgunlaştı. Fakat son iki yılda bu durumlar birbirinden uzaklaştı. ‘Demokrasi ve Aleviler’ forumumuzda, Aleviler olarak aslında daha çok kendi iç sorunlarımıza vurgu yaptık. Katılımcıların çoğunda kendimize bakmamız gerektiği, kendimizdeki eksikliği görmemiz gerektiği ve bu yönüyle, forumun buradan da söz kurması gerektiği yaklaşımı vardı.”

“DEMOKRASİ VE ALEVİLER FORUMU, DERLİ TOPLU BİR FORUM OLDU”

“Biz genel boyutta Alevilerin işçilerle, ekolojistlerle ve diğer hak örgütleriyle ve yapılarla olan ilişkisi içerisinde kendi sözünü taşımak istedik. Sonrasında çok olumlu tepkiler aldık” ifadeleriyle konuşan Felekoğlu, şunları kaydetti:

“Bu süreçte emeği geçen her arkadaş önemli roller üstlendiler ve gerçekten derli toplu bir forum oldu. Bütün katılımcıların ortak yorumu derli toplu olmasındaki uyumluluk ilişkisiydi. Katılan her konuşmacı ve fikir bildiren her can, bunu büyük bir olgunlukla ifade etti.

Aleviler Türkiye’deki tüm demokratik arayışlar, tüm hak arayışlarıyla iş birliği yapmak, bunları güçlendirmek için ellerinden gelen dayanışmayı göstermek durumunda. Biz Demokrasi Konferansına fikirlerimizi taşırken, Alevilerin de yaklaşımının güçlü anlaşılması için elimizden geleni yapacağız. Biz Alevilerin süreç içerisinde demokrasiyi içselleştirmek ve kendi iç demokrasimizi, kadının, gençliğin temsiliyeti konusunda bir yoğunlaşmaya ihtiyacımız olduğu açıktır.”

Diren SATI/İSTANBUL

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak